Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor upgrade de la Denon PMA-980R

Vizitator H_O_N_D_A

Postări Recomandate

Vizitator H_O_N_D_A

Salutare tuturor. Momentan am un sistem alcatuit din Denon PMA-980R, Monitor Audio RS6 si sursa Asus Xonar DX. As dori un mic upgrade la amplificator, pentru ca in viitorul apropiat intentionez sa upgradez sursa si boxele. As dori ceva in maxim 1000ron. Ca idee, am testat NAD 316BEE, Naim 5i si un amplificator DIY al unui amic si decat cel DIY poate fi considerat un upgrade, dar costa de 4x mai mult decat bugetul alocat. Doresc ceva cu telecomanda. Am aruncat un ochi pe okazii, mercador, audioweb dar preturile variaza mult si nu stiu exact care merita si care nu, care ar fi un upgrade de la amplificatorul meu. Nu ma pasioneaza asa tare ce piese au X si Y cat ma intereseaza sunetul. Ce imi place la acest Denon e basul, e cam cel mai basos amplificator ascultat de catre mine. Ca idee, am gasit Harman Kardon 680 la 550ron fara telecomanda, 2x monoblocuri Denon POA-800 + preamplificator Denon PRA 1500 la 1000ron toate, ma incanta ca au 2x120W @ 8ohm, dar habar n-am cum suna. De asemena despre Yamaha am citit de bine, am gasit un AX870 la 700ron, dar nu specifica daca are telecomanda. Orice sugestie este binevenita, dar prefer sa iau din imprejurimi, sa-l pot asculta si vedea inainte de cumparare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator H_O_N_D_A

Stai un pic, cit a costat 980r-ul si ce speri sa gasesti la 1000 de ron?Un pma-980r e acuma pe ebay la second hand 200-240 de euroPoate am ramas eu in urma, da' un amplificator entry level audiofil costa vreo 500 de euro, si subliniez entry level

Denon-ul a costat 500ron cu telecomanda originala, acum 3 luni. E impecabil si intact in interior, dar o sa-l vand unui amic si vreau sa fac un mic upgrade, sa ma pregatesc pentru urmatoarele boxe. Ca pe ebay costat atat, nu neg, dar e dubioasa piata sh. Ma gandeam la un amplificator asemanator ca generatie, nu mai vechi de anii 90, actualul fiind fabricat de la inceputul pana la jumatatea anilor 90. Am ascultat cateva amplificatoare actuale decente si n-am cazut pe spate, nici pe departe pentru diferenta de pret platita, de asta ma gandeam ca pot lua ceva o idee mai bun decat actualul amplificator, la pret de 2x mai mare, din aceeasi generatie sa zicem, din anii 90. Nu am pretentii de high end la banii astia, cum nici de la Denon-ul actual nu ma asteptam la mare lucru care totusi a uimit pe toata lumea cand l-am comparat cu amplificatoare mult mai noi si cu cateva clase peste si se uitau bine ce amplificator e conectat, ca nu ne asteptam sa fie Denonul. Teste amanuntite am facut pe boxele mele, Monitor Audio RS6. Ce-i drept nu sunt genul de om care are nevoie de 3 zile de teste sa incerce sa-si dea seama daca e diferenta intre scule. Imi dau seama rapid daca e diferenta, altfel daca nu simt nimic clar nu merita upgrade-ul(pentru mine) fiindca sunt diferente extrem de mici.EDIT: Sa nu fiu inteles gresit, nu am spus ca iau decizii pripite dupa teste scurte de cateva melodii si nici nu caut bas exagerat sau inalte scose in fata, chiar urasc asta. Imi plac mediile naturale, bine conturate, inaltele precise dar naturale(am ajuns sa urasc tweeterele metalice) si basul scurt, precis care coboara jos. Actualele boxe deja nu mai sunt pe gustul meu, dar upgrade-ul lor ma va costa mult. Ca sursa as vrea un rDAC dar nu gasesc pe nicaieri.
Link spre comentariu

Pe mine ma pacaleste diferenta imediata. In primele minute tinzi sa fii impresionat de un bas exagerat sau de niste inalte scoase in fata. Dupa aia incepi sa iti dai seama ca sunetul ala nu e real.Pentru mine un amplificator (de fapt sistem) bun e unul la care pot asculta muzica macar o ora (asculta, nu doar a pune in fundal) fara sa obosesc. Din pacate nu am gasit un asemenea sistem la un pret care sa mi-l permit. Abia la un sistem de 5000 de euro (boxe + amp + cd) am inceput sa aud muzica. Atunci am aflat cum suna de fapt muzica. E cam senzatia care o ai dupa ce, convins fiind ca un passat de acu 5 ani e masina masinilor, te ia cineva intr-un seria 7 sau s-klasse nou.Spor la cumparaturi.

Link spre comentariu
Vizitator H_O_N_D_A

Observ ca toti cei ce detin/au ascultat si isi doresc sisteme foarte bune nu mai recomanda nimic pentru incepatori sau cei ce inca nu-si permit asemenea sisteme. Totusi sunt diferente maricele intre sculele ieftine din pacate sau din fericire si e pacat sa nu stiu macar ce modele sa "vanez" dar fiecare vad ca iubeste sau uraste anumite marci, de parca toate modelele ar fi la fel de reusite/nereusite. Personal daca ar fi sa aleg acum niste boxe comerciale preferate ar fi Elac 249 dar nu mi le permit momentan. Asta nu inseamna ca pana nu am bani de Elac 249 nu o sa mai schimb boxe, cu toate ca intr-un fel mi-e greu sa accept pasi intermediari, nu am de ales. Asadar, doresc recomandari concrete va rog, poate unii chiar va mai uitati pe site-urile de vanzari si stiti oferte concrete. V-as fi recunoscator. Nu vreau mura in gura, macar mici indicatii ce sa caut si cam ce pret ar merita.

Link spre comentariu

Gusturile difera, ce iti place tie nu-mi place mie si reciproc. De exemplu ma mir ca nu a fost diferenta cu nad-ul (fiind totusi seria bee) si cu naim-ul, primul tinde spre audiofil si al doilea are deja pretentii. Un naim 5i am ascultat odata si mi s-a parut chiar bunicel (oricum e in clasa 1000 de euro, nu 1000 de ron), peste un creek evo care era "doar" 600 de euro. Eu as asculta naim-ul ala macar citeva ore pe muzica originala/wav/flacIn audio sculele se iau pe auzite, din pacate asta merge numai daca cumperi dintr-un showroom sau de la prieteniEventual daca nu-l vinzi inca pe al tau, dar iei altul (de ex. hk-ul ala - cel putin hk sint corecti la putere si la numarul de piese), le compari vreo citeva zile macar si te hotarasti pe care il tii (ce suna bine in prima seara nu mai suna la fel a doua zi dimineata).Pot doar sa-ti spun ce sa nu-ti iei - nimic de la sony daca nu e din seria ES.

Link spre comentariu
Vizitator H_O_N_D_A

Pe boxele mele acel NAD presteaza perfect comparabil cu amplificatorul meu la prima vedere. Naim-ul nici dupa 1000 de ani nu l-as accepta cu boxele mele, pur si simplu iese ce-i mai prost din ambele. Sursa bineinteles ca a fost FLAC/WAV iar setarile au fost corect facute in foobar, la amplificator a fost activat Source Direct(anuleaza corectorul de ton) iar cablurile au fost Profigold si Cordial CLS 225. Ca sursa am avut Arcam rDAC, Cambridge Audio Dacmagic si Xoanar DX. Ce pot sa spun e ca diferenta de la DX la rDAC e mult mai mare decat de la Denon la cel mai bun amplificator testat pe sistemul meu cuplat cu Xonar DX. Adica Denon + rDAC=love vs un amplificator cu cateva clase peste+XOnar DX. Categoric voi upgrada sursa cand voi gasi ceea ce caut, dar nici amplificatorul nu e de ignorat pentru urmatoarele boxe unde probabil se va evidentia si amplificarea mai buna. Camera e de 18mp si au asistat la test oameni ce au ascultat setup-uri de peste 50.000E si au vechime in audiofilie ceva ani buni, dar nici eu n-au avut ocazia sa asculte prea multe scule vintage din pacate. Din pacate nu am posibilitatea sa iau amplificatoare la test cu posibilitatea de cumparare deoarece oamenii sunt din Bucuresti sau mai departe. Oricum cine mi-ar lasa mie scule la proba? In afara de unii forumisti de pe cg unde mai activez si am calificative nu imi va lasa nimeni scule iar sa ma car cu floorstandere de 18KG bucata la Bucuresti iarasi nu e prea simplu si nici nu e foarte relevanta comparatia. Plus ca nu cred ca ar sta vanzatorul 1-2-3 ore sa fac teste le el acasa si as avea dezavantajul unei camerei noi, necunoscute dpdv acustic.

Link spre comentariu
Vizitator H_O_N_D_A

:aplauze Daca ai șansa să cumperi orice Denon seria POA merita orice sacrificiu .Dupa o documentare serioasa pe net , vei întelege de ce ti-am recomandat doar POA .Daca nu poti pricepe , te rog insistent sa nu mai soliciti pareri .

Am cautat destul de insistent, ba chiar am vorbit si cu vanzatorul. Nu sunt genul de om care intai intreaba pe forum si dupa aceea cauta pe net. Te rog, daca ai ascultat sa-mi dai cateva detalii despre cum suna sau o comparatie cu ceva mai cunoscut sau de actualitate mi-ar fi de mare ajutor. Nu inteleg atitudinea asta agresiva de semi-zeu, stiu si eu sa dau search pe google dar nu am gasit informatii relevante din pacate, probabil nu am cautat cum trebuia. Pot pricepe ca auditia valoreaza cel mai mult, dar pana apuc sa le ascult cea mai serioasa documentare n-a dat roade din pacate. Daca iti calci pe orgoliu te rog da-mi un link sa ma lamuresc. Multumesc anticipat pentru ajutor.
Link spre comentariu

Marea problema cu amplificatoarele f vechi este ca in timp unii parametri au deviat de la momentul iesirii pe poarta fabricii (bias dereglat, condensatori uscati) si pot sa sune f diferit chiar luand 2 modele identice, de aceea e bine sa asculti acasa.Am avut NAd 315 care e identic cu 316 cu mici modificari in partea de alimentare si pot sa spun ca acel amplif m-a facut sa reincep aventura DIY (un amplif cu 2xlm3875 a sunat muuult mai bine). In afara de un sunet mai plin de bass (unii il numesc sunet cald) nu pot spune nimic bun despre el, nu avea detalii deloc.

Link spre comentariu

Depinde in primul rind pe ce boxe asculti. Nu e vorba de cine are boxe mai scumpe, dar trebuie sa investesti o suma suficient de mare incit 99% din prieteni sa inceapa sa se uite la tine ciudat, ca sa ai un minim de detalii si de calitate, cit sa poti evalua corect restul lantului audio. Boxele sint de departe cea mai neliniara componenta si isi pun cea mai mare amprenta pe sunet (pe sleau, distorsiune).Abia daca incepi sa faci un calcul economic, iti dai seama de ce niste standfloor-uri d-alea cu multe difuzoare de bass, chiar daca costa 1000 de ron perechea, nu au nici o sansa sa sune macar decent, ci doar sa sune tare. Scade profitul revinzatorului, tva-ul, transportul, profitul fabricantului, partea aferenta din costurile de R&D, imparte ce a ramas la 2 ca's doua boxe, dupa care vezi ce suma iti ramine pentru o cutie mare de lemn care nu are voie sa vibreze, 3-4 difuzoare si un filtru de separare.Incep sa ma gindesc ca la amplificatoarele din zona despre care e vorba aici, schema ar trebui sa fie suficient de corecta (ceva in genul blameless amplifier al lui Douglas Self) ca sa sune corect, dar bugetul nu permite sortarea si imperecherea pieselor (in primul rind al tranzistoarelor, dar si sortarea condensatoarelor, care din fabrica au tolerante mari). Plus posibile subdimensionari ale alimentarii - in special transformatorul, care ar deveni mare si greu.Cit despre fa-ti ampliful in regim DIY, daca nu ma insel, un amplificator bun proiectat si realizat de un roman, proiectul se cheama RMI-FC100, cred ca estimase costurile la vreo 1000 de euro, si nu erau cele finale. Da, poti face o schema cu lm3886 la o fractiune de cost, si va suna ok, dar nu te amagi.

Link spre comentariu

La 1000 de euro te astepti sa fie un amp. decent (doar decent) indiferent de tehnologie, de putere relativ mica (finalii de calitate nu-s chiar 3 la leu). Pina la "cost no object" (schema nu este adaptata ca sa intre intr-un anumit buget) e cale lunga.Oricum ca sa pui in valoare un amp de 1000 de euro iti trebe boxe de mai multe mii de euroLampi vs. tranzistoare e o chestie de gusturi in primul rind, ce fel de distorsiuni preferi, mari dar placute de lampa sau mici dar mai putin placute de semiconductor

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări