Vizitator dolbys2001 Postat Septembrie 9, 2006 Partajează Postat Septembrie 9, 2006 Salut,In fosta editura tehnica, intr-una din cartile aparute acolo (nu mai stiu in care), era o schema de defectoscop, cu un singur tranzistor asezat intr-un oscilator Hartley, care genera o gramada de armonici in spectrul audio, se puteau depana si aparate radio, amplificatoare audio, etc, se folosea ca trasator de semnal, autorul sugera asezarea montajului int-o lanterna de tip "Luminita", daca are cineva cartea respectiva sau stie schema, as fi profund recunoscator daca ar posta aceea schema aici, multumesc frumos, anticipat! Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 18, 2006 Partajează Postat Septembrie 18, 2006 Nu stiu si nu imi aduc de schema respectiva. Dar, in loc sa piezi vremea cautand prin vechituri, de ce nu faci un montaj cu 2 tranzistoare? Care oscileaza pe ~1KHz ?Frecventa nu e deloc importanta, poate avea abateri marii fata de valoarea anterioara. Armonicile lui vor ajunge pana in gama de unde medii. Cand eram incepator cu o asemenea jucarie verificam si partea de FI-MA -adica 455KHz.Poti realiza asa ceva intr-un tub de pix, stilou, marker, etc. Orice carcasa ai la dispozitie e buna. Nu e nevoie de cablaj, ci doar de niste fire subtiri cu care sa legi componentele.In "fundul" tubului pui firele de alimentare, iar pe unde iesea varful scoti semnalul, folosind un cui ascutit, ac de siringa, sau orice altceva care va face un contact ferm cu pinul circuitului in care vei injecta semnalul. Eventual dupa ce te asiguri ca functioneza, torni un pic de vopsea pt rigidizare, sa nu se auda cum se balanganesc firele si piesele in tub..Eu mi-am pus si un LED intr-un colector de trz. Evident ca nu vedeam oscilatia, dar eram sigur ca jucaria mea e alimentata. Si aveam 2 crocodili care ma asigurau ca am contacte ferme. Folosesti orice tranzistoare ai. Cu Ge sau Si, pnp sau nps, dar legat(e)corespunzator..Plus o dioda anti prost-adica serie cu alimentarea-...Daca nu ai piesele printre troace si esti obligat sa le cumperi pe toate vei "pierde" maxim 1RON. Dar faptul ca vei castiga experienta si incredere in tine face toti banii.Scuze, uitasem...scleROZA. Montajul se numeste astabil. Schema e arhicunoscuta. Sau repede gasibila. Succes Link spre comentariu
Vizitator dolbys2001 Postat Septembrie 21, 2006 Partajează Postat Septembrie 21, 2006 Multumesc frumos de raspuns, dar eu cautam in mod special acea schema din alte motive, am un vecin care ma streseaza noapte de noapte cu muzica, incepand cu ora 2 , ca atunci ii place lui, omul este nebun, Politia nu are ce sa-i faca si ma gandeam ca poate ii induc ceva frecvente nedorite in combina aia a lui...thanx anyway! Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Noiembrie 24, 2006 Partajează Postat Noiembrie 24, 2006 Am cautat degeaba, inutil si fara sens acel subcapitol Defectoscop...Nu l-am gasit desi stiu ca am in casa acea carte....Dar acum ti-am citit si ultimul post din 21 set. 2006 si mi-am dat seama ca am cautat degeaba...Chiar daca l-as fi gasit, tot nu-ti foloseste la nimic...Si vezi ca mai este un post de acest gen (Cum sa ucizi un TV...s.a.) ce trateaza aceeasi problema si care nu a gasit inca solutiii....Concluzie: Nu sari sa-l ajuti pe muribund...Poate este doar un sinucigas.... Link spre comentariu
LostCell Postat Noiembrie 24, 2006 Partajează Postat Noiembrie 24, 2006 defectoscop am vazut parca in ceva almanah tehnium..o sa ma uit..P.S am solutia pt acel tv :snakeman: Link spre comentariu
gaby Postat Noiembrie 24, 2006 Partajează Postat Noiembrie 24, 2006 Cred ca montajul era intr-o carte scrisa de dl George Dan Oprescu. Link spre comentariu
dalu Postat Noiembrie 24, 2006 Partajează Postat Noiembrie 24, 2006 Cred ca montajul era intr-o carte scrisa de dl George Dan Oprescu.Off Topic.G.D.Oprescu a murit in 1994 calcat de o masina. Dumnezeu sa-l odihneasca , ca multe montaje am facut dupa cartile lui. :smt022 :smt087 :smt088 :smt089 Link spre comentariu
mihailp Postat Decembrie 14, 2006 Partajează Postat Decembrie 14, 2006 Cred ca despre schema atasata este vorba.Numai bine, mp Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 14, 2006 Partajează Postat Decembrie 14, 2006 Nu cred ca era aia, imi aduc si eu aminte, era intr-adevar intr-o carte a lui G. D. Oprescu. Link spre comentariu
q_acdc Postat Decembrie 25, 2006 Partajează Postat Decembrie 25, 2006 Trasator de semnal(HI-Fi ABC) cu 2 tranzistori? Link spre comentariu
luc Postat Decembrie 26, 2006 Partajează Postat Decembrie 26, 2006 nu o sa reusesti sa ii bruiez combina.incearca un aparat de sudura sa provoci ceva supratensiuni induse ...poate ii arzi finalii :smt003 succes Link spre comentariu
Vizitator dolbys2001 Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 @mihailpAsta este schema, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si numai bine, o s-o incerc cat de curand, mii de multumiri si LA MULTI ANI pe 2007!!!!!! :prayer: Link spre comentariu
mihailp Postat Ianuarie 25, 2007 Partajează Postat Ianuarie 25, 2007 Mulţumesc pentru urări dar vezi că "sănătatea fără bani e moaarte curată" - zicea Itzik.Sunt curios dacă ţine figura; eu cred că e necesar şi un etaj mai de putere, care să asigure radiaţie pe câţiva zeci de metrii.mp Link spre comentariu
mosu20 Postat Martie 1, 2022 Partajează Postat Martie 1, 2022 Editura Albatros/Colectia Cristal-Dumitru Codaus-Radiodepanare ABC pg.153 Se poate bruia orice, intr-o banda larga daca etajul este urmat de un amplificator de banda larga. Problema este de legalitate. In schimb, este o jucarie utila pentru depanari rapide fara a insira pe masa tot felul de aparatura. Localizarea etajului defect usureaza mult depanarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum