ioangigi Postat Octombrie 2, 2013 Partajează Postat Octombrie 2, 2013 Salutari pasionatilor de energie alternativa! Desi m-am uitat prin forumuri atat cat am putut (subiectul fiind foarte vast) nu am gasit nici un fel de informatie legat de constructia tabloului electric pentru un sistem fotovoltaic. Daca deja subiectul este epuizat, iertare si poate imi aratati link-ul. Dac nu sa dezvoltam un pic subiectul. Eu am un sistem fotovoltaic care produce 850W si am aflat de la un amic cum montez sigurantele pentru protectia controller-ului (la iesirea din panouri) si pe iesirea invertorului pentru protectia acestuia. Problema mea este ca locuinta este intr-un loc, oarecum retras(un vecin il am la 200m) si deschis in camp, mai mult,... si langa o padure. La casa am montat un paratrasnet, dar teama mea este si pentru instalatia fotovoltaica (este montata la sol) atunci cand sunt fulgere si trasnete in zona. Intrebarea mea este urmatoarea: Ma poate ajuta cineva cu un model de tablou electric cu o schema eventual, unde si cum se monteaza protectiile pentru fulgere (din ce am auzit se numesc aristori), aceasta pentru a fi cat mai linistit in vremuri tulburi! Va multumesc. Link spre comentariu
pusttiu Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 bn ziua, daca instalatia foto este pe pamant si aveti pt casa paratrasnet (care ar trebui legat la o priza de pamant ) cel mai simplu e sa legati si panourile la aceasi priza.rama panourilor nu este comuna cu firele de tensiune si teoretic nu ar trebui sa se intample ceva daca trasneste in ele. teoretic mai ales daca le legati la pamant.cu stima, florin c Link spre comentariu
tiritrobo Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Uite o varianta folosita si de mine. Link spre comentariu
pusttiu Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 sunt curios in ce e desenat acel desen ......eu pun sigurante pe ambele fire si recomand la fel. numai ca la puteri mari nu mai exista sigurante automate la preturi decente, mai mare de 68A eu nu am gasit monopolara. pt invetitii minime folositi cu incredere sigurante ceramice simple.cu stima, florin c Link spre comentariu
ioangigi Postat Octombrie 4, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2013 Va multumesc pentru interes, insa tot sunt cateva neclaritati. Mentionez faptul ca eu am un sistem fotovoltaic cu urmatoarea configuratie 850W panouri, controler MPPT pentru 24V, 2 baterii inseriate de 12V/230A si un invertor sinus pur de 2000W. O schema a tabloului pentru aceasta configuratie o poate face cineva? Si as dori daca este posibil modalitatea de calcul al sigurantelor. Pt d-nul pustiu : da paratrasnetul casei are o priza de impamantare, inteleg ca teoretic daca ar fi vreun fulger sau trasnet in zona va fi atacat paratrasnetul casei care este mai inalt. Atunci inseaman ca ar trebui sa stau linistit si sa montetez doar sigurante in tablou? Iar dac ar trebui sa fac impamantarea la sistem cum ar trebui sa o fac? Poate imi detaliati Am vazut cateva tablouri in care plusurile si minusurile s-au montat pe bare separat. De ce se face aceasta? As fi recunoscator cuiva daca imi face o fotografie si o schema la ce ma intereseaza pe mine, sigurante tablou, etc. Eventual pentru informatii se poate scrie si aici [email protected]. Cu stima pentru cei ce s-au implicat in subiect. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 4, 2013 Partajează Postat Octombrie 4, 2013 Avand in vedere tensiunea mica, puterea mare, la un scurtcircuit apar curenti f. mari deci si forte electrodinamice care ar putea, efectiv, sa duca la accidente, explozii si incendii. De aceea se iau aceste masuri de fixare in izolatori (fixare mecanica) a conductoarelor (bare) din instalatie. Link spre comentariu
ioangigi Postat Octombrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Revin la subiect ! Cum confectionez un tablou de protectie la sistemul fotovoltaic? Este cineva care ma poate lamuri la configuratia scrisa mai sus? Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Eu cred ca numai cineva autorizat poate sa proiecteze si sa efectueze acest tablou. Link spre comentariu
pusttiu Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 dupa cum v-am spus si in alt topic luati un tablou electric (cutia ) de la electrice.puneti 2 sigurante pe + plus, una de la controlerul de incarcare inspre baterie , a doua de la baterie catre invertor. panourile (rama de aluminiu) legatile la impamantare.sigurantele sa fie mai mari cu 10% decit curentul maxim pe acea ramura ( daca invetorul este de 1000w la 12v adica de 1000/12=83,3A puneti siguranta de in jurul a 90A ) sigur nu o sa gasiti sigurante pentru 12V dar eu am folosit de 220V monopolara (cea mai amre gasita de mine a fost de 63A) pt 24v faceti acelasi calcul cu 24in loc de 12. la fel si pt 2000w. pt puterea de 800w vedeti sa nu depaseasca puterea maxxima de intrare pe controler.cu stima, florin c. nu depasiti 1,5m de la baterie la invertor. si nici 10m de la panouri la controler. succes. Link spre comentariu
pusttiu Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 mi-a placut faza cu trasnitul in alta parte.....cum adica daca trasneste la 2km de mine o sa am eu probleme daca panoul este legat la impamantare. (ma refer aici strict la priza de pamant facuta cu electrozi si carbuni, exact ca la carte)... dv spuneti ca aveti 85W PV dar din cite imi amintesc nu sunt toate la fel.....asa ca tre sa vedeti care este curentul maxim de scurtcircuit pe panouri. apoi sa spuneti cum le aveti legate sa putem calcula curentul maxim debitat (pentru acesta se calculeaza siguranta) am 5ani puse invertoare pe sigurante monopolare de 220Vca si nu am avut probleme cu el, au sarit de toti peretii cind am avut deranjament. succes. faceti cum spune si colegii prezentati toate amanuntele si pe proiectam impreuna Link spre comentariu
eugeniusro Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Daca apar socuri de tensiune datorita descarcarilor electrice conteaza foarte mult ce sistem avem, adica off-grid sau on-grid, cele on-grid sunt cele mai expuse fiindca statistic vorbind cele mai multe socuri vor veni din reteaua electrica si nu de la panouri, pe directia asta trebuie neaparat montate descarcatoare, pe partea interna cred ca cel mai bine este sa lucram cu minusul la masa si in acest fel se rezolva si problema de echipotentializare, orice descarcator am folosi ma indoiesc ca va reusi sa protejeze de o descarcare directa pe panou chargerul (sau invertorul on-grid), dar aici este o alta problema, cele ieftine chinezesti vor ceda si la socuri de tensiune relativ mici dar cele scumpe de firma au deja integrate in ele sisteme de protectie, nu strica totusi si o protectie cu paratraznet dar recomand ca priza de pamant de la paratraznet sa fie separata de pamantarea instalatiei, am folosit asa ceva la un pilon de telecomunicatii pe care aveam echipamente sensibile la socuri electrice si desii pe furtuna aveam 2-3 descarcari pe paratraznet (pilonul era expus pe un varf de deal) nu am avut niciodata probleme cu echipamentele. Am avut linia de coborare a paratraznetului total izolata de masa stalpului cu izolatori de inalta. Asa recomand si la o instalatie solara, un paratraznet care sa acopere zona panourilor cu coborare total izolata spre o pamantare separata. Link spre comentariu
ioangigi Postat Octombrie 7, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Doresc sa multumesc eugeniusro si in special pusttiu pentru sustinere. Repet configuratia sistemului panouri 850W :(6 panouri confetionate 18V/3,5A/panou, ele sunt inseriate cate 2 panouri - 36V/3,5A, deci 3 siruri a cate 36V/3,5A / sirul la care se adauga alte 2 panouri cumparate (Pmpp 240W, Vmpp 30,4V, Impp 7A, Voc 37,7V, short circuit 8,4A, MAXIMUM SERIES FUSE 15A, Maximum sistem Voltage 1000V) Maximum load 6400PA - - cele 3 siruri sunt puse in paralel cu cele 2 panouri mai puternice. Mai exact am vrut ca prin inserierea celor 2 sa ajung la tensiune unuia de 240W) SISTEMUL este alcatuit pe un controler MPPT pentru 24V, de la care primesc informatii despre stadiul bateriilor, curent de incarcare, tensiune baterii, ce curent s-a consumat din baterii, temperatura mediu si tensiune baterii) 2 baterii inseriate de 12V/230A si un invertor sinus pur de 2000W.Cu ajutorul unui amic din Bucuresti mi s-a sugerat urmatorul tablou: O siguranta care are ca scop protejarea invertorului de supraconsum se pune la iesirea lui catre consumatori, adica pe 230V. Daca invertorul e de 2000W, atunci se imparte 2000 la nr de volti (230) si rezulta ca intensitatea maxima curentului produs de invertor e 8,6A. Asta inseamna ca noi trebuie sa punem o siguratna apropiata, care e cea de 10A si a recomandat aici siguranta bipolara deoarece invertoarele nu au faza si nul, au ceva ce se numeste nul flotant.a 2-a siguranta are ca scop protejarea chargerului si ne da posibilitatea sa deconectam rapid panourie daca avem de facut o interventie. Ea se pune intre panouri si charger. Matematica prin care calculam e identica, 850W/24V = 35A. Dar siguranta de 35 nu o sa gasim, asa ca punem de 40A monopolara pusa pe plus.Mentionez faptul ca sistemul functioneaza impecabil si sunt foarte multumit. Astept iarna sa vedem productia de curent.Cablurile de la panouri la controller au lungime de 16m cu un cablu de 10.Ce parere aveti ? Si multumesc, inca odata, baietilor seriosi si interesati de subiect! Link spre comentariu
ioangigi Postat Octombrie 7, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Inca o precizare! Panourile nu sunt pe acoperisul casei, ci pe un suport metalic pe pamant. Casa are paratrasnet, este in apropierea unei paduri, nu exista alte constructii decat la cca 200 m de locuinta. Banuiesc ca in caz de trasnet(asa cum amicul din Buc mi-a relatat) acesta il va ataca pe cel mai inalt adica cel de pe casa. Mi se pare corect. In aceasta situatie va trebui totusi sa fac o legatura cu pamantul si aici va rog sa ma invatati cum sa procedez la ca adancime se fac gropile ce fel bare de fier se aseaza in pamant? Ma voi folosi de informatiile de la eugeniusro. Multumesc pentru fotografii!Cu respect colegilor din forum, Link spre comentariu
eugeniusro Postat Octombrie 8, 2013 Partajează Postat Octombrie 8, 2013 In pamant bagi electrozi din teava, teava neagra de doi toli, lungime 2 m, si turtesti capatul de jos ca sa se infiga mai usor, iti mai trebuie si un baros sanatos. Nu recomand teava galvanizata, este mai scumpa, se sudeaza mai greu si in pamant nu ofera o protectie mai buna (pamantul este un mediu alcalin, galvanul este bun la coroziunea atmosferica nu in pamant), in pamant sa fie fierul cat mai gros ca sa tina la coroziune 25-30 ani, sudurile intre platband si electrozi sa le protejezi cu grund sau smoala calda turnata pe sudura. Ideal este sa ai pamand gras pentru a obtine o rezistenta scazuta la priza. Sa sti ca traznetul ataca statistic cel mai inalt punct, de fapt poate lovi oriunde, dar probabilitatea de lovitura directa ramane mica, mai degraba poti avea probleme datorita socurilor electromagnetice generate in instalatiile din jur, din acest motiv e buna echipotentializarea. Link spre comentariu
pusttiu Postat Octombrie 8, 2013 Partajează Postat Octombrie 8, 2013 legat de tabloul de sigurante :1. siguranta pe iesirea invetorului este ok de 10A dar nu cred ca o sa ajunga sa sara, invertoarele au protectie pe iesire la suprasarcina si la scurt. 2. pentru sigurantele de pe panouri nu prea sunt de acord ....35A //....daca panourile o parte sunt in serie (atunci au acelasi curent toate ) cind se pun in paralel se sumeaza curentii ( cele 2 de 240W au 8A iar cele ale dvs au 3,5A ) eu as pune de 20A deaorece 8a+3,5*3 =17.5A cu protectie 20A. siguranta aceasta este bn daca puneti automate ca ii folositi si ca intrerupator pentru cazurile de urgenta. 3....nu zice nimic de siguranta de pe baterie|/////daca se pune in scurt invertorul sau conrolerul de incarcare aveti ocazica ca bateriile sa explodeze in cel mai rau caz. nu ati precizat nik de controler...cit are puterea de intrare pe panouri la 24V si ce curent poate debita de incarcare. sunt de acord cu sigurante pe +, ieftin si bncu stima, florin c Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum