Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor

subsemnatul2012

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

7

• subsemnatul2012

7

• GEO 53 BN

5

• geomx

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Undeva este ceva ce nu inteleg eu,dar nu poti monta o punte mica(curent mic) cand prin ea trece un curent mai mare de la sursa (transformator),se va incalzi .

Link spre comentariu

Sint punti redresoare monofazate si de curent mare de 25A,35A,50A la niste preturi mici si in pus nu trebuie sa-ti bati capul cu izolarea electrica fata de radiator.Viziteaza site-urile magazinelor Ad......ida Craiova si Mi........rom, Alexandria.Gsesti puntile redresoare indicate de mine la preturi de citiva lei. De ex. O punte de 50A/1000V la 5,50 roni.Merita se te complici?Concluzia o tragi singur.

Link spre comentariu

Se ia un transformator de 220v/13v(undeva la vreo 15 A) ,se monteaza una bucata punte redresoare ( pe 2 radiatoare montate 12 bucati diode de 50 A)lSe masoara tensiunea la iesire din punte=15v cc (?),se monteaza 2 conductori cu clesti ptr. incarcarea unei baterii(sectiune 10 mm) si surpriza...pe crocodili = 29 v cc .TOATE DIODELE AU FOST MASURATE SI SUNT BUNE.Unde este problema?Ms !

Daca transformatorul are 15A si diodele sunt de 50A banuiesc ca ai facut acest montaj datorita faptului ca diodele erau deja montate pe radiatoare si ai vrut sa te scutesti de un pic de efort.Eu zic sa iei 4 din cele 12 diode sa faci o punte de diode clasica ,cu radiator pe fiecare dioda in parte.Daca la incarcare , bateria iti ia mai ,mult de 15 A , oricum se duce traful dar nu stiu ce "mama ei" de baterie sa fie :rade: .Inca un sfat:Masoara diodele, inainte de a le monta, si vezi sa fie echilibrate (adica sa aiba cadere de tensiune apropiata, intre ele).P.S.Acum cateva luni eu cautam, diode de minim 16A , prin "cioablele" mele de la tara si dumneata iti bati joc de diode de 50A? :rade:
Link spre comentariu

Diodele legate in punte nici macar nu trebuie echilibrate,avind in vedere ca sint de curent cu mult mai mare decit poate debita traful.Daca ar fi legate in serie atunci, intredevar,ar trebui echilibrate prin legarea in paralel, pe fiecare dioda, a unor rezistente.

Link spre comentariu

...Oricum ,pt a incarca un acumulator (auto 14,4V) cu un curent (sa spunem 6A),tensiunea necesara aplicata la bornele acumulatorului(masurata ca mai sus)va trebuii sa fie in jur de 17-20V.

Termina cu ideea asta gresita, e sectiunea incepatorilor si ii induci grav in eroare. Doar pentru ca Dumneata nu poti pricepe niste chestii simple nu inseamna si ca ai dreptul sa-l induci si pe altii in eroarea dumitale, cum mama naibii sa incarci un acumulator la 20V???!!! citeste ce scrii stimate coleg!

Ca sa te lamuresc o data pentru totdeauna, cu vreo cateva saptamani in urma experimentam pe un acumulator cu o sursa ajustabila dotata cu VA-metru digital, am setat tensiunea sursei in gol la 14,5V, la conectarea pe bornele acumulatorului a scazut la 14,4V, acumulatorul avea inainte de incarcare undeva putin sub 11V, LCD-ul a indicat un curent de varf de putin peste 5A, cum iti explici? si intelegi acum de ce ideea ta este eronata?

Si ca sa fiu ON, subscriu la parerea lui @validae pentru a determina cu certitudine tensiunea trebuie sa ai un mic consumator la capatul acelor cabluri care daca lungi si poate si torsadate pot prezenta cuplare capacitiva si deci fara nici un consumator la capat, tensiunea poate fi cea de varf in mod eronat, orice consumator va reduce nivelul la cel normal, cel mai simplu e asa cum s-a sugerat cu un bec.

Link spre comentariu

Deci :schimbat puntea de 50 A cu una de 25 A,folosit aceleasi modele de radiatoare.Am masurat tensiunea la intrare in tr ,primar=230 v ca,iesire secundar=13v ca .Intrare punte evident 13 v ca,iesire punte 12v cc.Montat la capatul crocodililor un bec,dar de 220 v,20w(e o pr ca n-am pus unul la 12 v ?),tensiune masurata =10,8 v cc.Surpriza !!! Acusica trebuie sigur sa mai bag spire pe secundar,n-am tensiunea necesara ptr. a incarca acumulatorul,sau trebuie sa schimb puntea cu una mai mica ptr a avea caderea mai putina (cc).tr are sectiunea undeva la 30 mm#90 mm,iar sec bara intre 4 si 6 mm (am zis eu 15 A undeva mai sus,dar ochiometric vb ) :jytuiyu Apropo : un transf ce are primarul alim la 380 v,ca asa zice product pe eticheta,poate fi alimentat si la 220 v ?(iesirile de pe secundar ar fi la 220v jumatate din cat erau la 380 v?)...zic si eu,asa babeste :jytuiyu Acum ce ma mai sfatuiti?Ms ptr. rabdare !!!

Link spre comentariu

nu ai de ce sa schimbi puntea cu alta mai mica..... chiar ar fi mers sa fi folosit diodele vechi dar doar 4 diode nu cate trei in paralel.....e cam ciudata valoarea becului clar 20w la 220.... eu stiu ca erau cam de 15w, 25 w dar poate asa o fi cum zici tu... oricum faptul ca a scazut un pic tensiunea e normal...ca e vorba de caderea pe diodele puntii dar aceste dar aceasta cadere ar trebui sa fie sub 2v....poti creste ceva tensiunea daca dupa punte pui un condensator electrolitic....totusi n-am prea inteles cam la ce sectiune a trafului te referi...adica adica trebuie sa spui sectiunea tolelor care intra in interiorul bobinelor.... si tare ma tem ca traful ar putea fi mai slab ca putere....se poate alimenta acel traf de 380v e chiar ok.... si noile tensiuni pot fi calculate cu regula de trei simpla....da totusi ceva mai multe detalii despre dimensiunile tolelor si vom vedea daca este ok.....

Link spre comentariu

Las-o asa ca nu are nimic, binenteles ca transformatorul de 380V merge si la 220V doar ca va scoate o tensiune proportional mai mica (nu la jumatate cum banuiai). Bateria se va incarca si la 11V, doar ca se va incarca la un curent mai mic, insa asta nu e un dezavantaj decat din punct de vedere al timpului mai lung de incarcare. Daca o lasi cateva ore, vei fi surprins sa vezi ca tensiunea la bornele bateriei va depasi cu mult pe cea masurata mai inainte la bornele becului de proba, va ajunge la 14-15V. Asta din cauza faptului ca acumulatorul stocheaza electrochimic energia electrica si cand densitatea electrolitului este maxima, ea se comporta ca si un condensator de valoare foarte mare, ridicand tensiunea medie redresata la valoarea sa de varf. Adica tensiunea aceea mare pe care o masurai in gol inainte ( aprox. 19V )

Link spre comentariu

Transf acela de 380 nu e cel pe care il am la acest redresor,vroiam sa va intreb daca este alim cu 220 ce se intampla,etc,etc,ms ptr raspuns ! La acest montaj am altul,,este cel la care am dat si eu masurile,asa cum m-am priceput.I-am adaugat cateva spire ,pe secundar,si acum scoate 17 v ,masurat in gol,in sarcina inca nu am facut-o.Apropo: ca tot mi-ati zis,ce valoare sa aiba acel condensat electrolitic montat la schema mea?Ms tuturor ptr ajutor !

Link spre comentariu

Pentru incarcarea acumulatorului nu e nevoie de condensator, insasi bateria face filtrarea curentului.Masoara curentul de incarcare, sa nu depaseasca 1/10 din capacitatea acumulatorului. De ex. la un acumulator de 60Ah se incarca cu un curent de max. 6A. El oricum va scadea spre sfarsitul incarcarii, dar un curent initial prea mare va duce la incarcarea prea rapida si la ,,fierberea" rapida a electrolitului si nu e bine fiindca poate cauza caderea pastei de pe placi.

Link spre comentariu

Acel condensator , asa cum ti-a explicat colegul @validae nu este cazul sa-l pui. Ar fi avut rol doar ca sa vezi ca iti creste tensiunea si sa faci o oarecare estimare asta ca sa nu inmultesti cu radical din 2 si ar fi avut o valoare sa zicem de peste 1000 micro...dar repet nu este cazul sa-l pui ca nu te ajuta cu nimic....Referitor la traf: Sectiunea miezului, pentru un pachet de tole de tip "E" se considera ca fiind produsul dintre grosimea pachetului(strins in menghina) si latimea elementului orizontal central al "E"-ului, deci partea care intra in carcasa bobinajului; daca ai observat, este aria gaurii interioare a carcasei transformatorului.Tu ai scris parca ceva de 30mm si 90mm ????? tare ma tem ca aia 90mm ar putea fi lungimea totala a E-ului nu doar a zonei centrale adica sa fi masurat altceva... desi nu-i exclus sa fi masurat ce trebuie...Am intrebat asta ca sa fim siguri ca este ceea ce-ti trebuie....tu ai zis ceva la inceput cum ca traful ar scoate 15A....de unde ai scos valoarea aia?.....scrie pe el?.....E posibil sa-ti incarce cu un curent mai mare....si deci s-ar impune sa limitezi acel curent la 1/10 din capacitatea acumulatorui si asta ai putea s-o faci prin inserierea unei rezistente .....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări