Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

motoare electrice

bogdanovich

Postări Recomandate

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema.Vreau sa controlez cu un motor electric un surub, in sensul de al strange sau/si al desface.Surubul necesita un cuplu destul de mare de vreo 10Nm, iar eu vreau un control undeva la o turatie la 5 sec, deci cam 12 turatii pe minut sa-mi dea asamblu reductor+motor+ eventual un encoder.Motorul vreau sa-l controlez in timp de pe un automat programabil de la mitshubishi alfa2 si ash avea nevoie si de impulsuri ff mici, undeva la 200 ms sa trimit catre motor astfel incat sa stabilesc 20-30 de puncte de control pentru surub pe o rotatie completa.V-ash ruga sa-mi spuneti in primul rand cam ce motor ash putea folosi (de cc, de ca, la pas cu pas am renuntat la idee pentru ca-s ff scumpe) si unde le pot gasi (o lista cu distirbuitorii/producatorii de motoare de acest tip ideea e sa le gasesc si in carcase antie-ex).Orice idee este binevenita si va multumesc pentru ea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdanovich

7

• puiu

5

• yo9hrb

1

• Laci

1

Top autori în acest subiect

Salut,

In primul rand sa calculam puterea motorului de care ai nevoie:)

vrei 1rot/5sec = 0.2rot/sec = 72grad/sec = 1.25rad/sec

si 10Nm;

P = Mxw(viteza unghiulara in rad/sec) = 10*1.25= 12.5W

Dat fiind faptul ca nu o sa fie incarcat la maxim tot timpul poti sa folosesti unul de 10W, cel mai simplu pentru puterea asta ar fii un motor de CC.

partea cu impulsuri ff mici nu cred ca este o idee buna, o sa ai un riplu la cuplu foarte mare, frecventa minima sa fie 1kHz..., cel mai simplu in PWM.

revenind la motor, un motorasi cu reductor este destul de scump, gasesti la http://www.farnell.com sau la RSromania.com, dar sunt scumpe, mai ales daca mai au si encoder:), dar sunt compacte, nu trebuie sa te complici cu roti dintate si alte minuni.

Bafta

Link spre comentariu

Sincer sa fiu nu stiu ce inseamna Exd I sau Exd II. Imi trebuie carcasa anti-ex pentru mediul gazos in conformitate cu directiva ATEX 94/9/CE.Daca puteti sa ma ajutati astept cu interes un raspuns.Cu respect.

Link spre comentariu

1. Simplu spus gr. I se refera in mod deosebit la medii cu CH4 si grizu (deci la mediu miner) iar gr. II se refera la alte gaze cum ar fi hidrogenul, acetilena, etc, (de regula mediul petrolier).2. Atestarea grupei, precum si modul de protectie (antideflagratie, siguranta intrinseca, imersiune in ulei, in nisip, siguranta marita, etc.) este de competenta INSEMEX - Petrosani (Institutul National de Securitate in Medii Explozive- nu sunt sigur ca aceasta este titulatura exacta) singura autoritate din Romania in acest domeniu. INSEMEX-ul este cel care va poate confirma ce motoare cu carcasa antiex sunt atestate in Romania si de aici puteti afla ce producatori au asemenea produse si au atestari in vigoare. Din pacate eu nu mai lucrez in domeniul antiex de aproape 9 ani si nu sunt la curent cu nautatile in domeniu. Cel mai bine a-ti lua legatura cu INSEMEX-ul pentru a afla potentiali furnizori.Cu stima,

Link spre comentariu

va multumesc frumos pentru raspuns.Deocamdata site-ul insemex nu merge dar am sa vad cum rezolv sa iau legatura cu ei, insa informatiile pe care mi le-ati dat cred ca imi sunt de mare ajutor.Deocamdata n-am gasit un distribuitor in Romania pentru motoare de cc (encoder si reductor) in carcasa anti-ex pentru mediul gazos insa sper sa ma ajute dumnealor.

Link spre comentariu

1. Pentru grupa I nu cred ca o sa gasiti. Pentru grupa a IIa s-ar putea sa fiti mai norocos. Oricum sa-ti spuneti daca gasiti o solutie, daca nu cumva va trebui sa utilizati motoare de CA cu variatoare adecvate si Encodere sau REZOLVER.Cu stima,

Link spre comentariu

M-am gandit si la solutia aceasta, insa din pacate n-am lucrat niciodata cu motoare de curent alternativ si nu stiu cat de bine se comporta pentru ca doresc o inertie cat mai mica.Pe de alta parte, motoare c.a. cu turatie maxima mai mica de 2300 tr/min n-am gasit, si reducatoare cu un raport mai mare 1:25 deasemenea.Am inteles ca am si o limita minima de comanda in frecventa, astfel ca nu stiu daca ajung la 12 tr/min. In fine acestea sunt probleme la care trebuie sa ma documentez.Inca odata va multumesc frumos.Cu respect

Link spre comentariu

Se pare ca nu sunt atat de norocos pentru ca vad ca de la Insemex nu primesc nici un raspuns in legatura cu solicitarea mea.

Astfel ca am luat decizia de a folosi motoare CA, am cautat si am gasit ceva la http://www.parvex.com/pdf/english/com/3564-GB_ex.pdf#search=%22%22D%22%20FLAMEPROOF%20EQUIPMENT%20IN%20ACCORDANCE%20WITH%20ATEX%2094%2F9%2FCE%22 (au si distribuitor in Romania), insa nu prea stiu cum se controleaza motoarele CA, astfel ca nici macar nu stiu pe care sa-l aleg.

Din cate am citit, un control in frecventa a acestor motoare presupune o limita inferioara, astfel ca nu stiu daca cu tot cu reductor pot ajunge undeva la 12ture/min si daca nu cumva am nevoie si de un sistem de franare.

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.

Link spre comentariu

1. Am sa i-au legatura cu cineva de la INSEMEX ca sa va introduc la o persoana care este in domeniu respectiv, dar persoana mea de legatura este deocamdata in concediu.2. Comanda motoare asincrone trifazate o gasiti cu posibilitate de reglare a frecventei de la 0,5 Hz la 200 Hz. Nu stiu daca pentru aplicatia dumneavoastra este de ajuns.Cu stima,

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

1. Fabrica de motoare electrice (micromotoare) de la Pitesti.2. Fabrica de motoare electrice Filiasi.3. Fabrica de motoare electrice Bucuresti (nu stiu daca face si de curent continuu)4. Fanrica de motoare de la Croiova (nu stiu daca face motoare mici).5. Depinde de aplicatie ce motor de curent continuu doriti (poate doriti cu excitatie magnet permanent, etc.)Cu stima,

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări