Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lanterna

Jacobs

Postări Recomandate

Salut, vreau sa-mi construiesc o lanterna.Aceasta as vrea sa aiba 8 leduri albastre (mici) si 5 leduri albe (mai mari)-cele albastre separat de cele albe . Sursa de curent sa fie o baterie de 9 v. As vrea sa aiba un buton prin care sa schimb fazele: ledurile albastre/ledurile albe/ inchis, daca intelegeti ce vreau sa spun, cum am vazut la alte lanterne. Cand apas pe buton sa lumineze ledurile albe , cand mai apas odata sa lumineze cela albastre si cand mai apas odata sa se opreasca. Imi puteti spune cum sa conectez butonu cu ledurile cu rezistentele, o schema ceva va rog? Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Jacobs

4

• The Stressmaker

2

• ratza

2

• Spitfire

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu stiu cum sa leg un cd4017 in circuit. O sa raman la metoda aia cu comutatorul. Totusi am vazut vreo 2 lanterne cu push button (sau ceva de genu asta cred) care nu aveau nici un integrat.

Link spre comentariu

Butonul acela este rotativ in interior de aceea poate realiza mai multe functii chiar daca se apasa pe el. La fiecare apasare se roteste cu 90 grade realizand un contact sau altul din cele fixe, acestea fiind dispuse in jurul discului cu contacte decalate la 180 grade (diagonal opuse). Metodele prezentate de colegi sunt singurele asemanatoare constructiv si care pot fi abordate la nivel de amator. As recomanda varianta mecanica cu buton cu 3 pozitii dar cu translatie ( liniar inainte si inapoi ca la butonul de schimbare de gama la radio).

Link spre comentariu

Nu stiu cum sa leg un cd4017 in circuit. O sa raman la metoda aia cu comutatorul. Totusi am vazut vreo 2 lanterne cu push button (sau ceva de genu asta cred) care nu aveau nici un integrat.

Îţi fac eu mîine o schemă. Aveau integrat şi alea pe care le-ai văzut, doar că e bine ascuns :)
Link spre comentariu

eu am gasit asta Posted Image ... sa vad acum daca merge , daca nu pun cateva leduri in paralel o rezistenta un intrerupator si gata lanterna- ceva simplu , nu mai stau sa am chinui. Multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Acea schema este cu mai multe pozitii. Ca sa simulati acel buton ar trebui ca pinul 15 (master reset) sa fie legat la pinul 10 (Q4) si astfel se realizeaza un numarator cu 4. Comanda pentru grupurile de leduri le legati la pinul 2 (Q1) si 7 (Q3) prin tranzistoare driver pentru ca integratul nu poate suporta mai mult de 10mA pe fiecare iesire, insuficient pentru mai multe leduri in paralel.

Datasheet aici (Eng): http://www.ti.com/lit/ds/symlink/cd4017b.pdf .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări