Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bormasina cu coloana g 13

piciorang ovidiu

Postări Recomandate

Salut,am reconditionat o bormasina g 13. Dupa punerea in fuctiune am constata ca e cam zgomotoasa si zgomotul vine de la axa din fata. Am inceput sa demontez cam ce siam eu ca trebui, si anume;-surubul din capatul fuliei -surubul din fulie-slabit piulita dedeasupra mandrinei.Fulia este tot intepenita,rog pe cei ce au asa ceva sau a mai demontat sa-mi explice ce si cum sa fac sa desfac fulia, sa ajung la rulmenti.SI daca pot sa o modific sa fie pe con morse (banuiesc ca trebui facut un nou pe strung). Bormasina acum are o mandrina 3-16 rapida.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• almarghi

2

• radu cnc

2

• piciorang ovidiu

2

• sorin renato

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dupa cate stiu eu masina de gaurit G13, are con Morse 1 practicat direct in arbore, iar pentru adaptarea mandrinei rapide, se foloseste o reductie. Pentru extragerea acestei reductii, exista practicat in arbore un canal strapuns in ambele parti ale sale. Prin acest canal, este vizibila coada de antrenare a reductiei. Introduci printr-una din deschiderile respective o pana cu panta nu prea mare - sa zicem, cam 1:10. Pentru extragerea fuliei, folosesti un extractor cu surub, sau (mai putin indicat) un ciocan de 1 kg si un dorn din alama, sau aluminiu.

Link spre comentariu

Se poate face si conul morse pe strung fara nici o problema dupa reglarea precisa a saniei portcutit la unghiul corect.

si cum se face rectificarea interioara? si eu vreau sa refac un ax de bormasina.
Link spre comentariu

cel mai sigur cu un alezor pentru con morse 1, eu am cumparat de pe ebay.de , provenienta ucraina, trimis din ucraina, cam 60 de lei , nou.cu conditia sa nu fie cementat/calit axul

Link spre comentariu

Asa am reglat sania portcutit si cum am strunjit un con morse MK2.Nu am poze cand am facut conul interior dar se poate vedea pata de contact cu o scula introdusa in conul executat de mine, con doar strunjit fin fara rectificare cu alezor. Pe vremea aceea nu aveam alezor conic.

post-45737-139829689009_thumb.jpg

post-45737-139829689017_thumb.jpg

post-45737-139829689026_thumb.jpg

post-45737-139829689032_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut, cred ca bormasina mea a suferit unele modificari. Nu are nici un locas sa poti bate cu o pana sa desfaci spiralul(in cazul meu mandrina).Am pus niste poze, poate reusim ceva.

post-65248-139829689109_thumb.jpg

post-65248-139829689118_thumb.jpg

post-65248-139829689128_thumb.jpg

post-65248-139829689136_thumb.jpg

post-65248-139829689145_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am inceput sa demontez cam ce siam eu ca trebui, si anume;-surubul din capatul fuliei -surubul din fulie-slabit piulita dedeasupra mandrinei.Fulia este tot intepenita,rog pe cei ce au asa ceva sau a mai demontat sa-mi explice ce si cum sa fac sa desfac fulia, sa ajung la rulmenti.

Maneta aia cu care cobori axul, aia trebuie demontata! Se desface discul cu gradatii din partea stanga, cum te uiti la masina. Atentie mare la arc! Dupa ce ai demontat discul si maneta in sine, surubul din capul axului de la fulie, piulita din partea de jos de langa mandrina, cea infiletata pe ax si cu vopsea pe ea, axul cu rulmenti ar trebui sa coboare. Suruburile alea 2 ce strang pe ax si stiftu ala din dreapta suruburilor, destrangele si pe alea.Pe maneta e un pinion. Pe spatele axului e dantura. Ar trebui sa fie un surub pe coloana care sa-ti blocheze axul, sa nu-i dea voie sa coboare, poate cele 2 suruburi si acel stift se ''ocupa'' cu asta. Dupa ce demontezi discul cu gradatii, maneta iti ramane pe pozitie si te poti folosi de maneta sa ''impingi'' axul in jos. Daca nu vrea sa coboare axul, scoti si maneta cu pinion. Bafta!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări