Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator la 5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@turcu_dan stiind alimentarea de care dispui, nu e asa greu sa estimezi consumul maxim aproximativ al amplificatorului ( relativ indiferent daca-i CI sau tranzistorizat/componente discrete ). Spre exemplu pentru varianta de functionare Stereo ai 2 canale, integratul alimentat la 5V va pune iesirea la jumatatea alimentarii,deci la 2,5V, adica asta poate fi maximul posibil al cursei pe iesire, si curentul de varf pentru dif de 4 Ohm ( sa zicem ) este deci 2,5/4=625mA, curentul rms este deci 0,625/3,14=200mA, pentru 2 canale ar fi 400mA, asta teoretic, practic incluzand pierderile inevitabile, ar fi ceva mai putin,probabil cam la limita suportabilitatii portului USB, asta depinde si de volum.

Link spre comentariu

Or fi boxele de 3W, dar amplificatorul ala daca iti da 0,5W pe cei 8 Ohm e bine. Curentul despre care am spus mai sus este unui maxim, adica de varf teoretic de la care poti pleca in evaluarea unei alimentari, in practica nu va fi chiar asa penca sunt pierderi inevitabile pe etajul final al integratului, nici macar la saturatie acesta nu poate prezenta pe iesire intreaga alimentare disponibila penca tranzistorii au o anumita tensiune CE de saturatie, insa nu se ajunge la saturatie, sau cel putin nu-ti doresti tu sa se ajunga la saturatie. In practica probabil cca 100-150mA pe boxe de 4 Ohm ar putea fi consumul.

Link spre comentariu

Salutare astazi am primit piesele si spre seara probabil ca o sa fac montajul, insa nu inteleg cum functioneaza si cum trebuie montat potentiometrul. Legaturile le fac dupa schema in felul urmator:1. Pe primul pin al potentiometrului leg intrarea + ce vine din placa de sunet2. Pinul din mijloc al potentiometrului se leaga la pinul 7 al integratului (intrarea + In amplificatory- semnalul)3. Pinul 3 al potentiometrului se leaga la masaMinusul (masa) care iasa din placa de sunet o conectez la masa amplificatorului. (sper ca nu am gresit) Totusi nu pricep cum functioneaza acest potentiometru, gandind asa mai simplu potentiometrul este tot o rez care isi modifica valoarea. Daca este montat pe intrarea in amplificator, atunci nu puteam fara el si reglam volumul din placa de sunet? Colegul Marian spune pe prima pagina “orice semnal de orice fel care se aplica la intrare, este amplificat de 100 de ori si livrat la iesire, nu e deloc o ideie stralucita sa mergi fara potentiometru de volum”. Poate mai are vre-un rol pinul 3 al potentiometrului care se leaga la masa si eu nu-l inteleg?

Link spre comentariu

Daca stii ce este un divizor rezistiv si ce face el, atunci stii si ce face potentiometrul pentru ca in esenta asta este el, un divizor rezistiv ajustabil, un capat este legat la masa care reprezinta punctul de referinta al semnalului, celalalt capat este legat la sursa de semnal, iar cursorul legat la intrarea amplificatorului, in functie de pozitia acestui cursor se stabilesc parametrii divizorului, este totusi o chestie elementara care nu ar trebui sa-i faca probleme nimanui.

Link spre comentariu

In cele din urma am reusit sa termin miniamplificatorul. A functionat din prima, intr-adevar e mult mai bine cu potentiometru. Semnalul de amplificare l-am dat dintr-un mp3 la care a trebuit sa reduc din reglajul basului (care era dat la max) pt ca amplul scotea ceva zgomote mai ciudate. Alimentat de pe usb merge perfect. In specificatii alimentarea e intre1.8-15V, la 12V am observat ca se cam incalzeste integratul. Multumesc pentru explicatii si rabdare.

post-59360-139829691647_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări