Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tabloul electric al instalatiei fotovoltaice

ioangigi

Postări Recomandate

@verdeNu e recomandata utilizarea fara controller MPPT deoarece nu se extrage energia maxima posibila din panouri; caracteristica puterii furnizate de panouri are un punct de maxim care se modifica mult cu iluminarea si sarcina (curentul). In puls, functie de tipul si capacitatea acumulatorilor, curentul de incarcare poate atinge valori mari, respectiv degradarea prematura a acumulatorilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ioangigi

20

• pusttiu

11

• eugeniusro

6

• Dr.L

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

iop95, da stiu, este adevarat ce spui, deocamdata le-am legat asa pt . ca bateria are capacitate destul de mare 750Ah, si nu risca sa se distruga de la curentul de incarcare de maxim 15A ,problema este ca incarcarea se face liniar si nu in impulsuri cum ii place bateriei ,oricum voi cumpara [cind se va putea] doua controlere 30A fiecare .La partea de iluminat am doar un panou 240w + contr. MPPT, +baterie 180Ah 24v deep cicle si face fata cu succes.

Link spre comentariu
Vizitator ioancirosia

ioancirosia ,afirmi mai sus ca panourile off grid au mai multe celule si tensiune mai mica decit on grid ,este un paradox ,sau gresala de exprimare din graba sper,[eu i-mi citesc mesajele de cel putin 3 ori inainte de postare corectind daca este nevoie] cit despre controler ,normal ca nu pune nimeni unul cu intrare de 30v la panouri care debiteaza 40v.ale mele sint on grid cu 60 celule ,4 bucati legate in paralel cite doua si serie direct pe baterii fara controler doar prin diode de blocare si nu depaseste 28,5v pe ramura bateriile avind 750Ah .48v .daca esti din sintana jud .arad ,stai cam la 16km de mine.

nu este nici un pardox nici greseala de exprimareele difera prin modul de conectare in fabrica a celulelor de pe un panousi da cele ongrid de 24v au 60 celule cele offgrid 24v au 72 ca pretcele ongrid aprox 10miloane la 245wcele offgrid 20-30 milioand la 245wsi da tensiune la cele ongrid este mai mare desi au mai putine celulesi da sunt din santananu recomand nici in un fel folosirea panourilor ongrid pentru intalati offgrid dearece nu se va putea folosi maxima lor capacitatepanoul meu ongrid de 24v are38-40vnustiu zici ca sal folosesti la offgrid in moment ce incaractorul zice max 30 vla o sarcina de 4-5 A pe panou inca are 35 vpoate ai panouri vechi daca zici ca au tensiune asa micaiar 3 panouri in serie am peste 120v :3 panou rezulta 40v/panounu va apucati si dati reply etc ca nu exista diferente de panourieu incerc doar sa va indrum sa nu faceti o greasealaodata ce firmele vand panouri pentru ongrid si pentru ofgrid diferenta fiind de 20 milione la bucata nustiu cum uni pot spune ca nu exista panou ongrid sau offgridatat la instalatie, la panou ,la invertor fiecare are are niste caracteristici sa functioneze acolo unde a fost creatdaca facem salata cu panou ongrid in instalitie offgrid toata lumea stie ce iese cand amesteci ingreidienta fara sa sti ce pui in oaladaca nu asculti acest sfat sa nu plangi cand vei vedea ca ai eficienta sub 40 % daca folosesti panouri ongrid in instalatie de offgridpentru offgrid la 12 v tre sa ai panou cu 32 celule la 24 cu72pentru 24 stiu sighur ca sunt 72 la offgrid oricum regula de baza cele ongrid au numar par de celulecele offgrid au inpar exact ca sa nu poate fi confundate si folosite gresit bafta si spor
Link spre comentariu

ioancirosia ,, Man, mi-au trecut prin mina ceva zeci de panouri de tot felul,din care 16 facute de mina mea ,[de la A la Z] cu care am facut instalatii proiectate si executate de mine ,si tu i-mi spui ca 60 de celule dau tensiune mai mare decit 72 de celule [pt. ca sint legate io stiu cum din fabrica],i-ti spun io cum sint legate,sint legate in serie, difera intradevar parametrii celulei daca ii monocristalina sau policristalina difera eficienta de pe la 15 la suta pina la 19 la suta ,dar tensiunea variaza foarte putin 0,55 la 0,6v in schimb variaza mult intensitatea direct proportional cu iluminarea .Nu am vazut inca panouri [on grid cu 60 celule ] sa scrie pe eticheta lor mai mult de 37v tensiunea in gol,nu stiu cum ai masurat peste 40v [verifica bateria instrumentului de masura ,daca ii slaba ,acesta da erori],iar fraza de la urma cu [ par inpar] ,,ce sa mai zic.

Link spre comentariu
Vizitator ioancirosia

sa nu ne mai certam ca toat acolo ajungemce am vrut sa spun este sa aveti grija cand cumaparti panouri daca sant offgrid sau ongridcaci acelasi panou de 24 v poate sa aibe 35v sau 45 daca e ongrid sau offgridsi scuzele mele da cele offgrid au tensiunea mai mare de aia am si spus grija ca daca ai ongrid bagat sa incarce bateria nu prea poatebafta tuturor

Link spre comentariu

iop95, da stiu, este adevarat ce spui, deocamdata le-am legat asa pt . ca bateria are capacitate destul de mare 750Ah, si nu risca sa se distruga de la curentul de incarcare de maxim 15A ,problema este ca incarcarea se face liniar si nu in impulsuri cum ii place bateriei ,oricum voi cumpara [cind se va putea] doua controlere 30A fiecare .

Nu e doar problema curentului de incarcare, ci si a tensiunii pe baterii.Daca bateriile sunt full, nu tragi din ele si mai prind o zi cu soare la greu(si cu panourile reci, cum se intampla acum, deci randament maxim), tensiunea pe ele s-ar putea sa se duca peste limita maxima admisa(27,5-28,8V, depinde de tipul bateriei).Chargerul are si optiunea "Charge off voltage"Asa ca atentie!
Link spre comentariu

rinaldoparaipan , cunosc si aspectul acesta ,de aceea monitorizez de citeva ori pe zi tensiunea pe baterii ,soarele fiind cam scump la vedere in aceasta perioada, U nu depaseste 52-53 v, vara am avut si 58 v dar nu mai mult,

Link spre comentariu

Pentru domnul Verde, am citit forumul si am observat ca ai construit panouri.... La ce putere? Si din ce materiale? Te intreb ca eu am 6 panouri confectionate cu celule de 0,5/3,5 A 36 celule. Iarna este f slaba productia nu cred ca imi produc 1 A. Sunt luate de pe ebay si am observat ceva interesant in iarna asta, si anume la un panou, 2 celule au inceput sa se exfolieze, adica acele legaturi dintr-un material alb de pe partea albastra a celulei au inceput sa se exfolieze? Care sa fie cauza? Sa fie oare vreo problema la panou? Ar trebui schimbate celulele? Imi vine greu sa-l masor pentru ca nu sunt tot timpul la ele, sunt la o casa la aproxim.35km de domiciliul actual si cand ajung, de cele mai multe ori, nu am soare... Cat de curand am sa revin cu fotografii de la tabloul electric al sistemului pe care sunt curs de realizare. Il rog mult pe RINALDO sa-mi scrie inca odata site-ul acela cu sigurante! Multumesc Dane!

Link spre comentariu

la panouri e ca si la lampi, orice panou poate fi folosit intr-o instalatie ongrid sau offgrid cu anumite pierderi si cu atentie.exista controlere mppt cu intrare de 70V sau 150V tocmai pntru a putea pune mai multe panouri in serie la curent mic sa nu pui kg de sarme sau panouri on-grid cu tensiune mare sa poti incarca baterii. eu am luat panouri pentru cineva de 24V si aveau teniunea de gol de 37V la vreo 8A si au mers f bn sa incarce niste baterii cu un controler steca cu Uin <47V. parca seria psr.suntem romani si putem folosi orice in avantajul nostru daca le avem. daca nu le avem atunci e alta treaba,,,,, punem baterii auto in loc de deep cylce, punem panouri diferite serie-paralel sau oricum aftfel numai sa rezolvam treaba si cu invertoarele la fel. Daca as fi avut bani ca nemtii atunci as fi luat numai lucruri pe spanceana , fiind roman cu banii mei am luat ce mi-am permis, panouri chinezesti sau sh, invetor chinezesc sau sh ori facut , baterii recuperate.iar pe parcurs le schimb in asa fel in cit sa fie bn. am o singura siguranta pe sistem de 2ani si nu s-a intamplat nimic, iarna snt zile in care sistemul nu da nici macar 1A iar daca DA nu se incarca bateria pt ca e tinuta la 4gr cit e in casa....asta e ,,,,dar la vara sau primavara o sa fie bn. succesuri , puneti poze si multe realizari cu bani putini.

Link spre comentariu

Pentru domnul Verde, am citit forumul si am observat ca ai construit panouri.... La ce putere? Si din ce materiale? Te intreb ca eu am 6 panouri confectionate cu celule de 0,5/3,5 A 36 celule. Iarna este f slaba productia nu cred ca imi produc 1 A. Sunt luate de pe ebay si am observat ceva interesant in iarna asta, si anume la un panou, 2 celule au inceput sa se exfolieze, adica acele legaturi dintr-un material alb de pe partea albastra a celulei au inceput sa se exfolieze? Care sa fie cauza? Sa fie oare vreo problema la panou? Ar trebui schimbate celulele? Imi vine greu sa-l masor pentru ca nu sunt tot timpul la ele, sunt la o casa la aproxim.35km de domiciliul actual si cand ajung, de cele mai multe ori, nu am soare... Cat de curand am sa revin cu fotografii de la tabloul electric al sistemului pe care sunt curs de realizare. Il rog mult pe RINALDO sa-mi scrie inca odata site-ul acela cu sigurante! Multumesc Dane!

Am folosit celule monocristaline de 4,4w si policristaline de 4w ,am facut panouri cu 36 celule si cu 32 celule ,la prima varianta de panou am folosit tabla zincata ondulata acoperita cu fibra de sticla subtire impregnata cu rasina poliesterica , ca suport pe care am lipit celulele cu silicon [cit o boaba de fasole] pe mijlocul celulei, dupa care am pus geamul cu distantiere de termopan umplute cu silicagel,etansarea intre rama si sticla am facut-o cu terostat . La adoua varianta [mai buna zic eu] am lipit celulele cu fata in jos direct pe sticla , cu silicon [loctite] pe marginile celulei etans, dupa care am dat cu lac auto pe spatele celulelor.Acuma ,problema la panourile home made facute fara incapsulare cu folie EVA sau rasina epoxidica ultra transparenta ,este ca intre fata celulei si sticla este aer ,care cu timpul oxideaza traseele colectoare de pe fata celulei [asta s-a intimplat si la mine si la tine] dar asta [teoretic] nu afecteaza productia celulei ,celula este un cristal cu grosimea de 2 zecimi ,pe spate este acoperit cu o pelicula de aluminiu [care este +] iar pe fata are acele trasee subtiri,[ minusul] care in caz ca apar micro fisuri ale cristalului detasind o parte din celula[ ca o insula] atunci traseele de pe fata a rolul sa conecteze [insula ] cu restul celulei ,deci nu- i sfirsitu lumii .Iarna nu te astepta la cine stie ce rezultate, pt. ca soarele este prezent mult mai putin timp
Link spre comentariu

Il rog mult pe RINALDO sa-mi scrie inca odata site-ul acela cu sigurante! Multumesc Dane!

Scuze pentru intarziere:http://www.comenzielectrice.ro/http://www.comenzielectrice.ro/cautahttp://www.comenzielectrice.ro/detalii-produs/elmark/siguranta-curent-continuu-1p-25a-6ka-c-elmark-11222Au intre 1 si 50A, 1P sau 2P cost intre 16 si 32 lei/buc.
Link spre comentariu

Tu m-ai intrebat de unde le-a luat Cristi.

Eu pana acum nu am auzit de firma asta, dar parerile se pare ca sunt bune.

Citate de pe alt forum:

Pt aparate modulare,prize intrerupatoare, de preferat ar fi Gewissul, Elmarkul este o clona dar sub nivelul gewiss,multi le folosesc,totusi pt disjunctoare ia o firma serioasa.

In alta ordine de idei, cei de la Elmark se lauda a fi cam la nivelul de calitate al produselor Schneider. Basca ca zic ca sunt omologati si agreati Electrica, inclusiv pentru sigurante automate.

Link spre comentariu

Eu zic ca e vrajeala treaba cu elmark, tot chinezarii sunt, doar poate ca nu pica chiar toate testele.Sigurantele pt 220V merg si la cc (dupa proiecte straine!), n-au nimic special cele elmark.Si protectiile la supratensiune din panourile de bransamente sunt omologate electrica, dar fac o gramada de probleme (declanseaza aiurea pana cand sunt anulate!). Si contoarele electronice aem...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări