Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tabloul electric al instalatiei fotovoltaice

ioangigi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ioangigi

20

• pusttiu

11

• eugeniusro

6

• Dr.L

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ok.

Intre acumulatori si invertor, curentul maxim e in jur de 2000/20 = 100A. Deci trebuie o siguranta de 150-200A, pe +. Ea va proteja doar impotriva incendiului.

Ceva in genul asta face fata cu brio: http://images7.okr.ro/serve/auctions.v7 ... 00_300.jpg.

O varianta (ceva mai ieftina, trebuie vazut) pt siguranta asta, e modelul auto ANL, care ar trebui sa reziste pana la 32V: https://www.google.ro/search?newwindow= ... JJJBCjOQRs

Ar merge si Megaval (MTA), care sigur rezista la 32V, dar aria de conectare mi se pare mai mica: http://www.adelaida.ro/images/detailed/ ... l-150a.jpg

Intre regulator si acumulatori, 50A, pe + Ori ANL, ori AGU: https://www.google.ro/search?q=sigurant ... 20&bih=945

ori Megaval (MTA).

Intre panouri si regulator vin urmatoarele sigurante:

Fuzibile normale de 220V. Fiecare set de panou, cu cate o siguranta inseriata pe fiecare fir. Pt cele manufacturate, sigurante de 6A. Pt cele cumparate, sig de 16A.

Intre intrarile de + si - ale regulatorului (de la panouri, dupa sigurante), ar trebui puse eclatoare (protectii la fulgere), si varistoare de 60V, legate la impamantare. Puse suficient de multe, cat sa reziste la un curent mai mare decat cel prin sigurante (32A).

Dar paratraznetul e de baza, fara el panourile au de suferit (in caz ca le fulgera). Eclatoarele si varistoarele + sigurantele fuzibile ar trebui sa protejeze regulatorul.

Paratraznetul trebuie sa aiba o impamantare complet separata. In caz de fulger, acea impamantare va avea un potential de tensiune periculos (ca pamantul are totusi o rezistenta).

La iesirea invertorului, fuzibile rapide de 10A. Sau o automata bipolara si fuzibile. Automata sare mult dupa fuzibile, deci e cam inutila. Fuzibilele ar putea salva tranzistorii din invertor (macar o parte din ei), in caz de scurt pe iesire.

Pt fuzibila, as sugera asa ceva: http://www.niden.ro/1422-1603-thickbox/ ... mm-10a.jpg

De sticla, de 6,3 x 32mm.

Cu placere!

Link spre comentariu

din ce scrie pe el fusese invertor unda pura de 1500w si cred ca avea si regulatorul de incarcare pt baterii intern (sau integrat) nu cred ca a fost mppt.am colaborat si colaborez destul de mult cu cei de la meanwell si nu mai vand asa ceva. sunt curios daca cel ce l-a facut nu va dat o schema ceva,,,, si la ce pret vi la facut? eu am luat o chinezarie cu de 30 a cu 200lei de la noi pina la urma cred ca o sa-mi fac unul singurel.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

cred ca am primit o schema dar trebuie sa o caut Acum am o alta problema mi-a scazut drastic productia de curent. Si caut sa mai asez panouri. Daca aveti vreo sursa la un pret bun va rog anuntati-ma. Multumesc.

Link spre comentariu

Cred ca ceva la instalatie imi scapa, de cand am montat un sistem de supraveghere video am un consum de aprox.150 w in special noaptea, si 50W ziua, am constatat urmatorul fapt : curentul consumat este mai mare decat curentul primit...Sa fie oare cablul de la panouri la controler. Am o lungime de 16 m si am folosit un cablu de MYF10 (Q - 10).Sa am oare o cadere atat de mare pe cablu? Pe zi imi intra in baterii in medie, acum toamna 3-4A, iar cand este soare cu dinti se duce si la 7-8A. Iarna va fi si mai greu . Panourile insumeaza 850W, iar teoretic la un soare perpendicular si normal ar trebui sa am 20A. Ce pot face ca iarna sa asigur cei 150w/h pentru functionarea sistemului de supraveghere video? Multumesc.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator ioancirosia

domnule ioangigi daca spui ca ai panouri insumate de 850w practica sta in felul urmatordoar in ziua de vara can e soare de te topesti o sa ai 20 ameri aproximativ finnd legate 3 panouri paralelcum oricine stie in timp de vara ne putem astepta pana la 8 ore productie de la panouri timp iarna pana la 4 ore darpanourile sunt generatoare de tensiune nu de amperajdeci o sa avem aperi doar la tensiunea lor maxima dar in practica ea defera cu oscilati la fiecare minut zboara o pasare un nor un mig etcpentru eficienta maxima nu recomand legarea in paraleldaca se pooate si intalatia suporta legare lor in serie aduce un randament chiar cu 20 % mai marein rest bateria sa fie langa panouri 2-5 metri maximinvertorul la felsi transpoti la distanta tensiunea de 220v cea ce implicit va scadea enorm pierderileaa si ps daca un singur panou nu este de calitate de ex unul da 5 a restu 8ce vei avea tu va fi 5x3 amperi indiferent cum legi panourile totalul amperilor sau voltilor indiferent va fi calculat dupa cel mai slab panou e dicteaza si limiteaza iesirea celorlalte

Link spre comentariu

Interesanta opinie, si va multumesc pentru informatie. Eu personal am construit un sistem de 850W cu invertor de 2000w/24V si dupa ultima perioada cu nor si ceata si din cand in cand soare sunt descurajat de energia alternativa. Am investit.... si totusi rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor. Azi am fost si am vizitat sistemul ORA 20.00- tensiune in baterii 24v, iar contrloer-ul imi spunea faptul ca mai am energie 30%. Consumul este de 4w cu un sistem de alarma care-l am la casa. Am montat un sistem de supraveghere video si am fost nevoit sa-l opresc pt ca productia de curent este f mica in aceasta perioada, iar consumul doar noaptea ar fi 140W . Banuiesc faptul ca si acumulatorii, din cauza frigului, nu dau un randament bun (+4 grade in casa). Cand iese soarele, deci vara nu sunt probleme. E interesanta opinia cu panourile asezate in paralel, deci este adevarat ca va fi monitorizata tensiunea care o scoate cel mai mic panou, ca si amperaj? LA MULTI ANI !Cu respect,

Link spre comentariu
Vizitator ioancirosia

datorita rezistentei interne la punerea in paralel ai pierderi mult mai mari decat in seriepe de alta parate nu as face scurt niciodat la 24v 30A mai mult prefer 100v7A caci celulele nu vor crapa pierderi sunt cu zecile doar de aia e energie verdenustiu ce panouri solare ai dar stiu ca un panou de 200w este aproximative 20-30 milioaneeu folosesc ongrid care sunt cam 10 milioane bucatadaca ai panou ongrid si lai bagat la offgrid este si normal sa nu ai eficientapentru 24V ongrid au60 celule fata de offgrid care au 72 celule.

Link spre comentariu

On grid si off grid se refera la tipul instalatiei si nu la panourile solare. Cele off grid stocheaza energia in acumulatori printr-un controller de incarcare si din acumulatori se alimenteaza un invertor care alimenteaza consumatori care nu sunt cuplati si la o retea electrica comerciala. Cele on grid nu au nevoie de acumulatori, panourile sunt conectate direct la invertor (acesta include de regula si controllerul MPPT) conectat direct la reteaua electrica, Acest invertor se sincronizeaza cu reteaua electrica comerciala si functie de consumul local si energia disponibila de la panouri, "surplusul" de energie va fi injectat in retea. Randamentul global la on grid este cu aprox 30% mai bun fata de off grid si nu exista costuri cu mentenanta / schimbare acumulatori.Conectarea in serie sau paralel se face in functie de tipul instalatiei, numarul si tipul panourilor si tensiune intrare invertor / controller. La conectarea in paralel modulele trebuie sa fie identice.

Link spre comentariu
Vizitator ioancirosia

On grid si off grid se refera la tipul instalatiei si nu la panourile solare. Cele off grid stocheaza energia in acumulatori printr-un controller de incarcare si din acumulatori se alimenteaza un invertor care alimenteaza consumatori care nu sunt cuplati si la o retea electrica comerciala. Cele on grid nu au nevoie de acumulatori, panourile sunt conectate direct la invertor (acesta include de regula si controllerul MPPT) conectat direct la reteaua electrica, Acest invertor se sincronizeaza cu reteaua electrica comerciala si functie de consumul local si energia disponibila de la panouri, "surplusul" de energie va fi injectat in retea. Randamentul global la on grid este cu aprox 30% mai bun fata de off grid si nu exista costuri cu mentenanta / schimbare acumulatori.Conectarea in serie sau paralel se face in functie de tipul instalatiei, numarul si tipul panourilor si tensiune intrare invertor / controller. La conectarea in paralel modulele trebuie sa fie identice.

dar mai documenteazate la panouri fotovoltaice ca sunt speciale concepute pentru ongrid 60 celule la 24 volti iar offgrid au 72 celule la fel la 12 v exista aceasi diferenta panourile offgrid au mai multe celule debteaza o tensiune mai mica decat cele ongriddesi cele ongrid au oi numa 60 velule vs 72 dar au in gol 35-40 v baga tu un panou ongrid pe controler de incarcare care zice max 30v sa vad daca mere si de merge zimi si eficienta,caci in cel mai bun caz de functioneaza va fi limitat intern de controler deci controlerul va folosi doar pjaja de tensiune 20-30v cei peste il taie adica = pierdere de 20-30 % din cat produce panoul(asta daca nu iese fum din controler)
Link spre comentariu

ioancirosia ,afirmi mai sus ca panourile off grid au mai multe celule si tensiune mai mica decit on grid ,este un paradox ,sau gresala de exprimare din graba sper,[eu i-mi citesc mesajele de cel putin 3 ori inainte de postare corectind daca este nevoie] cit despre controler ,normal ca nu pune nimeni unul cu intrare de 30v la panouri care debiteaza 40v.ale mele sint on grid cu 60 celule ,4 bucati legate in paralel cite doua si serie direct pe baterii fara controler doar prin diode de blocare si nu depaseste 28,5v pe ramura bateriile avind 750Ah .48v .daca esti din sintana jud .arad ,stai cam la 16km de mine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări