seichter Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 S-a ars variatorul de la bormasina,a iesit fum din el.Am desfacut capacul,variatorul avea o gaura in el.Avind nevoie neaparat de bormasina pina primesc alta,m-am gindit ca as putea sa o alimentez direct de la retea.Prima problema a fost ca nu stiam exact cum functiona motorul,are 2 infasurari statorice si rotorul deasemenea bobinat acesta fiind legat la carbuni.Am identificat bobinele,2 la numar cca 15 Ohmi fiecare.Am inseriat o infasurare cu carbunii,si capetii iam alimentat cu 220.A functionat ok,insa nu era sensul bun,se invirtea la stinga iar eu voiam la dreapta.Am incercat si cu cealalta bobina legind-o la fel ca mai sus insa sensul era tot la stinga iar ca si turatie nimic schimbat.Am rotit F cu N dar degeaba.Am obtinut rotire spre dreapta prin tatonare,probabil sensul bobinei nu nimerisem prima oara.Acum intrebarea mea este de are 2 infasurari pe stator daca schimbarea de sens se face din acel comutator? sau proiectantul a gindit-o ca o masura de precautie?Ce obtin daca leg bobinele in serie,dar in paralel desigur tinind cont de sensul bobinelor sa nu le anulez reciproc.Am deschis acest topic deoarece cautind pe google cum sa alimentez o bormasina cu variator ars pe direct nu am gasit informatii prea utile. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Pentru schimbarea sensului de rotatie e suficient sa inversati intre ele firele ce duc la perii (carbuni).E absolut normal ca motorul sa aiba doua bobine statorice, faptul ca exista si motoare simplificate, cu o singura bobina pe stator (de obicei motoare de mixere ieftine) e justificat doar de economia de material. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum