Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casetofoane, casete in perioada comunista


augustin87r

Postări Recomandate

Buna dimineata,Am cateva intrebari referitoare la casetofoane, casete si cat de folosite erau acestea inainte de 1990. 1. Cat de fiabile erau casetofoanele romanesti? Erau scumpe? Am vazut ca mecanismele de plastic unguresti se uzau repede ( la Stereo Spatial asta ar fi o problema). Prin 1996 mi-au cumparat ai mei un radiocasetofon Weekend (Tehnoton). Nu a fost reusit. A mers bine un timp,dar apoi mergea cam in valuri.2. In Romania la Electrecord se produceau si benzi sau benzile pt caseta erau importate si la Electrecord se facea doar inregistrarea? Cand eram mic ( asta imediat dupa 1989: 1990-1996) aveam casete de povesti (cam 40). Pe doua dintre ele era un abtibild pe care scria 'banda LUCKY China'. Aia era mai neagra decat la celelalte. Desi am asdcultat casetele de multe ori, numai una din cele 40 mi s-a stricat. Pocneste pe tot parcursul auditiei.3. Erau dese la vanzare casetele cu muzica? Pe la rude am vazut destul de rar casete cu muzica. Mai degraba discuri am vazut. 4. Se gaseau casete blanc? Ca de inregistrat muzica de pe magnetofon pe casete inteleg ca se facea. Toata lumea stia pe cineva care ....stia pe cineva care inregistra.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • blueicon

    5

  • zal

    5

  • +_Florin_+

    3

  • augustin87r

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Referitor la casetofoane si la amintirile care le mai am primul casetofon care-l tin minte ca era in comert era unul de fabricatie ungureasca BRG MK25 parca iar in jurul anilor 80 a aparut casetofonul STAR care era de fabricatie poloneza prin interior si putin mai tarziu a aparut casetofonul DANA.Star costa 1700 de lei iar DANA parca 2300-2400 munca pe o luna .Prin 82-83 a mai fost un casetofon mono de fapt radiocasetofon mono gri facut de tehnoton dar nu-i stiu numele si nici nu am mai vazut asa ceva dar era la pretul de 4300 .Stiu insa ca in Ciresarii la un moment dat in pestera hotilor se vad parca vreo 2-3 bucati.A mai existat o combina Stereoson CMS 205 foarte frumoasa si destul de performanta pentru vremurile acelea dar costa peste 8000 de lei.Abia dupa 84' au aparut modelele stereo portabile el facut de tehnoton si la scurt timp cel de electronica cu mecanismul unguresc folosit si in deck-ul din miniturnul de electronica.Primul deck stereo daca nu ma insel a fost cel de electromures . Casete se gaseau inregistrate de electrecord si de obicei cam tot ce era pe vinyl era si pe caseta.Era 100 de lei o caseta inregistrata indiferent de ce era pe ea.Casete goale ORWO fara probleme si daca aveai cunostinte gaseai AGFA si BASF .ORWO costa 60 de lei iar cea de curatat capetele tot ORWO era 45 de lei.Iar AGFa era parca 125 de lei.LUCKY si alte cele sunt toate dupa '90. Probabil au mai fost dar ori mi-au scapat ori au fost rare si numai pe la cunostinte si nu au aparut pe raft nicodata.Oricum pana prin 85 magnetofoanele faceau legea. Daca imi mai aduc aminte ce ceva o sa mai scriu .

Link spre comentariu

Ca timp n-as putea spune care au fost primele,cele unguresti sau poloneze,dar STAR-ul Tehnotonului a venit cu certitudine la 1...2 ani dupa importul din Polonia a casetofonului MK122(fara nici o legatura,au mai fost si MK125 cu mecanica total diferita),licenta thomson.Avea AC180K-181K in finalul audio,iar Tehnotonul a scos numai cu TBA790K.Placa(si restul) era identica doar ca finalul cu tranzistoare nu mai era plantat ci avea o placuta cu integratul plantata in loc.La exterior,masca de la difuzor,original din Al,acum au scos-o din plastic,de fapt singura modificare(contributie) adusa la carcasa.Restul casetofoanelor aparute pe piata au avut in componenta parti mecanice exclusiv importate din fostul lagar socialist(Ungaria,Polonia,RDG sau fosta uniune sovietica).Cele RDG-iste s-au folosit la variantele auto.La mare cautare erau cele care se gaseau prin shoop-uri si costau ridicol de mult acum cand ne uitam in urma.Un radiocasetofon sanyo costa 4...5000 lei,si fata de ce se gasea atunci pe piata noastra,erau parfum,desi nu excelau prin calitati deosebite audio,erau de uz general.Muzica se gasea pe casete electrecord(si alea importate blanc si inregistrate la noi),dar nu stiu cine le cumpara...eu personal am dat bani doar pe cateva casete cu Tudor Gheorghe,restul erau inregistrate de pe benzi primite din afara.Casetele AGFA erau mai bune decat ORWO,dar erau pacatoase pt ca lasau mizerie pe cap....de altfel toate aveau aceeasi boala,si trebuia sters capul destul de des,dar la astea parca retin ca mai des,si prima inregistrare iesea bine,dupa aia cam nu prea,intervenea zgomotul de fond.Oricum pana dupa 90 doar sculele profesionale ofereau ceva calitate la inregistrare pe turatia 4,si alea erau prohibitiv de scumpe,la inceput doar studiourile de inregistrari isi permiteau asa ceva(si f putini impatimiti care dadeau pretul unei masini pe asa ceva),pt ca dupa 90 sa devina mai populare,pe masura ce cei din vest incepeau sa le arunce la gunoi.Probabil celor care le-au marcat adolescenta acele vremuri isi aduc aminte cu placere de pocnitorile de pe piata anilor 75...80,iar ca amplificatoare cele cu lampi,pt ca mai apoi cu EFT212 sau ASZ15,dupa schemele lui Stejarel Granea.

Link spre comentariu

A se aminti ca in acei ani, orice casetofon deck strain (vestic sau japonez), era laudat ca fiind ''profesional'', chiar si un Akai CSM01. Iar despre alte scule fabricate in lagarul socialist, ca ar fi copiate dupa cutare sau cutare firma din vest, totul cu scop de reclama la vinzare. Un casetofon deck strain mediu sarea de 10000 lei in anii 80. Cel mai ieftin gasisem un Philips cu 8500 dar cu capul uzat.

Link spre comentariu

Mi-am facut o idee. Multumesc. Primul casetofon din familie a fost un Sanyo mono care avea si radio (scala rotunda). Aa fost cumparat de la cineva care la randul lui il luase de la shop. A fost robust. Era fara buton de pauza ceea ce a inceput sa ma deranjeze cand ascultam casete cu limbi straine. Trebuia sa il opresc ca sa repet. Pe stop clantanra tare. La Electrecord se facea so banda magnetica? Sau era importata? Dintre casetele blanc inregistrate de ai mei, am constatat ca BASF erau slabe. Incepeau sa pocneasca repede...

Link spre comentariu

Exact asa era. Al meu chiar era modificat pe fm pt banda est. Avea 2 condensatori in paralel pe cv. I-am scos eu si a inceput sa prinda destul de bine pe fm,doar ca acum se aude f incet. Cred ca a fost un model des intalnit la noi.am vazut diverse derivatii ale acestui model...

Link spre comentariu

Banuiesc ca asta era modelul.Costa intre 4000 si 5000 depinde de la cine reuseai sa-l cumperi.Atunci era ceva deosebit .Cand apasai tastele in fantele de sub butoane se facea portocaliu.

Si eu am avut unul din asta. Am avut probleme cu el pe inregistrare-de la comutator.Am avut si MK125-UNITRA.Avea mecanica asemanatoare cu STAR MC12

post-34493-139829689666_thumb.jpg

Link spre comentariu

Elektronika 302 a fost mai recent cred ca dupa 84-85 si costa si asta o caruta de bani ,nu-mi mai amintesc exact dar cred ca era pe la 2500 si nu era usor de gasit.La liber l-am vavut destul de rar.Mai era vef sigma tot greu de gasit la liber si asta costa peste 4500 dar era radiocasetofon.Erau foarte scumpe in aceea perioada.Dupa ce-l cumparai incepea povestea cautarii casetelor.Fericiti erau cei ce aveau rude care lucrau prin orient si aduceau casete sony sanyo ,etc.Oricum o caseta adusa de prin straini era scumpa. Eu personal rugam amicii care erau marinari si inregistrau direct de la radio noutati de prin strainatate.Le vroiam cu tot cu reclame :nebunrau:

Link spre comentariu

Mai ştie cineva casetofonul Sputnik? Am avut o petrecere cu unul şi ne-a fost de ajuns.

OFF TOPIC :Petrecerile , ceaiurile ,majoratele etc. se faceau inainte cu un mag., cas, (si ) cu un amplif . de 10> maxim 50 watti >> acum, vreo 500w si tot nu e de ajuns !! :ras:Si primul meu amplif. > il tineam cu capacele (radiatoarele desfacute ) :rade:
Link spre comentariu

Sputnikul nu-l stiu dar apropo de petreceri la iarba verde imi amintesc prin 94-96 de un Fischer, dublucass, boxe detasabile pe 3 cai, nu l-am mai vazut in alta parte, fusese adus cred direct de afara. Se putea alimenta direct la 12V ca bateriile R20 le manca pe banda. Al naibii de greu dar se auzeadestul de tare si clar.@dan-a2, 500W cu doua zecimale :rade: Inainte 50W erau electrici nu trasi de par. Nu mai stiu pe unde am vazut pe un sistem din-ala de 200 lei: total output power - 150W, power consumption - 90W :rade: Asta da randament

Link spre comentariu

Pe vremea aia, înainte de 90, nu trebuia mare gălăgie, muzica în surdină, noi aveam treabă să dansăm cu fetele în braţe şi să le pipăim. Acuma văd că e moda să danseze ele singure, băieţii să stea puturoşi la mese să facă pe şmecherii şi asurzire cît cuprinde. Evident că şi burţile au mai crescut şi creierele s-au micşorat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări