Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casetofoane, casete in perioada comunista

augustin87r

Postări Recomandate

casetele blanc chinezesti Lucky au fost primele straine in 1990, de calitate audio medie (nu aveau strat de CrO2), dar fiabile dpdv mecanic;

Lucky nu erau cumva sud-coreene?! LG stiu ca a luat nastere din fuziunea Lucky Chemicals si Goldstar Electronics...Iar casete Lucky stiu ca am cumparat de la parterul magazinului universal "Unirea" chiar langa intrarea principala, si s-au dovedit o mizerie, la jumatate s-au blocat, si le-a iesit banda, facandu-se armonica...ma rog, si walkmanul era slab, dar la alte casete nu avea probleme...alte porcarii erau Elekta si Goldstar...bune erau Sony EF60, Maxell, TDK(TDK-urile nu erau insa complet transparente la carcasa), acceptabile erau RAKS, si tot slabe mi-au parut ACME.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blueicon

5

• zal

5

• +_Florin_+

3

• augustin87r

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu, când eram mic, tatăl meu avea multe casete audio. Inclusiv din alea japoneze ("Maxell", "T.D.K."). Acum cred că toate ai ajuns la mine. Şi recunosc că mă bucur de ele. Au la muzică icon_jook E ciudat că nu e nici o "OR.WO.".

Şi avea şi deck bun când eram mic (cred că e cel pe care îl mai are şi acuma). Când se derula caseta eu număram pe counterul digital până la 30 şi apoi credeam că 30 e ultimul număr până la 100. :rade: Dar nu mă omoram eu cu casetele audio. Eu eram cu uitatul la video (mai ales că ştim cum erau cu televiziunea înainte de 1990). Acum sunt mai mult cu audio decât cu video.

Am şi walk-man. Chiar 2. O praştie de "Sony" cu radio din anii '90 şi o frumuseţe de "Toshiba" KT-AS1 din anii '80, care însă, din păcate are un sistem tare ciudat de derulare: nu e cu comandă prin buton, ci prin apăsarea pe axul ăla care învârte banda! Numai că atunci când fac asta, se blochează. Bine, a fost scăpat pe jos de unul din fraţii vitregi şi acum nici butoanele de comutare Dolby Nr. On/Off şi tipul benzii Normal/Metal.

Eu am un deck "Onkyo" TA-2360 care are probleme cu cureaua. Şi mai am un casetofon portabil "Sankyo" ST-50, mono, cu motorul schimbat, cureaua de tracţiune schimbată, pus traf. de 220 Volţi; dar înregistrează bine cu microfonul propriu!!

Mai multe povestesc mai târziu!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Mama mia, ce walk-man-uri :nebunrau: :da http://pocketcalculatorshow.com/walkman/page/5/Casete audio sovietice a avut cineva? Am pe acasă carcasă de aşa ceva, dar caseta ioc.

Casete sovietice am avut eu , cateva bucati se numeau Smeva sau ceva de genul , nu-mi mai amintesc exact si erau niste porcarii de casete , dupa ce le rulai de de trei /patru ori pe redare incepeau sa suiere de acopereau muzica , ulterior le-am mai folosit doar cand vroiam sa lustruiesc vreun cap de cass rectificat pentru ca erau foarte abrazive.Asa ca daca le mai gasesc le donez cui doreste sa le colectioneze ca obiect de decor , ca doar de atat erau /mai sunt bune, sau poate este vreun impatimit care vrea sa faca sado-maso pe vreun cass ( are toate sansele sa sape un sant de toata frumusetea in capul cass-ului )
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Urmarind acest topic de ceva vreme, m-am hotarat sa dau o tura prin targ :rade: . Mi-a atras atentia acest radiocasetofon stereo "Asahi RD 740". Arata bine, proprietarul spunea ca "functioneaza binisor" asa ca l-am achizitionat fara proba. Din pacate are probleme destul de suparatoare la potentiometrele de volum si la cele trei comutatoare de pe panoul frontal (contacte imperfecte) si capul de inregistrare/redare relativ uzat. Partea mecanica se comporta bine, "trage banda" fara variatii de viteza, sunetul bun dar cu inalte usor estompate datorita uzurii capului. Inca n-am avut timp sa-l demontez si sa-i fac o evaluare atenta.Partea interesanta este comutatorul cu 3 pozitii de pe panoul lateral "Osc"(se vede in poza). Probabil regleaza ceva la oscilatorul de stergere, oare nivelul semnalului de premagnetizare aplicat capului la inregistrare?

FIX pe acelasi casetofon m-am jucat si eu cand eram copil... mai aveam la dispozitie si un tehnoton din acela de la sfarsit de ani 80 (tot cu 1 compartiment si indicator de acord cu led, 2320 parca, nu mai stiu exact) si tipica chinezarie "international" cu dublu compartiment. Din cele 3 chinezaria a ajuns a fi folosita extensiv la inregistrarea melodiilor de pe radio pt simplul motiv ca era singurul cu mecanica functionala, desi inregistra la nivel mic cu mult zgomot de fond, si cu toate ca avea chipurile egalizator pe 3 benzi ce iesea din boxe era de o calitate audio execrabila.Tehnotonul dupa ce a mai mers taras-grapis, i-a cedat de tot partea mecanica, si nici el nu avea cine stie ce calitate audio asa ca a ajuns experimentul personal in defrisari de placi... pacat de el, pentru ca era destul de complex la interior, avea vreo 6-8 integrate inauntru si stabilizare electronica a turatiei, insa, ce sa ii faci, mecanica de doi lei si difuzoarele de 3 parale.Al treilea, strainismul, m-a fascinat cel mai mult, mai ales ca avea acele leduri cu tripla functie: nivel semnal, baterie si vu metru. Bxele si puterea erau mai mari ca la celelalte 2, avea parca 2x5 w insa din pacate un singur buton de ton... insa si asa datorita boxelor bune se auzea superb pe radio in fm. A fost folosit numai pe radio pentru ca si la el mecanica era subreda, agata casete ori viteza nu era constanta la playback... Ca fapt curios scria pe spatele lui ca a fost facut in Singapore... nu prea stiu sa existe ceva aparate pe site-uri sau pe la noi din acea tarisoara. Probabil si casetofonul acesta a fost adus de vreun vaporean in anii de glorie.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pe vremuri bunicul meu avea un radiocasetofon Sanyo M 2402-3 care functiona aproape neintrerupt pe timp de zi chiar daca mai mult pe radio dar mai ascultam si casete la el.Tin minte ca se auzea foarte clar si nu cred ca a necesitat vreo reparatie.La sfarsitul anilor 80 la inlocuit cu un Sanyo M9704L dar acela s-a defectat nu odata chiar daca era mai modern.Cu cateva luni in urma am gasit aparatul cel vechi aruncat undeva la intamplare si plin de praf.L-am sters bine iar apoi l-am testat de curiozitate dar numai pe partea de radio caci n-am avut nicio caseta la indemana.Receptioneaza posturile la fel de bine deci a rezistat in frig,praf s.a.m.d. Cum nu mi-a placut sa impart radio si tv-ul cu nimeni,pe vremea cand eram copil ma foloseam de el pentru a asculta casete cu muzica de mai multe feluri si nu tin minte sa fi agatat banda vreodata,in schimb casetofoanele mai moderne pe care le-am achizitionat ulterior mi-au distrus mai multe casete in acest fel.M-am apucat de am desfacut acel aparat vechi acum cateva luni cand l-am testat si totul parea intact inauntru adica nicio componenta electronica nu parea a fi arsa sau cu altul fel de probleme.L-am pus la loc de cinste si ma gansdesc sa-l aduc acasa chiar daca timpul casetelor a cam trecut iar eu ascult la radio rar caci totusi este un produs de calitate cel putin pentru mine.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Primul meu casetofon a fost un deck EM 2001 ,L am luat cu pile, costa un salariu bunicel in 1987.Am facut multe petreceri cu el .Casete de calitate se gaseau la negru AGFA;SONY ,TDK,SAMSUNG...Dadeam si 100 de lei pe bucata Dupa aia fuga la studioul de inregistrari 1 leu minutul de muzica pe caseta .Dar toteauna ne faleam la prieteni cu muzica straina ultimul racnet.Casetofonul m a tinut vreo 2 ani fara probleme ,dupa care au inceput problemele de uzura mecanica,A urmat tot un deck EM 2002 de data asta ,Era ceva mai reusit .Dupa asa zisa revolutie prin1992 am schimbat capul cu unul MX Metal. Am reglat din nou partea de inregistrare .Diferenta  la sunet era evident mult mai buna.Intre timp am facut rost si de piese si curea noua ptr mecanism si asa l am abandonat prin 2010 .Acum am un MARANTZ SD 3030 pe care l am pus la punct si ma multumeste in totalitate.

Link spre comentariu

In ani 70-90 multa lume surubarea cite ceva, de la moara de macinat porumb, masina de facut taitei, la tot feluri de electronice... Primul casetofon al meu a fost prin ani 74-75 surubarit din mecanici scoase din uz , iar electronica copiata din reviste .. ultimul surubarit a fost un deck numai cu redare ,  electronica cu CI  proiectata de un prieten de al meu (un savant in domeniu) cu cap de "viata lunga "  de la Philips a costat o mica avere, care s-a vrut sa fie ceva grozav...dar in realitate era un dezastru din cauza capului . Sunetul redat era foarte bun dar capul se magnetiza foarte repede si puternic, si daca lasai caseta in mecanism facea o gaura in inregistrare...il am si acum in perfecta stare de functionare . Urmatorul deck a fost de contrabanda din Ungaria cica ar fi fost primul importat din Japan un Pioneer CT506...indistructibil cu curele originale si acum dar nu mai inregistreaza . Ca performante audio casetofonul DIY era mai bun...Urmatorul cas. cumparat din Brasov , Akai F14 l-am cumparat dintr-un magazin destinat turistilor cu 216USD, cu nabadai dar s-a rezolvat cu un cartus de Kent...  D-le stepeo  Un "Onkyo" TA-2360 am si eu ,  la vremea lui a fost cap de serie...functioneaza si acum perfect cu curele schimbate, cred ca merita sa-l resuscitati....Cit despre casete in TM nu au fost probleme ,  bani sa fi avut, si acum mai am vreo 30 de casete Cr speciale de studio sigilate...In rest bucurati-va de muzica si sa aveti parte numai de vesti bune...

Link spre comentariu

Aveam in masina radio original rusesc ,functiona foarte bine ,avea si FM si era programabil mecanic ,in timpul mersului apasai pe butoanele de banda : avea una Lunga ,2 medii ,2 FM /finale P216 ,germaniu , si sarea automat pe postul memorat : cautai postul ,trageai de buton afara si apasai pana la fund si era memorat/ oricand se putea schimba postul preferat.

Nu aveam "muzica preferata "asa ca trebuia sa fac ceva care inghitea casete.Am primit de la cineva ceva japonez ,simplu ,mic ,numai player caseta ,cu finalele arse.Aveam 15 ani ,finale nu se gesaeu ,am lasat partea de preamplif + potentiometru volum /corector de ton ,taiat placa ,si construit in continuare CI cu 2 buc TBA810......suna bine ,mai ales ca in geamul din spate am pus 2 boxe romanesti sferice,varianta mare .Cand mergeam cu cortul se scoteau si veneau puse pe acoperis......distractie mare.....pe vremea aceea...

Semana cu primul cas romanesc Corina ,cred ca s-au inspirat ceva....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări