blueicon Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Sincer prin anii 80' cam peste tot magnetofonul era sufletul petrecerii si kiturile de 10 w din plic.Putini aveau ceva mai rasarit ,dar cum aici discutia este despre casetofoane n-am dezvoltat.IN schimb cu jind priveam la putinii colegi care aveau cate un cass stereo cat o valiza cumparata cu 'jde mi de lei.Unul stereo de afara nu prea cumparai fara 10k de lei.Am si astazi un trident parca ,pacat ca in timp a fost folosit si acum me destul de uzat dar a fost cumparat cu 14k de lei.Oricum era mare si chiar suna bine.O sa incerc sa-i fac o poza sau sa-i caut un link pentru a se vedea despre ce este vorba.Adeptul casetofonului n-am prea fost si nici acum nu prea sunt.Am avut deck de electromures din primele 500 produse si atunci mi se parea ca suna bine..dar era slabut si deck-ul care m-a impresionat si mi-a ramas la suflet a fost un hitachi d-e99 aproape imposibil de gasit astazi unul. Tare incantat as fi daca as mai gasi unul si in ziua de astazi. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 16, 2013 Partajează Postat Octombrie 16, 2013 Mai ştie cineva casetofonul Sputnik? Am avut o petrecere cu unul şi ne-a fost de ajuns.Asta-i ala cu doua viteze ce avea mecanica inspirata de primul Philips? Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Nu avea două viteze (!), dar avea o pîrghie de comandă, ceva strămoaşă de joystick. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 18, 2013 Partajează Postat Octombrie 18, 2013 Nu avea două viteze (!), dar avea o pîrghie de comandă, ceva strămoaşă de joystick.Vorbim de unul din astea?http://rw6ase.narod.ru/000/mg/sputnik_401.htmlhttp://rw6ase.narod.ru/000/mg/sputnik402.htmlhttp://rw6ase.narod.ru/000/mg/sputnik403.htmlhttp://rw6ase.narod.ru/000/mg/sputnik404.html Link spre comentariu
wwilly Postat Octombrie 18, 2013 Partajează Postat Octombrie 18, 2013 Sputnik 401 este copiat de pe Philips EL-3302. Carcasa aproape identica... mecanica la fel.... schema electrica nu stiu. http://www.petervis.com/Tape%20Recorders/Philips%20Compact%20Cassette%20Recorder%20EL-3302/Philips%20Compact%20Cassette%20Recorder%20EL-3302.html Link spre comentariu
blueicon Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 Acesta este primul casetofon la care am avut acces inca de prin 77 si care functioneaza si astazi fara nicio problema.Este un Sanyo M138.Nici macar cureaua n-a fost schimbata.Este in stare foarte buna pentru varsta lui si functioneaza si astazi ca in prima zi.Ca o nota personala pot sa spun ca nu prea se impaca cu casetele de 90..dar nu stiu daca doar acum face nazuri sau facea de la inceput.Nefiind fan casetofon nu prea am avut casete cu atat mai putin casete de 90.Nici in ziua de azi nu agreez foarte tare casetele de 90 cu atat mai putin cele mai lungi.Caseta cu Boney M Nightflight to Venus s-a pastrat pana astazi insa cele cu formatia Stereo si Trio cu ,Carmen Muresan parca de Electrecord nu au rezistat timpului. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 22, 2013 Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Urmarind acest topic de ceva vreme, m-am hotarat sa dau o tura prin targ . Mi-a atras atentia acest radiocasetofon stereo "Asahi RD 740". Arata bine, proprietarul spunea ca "functioneaza binisor" asa ca l-am achizitionat fara proba. Din pacate are probleme destul de suparatoare la potentiometrele de volum si la cele trei comutatoare de pe panoul frontal (contacte imperfecte) si capul de inregistrare/redare relativ uzat. Partea mecanica se comporta bine, "trage banda" fara variatii de viteza, sunetul bun dar cu inalte usor estompate datorita uzurii capului. Inca n-am avut timp sa-l demontez si sa-i fac o evaluare atenta.Partea interesanta este comutatorul cu 3 pozitii de pe panoul lateral "Osc"(se vede in poza). Probabil regleaza ceva la oscilatorul de stergere, oare nivelul semnalului de premagnetizare aplicat capului la inregistrare? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Octombrie 22, 2013 Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Este într-adevăr pentru modificarea frecvenţeioscilatorului, dar pentru eliminarea eventualelorinterferenţe ce pot apărea în cazul înregistrăriide pe un post care emite în gama UL; nu arenici-o legătură cu premagnetizarea. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Aveti dreptate d-le Draghiescu, comutatorul respectiv conecteaza pe rand, in circuitul oscilant, trei condensatoare styroflex pentru modificarea frecventei oscilatorului de stergere, asa cum se vede si in poza 4. Intre timp am reusit sa-l demontez in vederea reparatiilor la potentiometrii si comutatoare (presupun ca nu mai gasesc logaritmici de 20k in acel format, cu atat mai putin comutatoare, deci trebuie sa ma inarmez cu o doza mare de rabdare si sa le refac). Avand in vedere starea buna a partii mecanice consider ca merita efortul. Aparatul este fabricat in 1981, pe stilul caracteristic al acelor ani, fara simplificari ale functiei de inregistrare si alte "economii" care au dus la o involutie dramatica a casetofoanelor spre sfarsitul anilor '90. Chiar si unele firme "mai cu pretentii" ajunsesera sa fabrice niste porcarii simplificate: oscilatorul de stergere nu mai exista fiind inlocuit cu capetele de stergere cu magnet permanent, premagnetizarea - acolo unde mai exista - se facea in curent continuu, rezultatul fiind o inregistrare de proasta calitate, cu fasait puternic, etc. Unele modele erau stereo doar pentru redare, inregistrarea se facea mono folosind un sigur canal al preamplificatorului si bobinele capului se conectau in paralel pentru simplificarea comutatorului, probabil. Cand am vazut (la vremea respectiva) astfel de solutii nu mi-a venit sa cred In sfarsit, am mai atasat cateva poze cu placa radio si potentiometii demontati, zona preamplificator (doua integrate specializate, cate unul pe canal) si PA cu un integrat stereo, partea mecanica etc. Toate integratele sunt de productie NEC. Link spre comentariu
om_bland Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Ma scuzati ca intervin si eu , ce inseamna semnificatia cuvintelor de pe aparatele electronice : ,, Solid State " ? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 "Solid State" inseamna ca aparatul este construit cu tranzistori. Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Potentiometrii de 20K formatul din poza sigur gasesti la orice magazin de piese din RO Link spre comentariu
Vizitator philips23 Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 1- casetofoanele romanesti erau slabe la potentiometre, pirghii din plastic si partile din cauciuc (role presoare mai ales);de asem, banda FM era estica-cu putine posturi ;unele aparate romanesti aveau 2 benzi FM (est si vest), ceea ce era absolut surprinzator pt negura acelor vremi...; prin 1982 s-au importat radio-casuri Philips AR108 (vezi colectia Sandu Anton pe proradioantic) care aveau FM pe banda est, apoi mai tarziu si r-casuri ITT Schaub-Lorenz destul de misto...ambele depaseau 3500 lei, adica sal unui inginer po luna... 2- la Electrecord prin 1979-80 a inceput productia casetelor audio pre-inregistrate, pe baza discurilor de vinil deja existente (practic, discurile au fost puse pe casete); la inceput casetele blanc erau importate integral(primele au fost BASF) , dupa cativa ani - cand ceasca spunea sa reducem importurile ca sa-i dam lui Yasser Arafat si africanilor de mancare - s-a importat doar banda - cred ca era ORWO- Rep. Dem. Germana, carcasa fiind turnata destul de prost la noi; pe casetele astea erau si formatii straine (ex Middle of the road, Los Paraguayos, Boby Solo) care apucasera sa editeze discuri si in RSR .3- casete (si benzi de mag) blanc pana in 1989 erau cel mai des marca ORWO - din Rep Dem Germana, slabe dpdv mecanic - dupa 2-3 derulari rapide, rolele cu banda se miscau greu ; rareori mai prindeai pe sub mana casete BASF sau AGFA FeCr sau CrO2 din RFG, mult mai bune ;casetele blanc chinezesti Lucky au fost primele straine in 1990, de calitate audio medie (nu aveau strat de CrO2), dar fiabile dpdv mecanic;4 -in Bucuresti strada Covaci cu magazine ''consignatia'' era - pana in 1989 - raiul traficantilor de casetofoane, casete audio si video, tigari, blugi , piese auto straine si in general cam tot ce-si dorea romanul - ceasuri, tricouri, adidasi, etc Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Şi valută...Legat de Asahi de mai sus, păi cu unul din ăsta am făcut un revelion prin 1980, pe întuneric luminau ledurile de la vu-metru de vedeam tot prin casă. Parcă avea 2 x 5W, putere mare pe vremea aia la portabile, mai ales că nu apăruseră waţii chinezeşti PMPO şi nu era lumea aşa surdă ca azi. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 22, 2013 Partajează Postat Noiembrie 22, 2013 Înseamnă că nu eşti ''audiofil'' şi mai trebuie să iei lecţii de la cel mai priceput de pe forum.Legat de Sputnik, am avut surpriza să văd unul sîmbăta trecută-n tîrg şi l-am pozat. Îi lipseşte un buton la puţometrul de înregistrare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum