Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare condensator


Georgefreerunner

Postări Recomandate

Buna ziua.Stiu ca pare o intrebare extrem de idioata pt voi dar va rog sa nu ma judecati.Pe niste condensatori scrie 16v si 4700 uF.As vrea sa stiu si eu 16 volti este curentul pe care il da sau curentul necesar incarcarii acelui condensator?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MaesTTro

    5

  • adicontakt

    3

  • Georgefreerunner

    3

  • Emil 1986

    3

Cam deocheate intrebarile tale :) , ar trebui sa incepi de la notiunile elementare . Ce este un condensator? Condensatorul nu este un rezistor, aplici o tensiune de 16 V , obtii o tensiune de 16 V , iti explic in asa mod cum mi-ai pus intrebarea :)

Link spre comentariu

Un condesator este un dispozitiv ce retine/inmagazineaza energie electrica.

Incarca condensatorul cu o tensiune de 10 V c.c, ia un aparat de masura (Voltmetru), si masoara tensiunea la bornele lui. Aceasta va fi clar pentru tine
Link spre comentariu

16 V este TENSIUNEA NOMINALA mai pe inteles tensiunea maximala care poate fi aplicata la bornele condensatorului si nu curentul.

ori nominal ori maxim? niciodata nominal nu o sa fie egal cu maxim
Link spre comentariu

Cu 16 V nu face nimic . Musai unul de 450V pus chiar dupa contor ce se va incarca cu, energia reactiva si mai mult ca sigur va face economie la factura. Eu chiar am unu de 2 F pus dupa contor si functioneaza. :ciuda:

Link spre comentariu

i-a lasati mistourile si raspundeti la intrebare :aut: ,16 v este tensiunea maxima pe care o poti aplica acelui condesator fara ca acesta sa se umfle sau explodezecurentul se marcheaza cu A de la amperi,volti cu V

Link spre comentariu

Daca il incarc la o tensiune de 16 volti ce tensiune da?Exista o formula ceva sa pot calcula voltajul ce il produce dupa incarcare?

tensiunea redresata si filtrata cu condesator creste cu tensiunea masurata in ac x 1,35 exemplu 20v ac dupa redresare si filtrare cu condesator(ii) creste la 27vcc
Link spre comentariu
Vizitator elmike

Cu 16 V nu face nimic . Musai unul de 450V pus chiar dupa contor ce se va incarca cu, energia reactiva si mai mult ca sigur va face economie la factura. Eu chiar am unu de 2 F pus dupa contor si functioneaza. :ciuda:

2.000.000 uF/450V :speriat
Link spre comentariu

16V este tensiunea maxima la care acel condensator poate lucra timp "indelungat", 4700 microfarazi este capacitatea lui de a "inmagazina" energie electrica.Poti face un experiment, conectand acest condensator intr-un radioreceptor.Cu condensatorul original, radioreceptorul , mai merge cca. 2 secunde, dupa ce l-ai scos din priza, cu acest condensator va merge, probabil, 7-8 secunde, dupa ce l-ai scos din priza.Este valabil in cazul in care acel radioreceptor are un condesator (ma refer la condensatorul pus in "paralel" cu puntea de diode sau cu diodele redresoare) de 1000 microfaraziNu incercati sa alimentati acel condensator la tensiune mai mare de 16V, va face "fssss" sau "POC" in functie de valoarea tensiunii.Vorbind despre intensitatea curentului electric (curentul, pe scurt) care trece printr-un condensator, e un pic mai complicat.Printr-un condensator nu trece decat curent variabil.O imagine intuitiva este aceea ca atunci cand tensiunea, la bornele condensatorului, creste , condensatorul se incarca, cand tensiunea , la bornele condensatorului, descreste, condensatorul se descarca, in unele cazuri, suplinind descresterea tensiunii de la incarcare.Aceasta "suplinire" este proportionala cu capacitatea condensatorului.In cazul unei capacitati prea mari se poate ajunge la o "inmagazinare" excesiva si chiar daca condesatorul este alimentat cu tensiune nominala, acesta poate exploda, in cazul unei capacitati prea mici , avem surpriza de a nu avea nici tensiunea nici curentul sau puterea necesare alimentarii unui consumator , de o anumita putere.Am scris cam mult :rade: Sper ca intelegeti ceva.Daca mai aveti nelamuriri, atat eu cat si colegii va vom explica.Sper! :rade:

Link spre comentariu

...tensiunea redresata si filtrata cu condesator creste cu tensiunea masurata in ac x 1,35...

Gresit, e sectiunea incepatorilor, asadar si prin urmare evitati sa oferiti sfaturi daca Dvs insiva sunteti in negura... A se studia marimile unei sinusoide, ce este frecventa, perioada, semialternanta negativa, semialternanta necativa, Vef, Vpp... Amplitudinea unei sinusoide ( varful ) este cu radical din 2 mai mare decat tensiunea efectiva citita de multimetre, cand se redreseaza o sinusoida si i se aplica un condensator, acesta aduce tensiunea inapoi la varf care nu poate fi decat radical din 2 mai mult decat Vef ( adica sqrt2*Vca ).@Georgefreerunner cel mai important lucru este sa inveti sa diferentiezi Curentul de Tensiune, sa eviti confundarea lor pe cat posibil. Apoi tensiunea indicata pe capsula unui condensator este asa cum s-a spus, cea maxim admisa de producator fara a afecta teoretic integritatea acelui condensator, spun teoretic penca practic nu-ti recomand cu nici un chip sa alimentezi un condensator cu tensiunea indicata pe el, de obicei se merge pe un maxim de 70-80% din ce scrie pe el, asta pentru siguranta functionarii pe termen indelungat.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări