Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator MP100.V2

Marian

Postări Recomandate

Am citit acele link-uri, multe s-au spus acolo, si pro si contra, constat ca totusi merita incercata, deci o voi pastra cu eventuale optimizari pentru marginea de faza, si ca veni vorba despre asta...

Marian, pe acele grafice nu se pot pune scalele castigului si fazei pe axa verticala si frecventa pe axa orizontala ?...

Iata nivelul la care se face intersectia buclei deschise cu 0db:

Posted Image

Faza la acea frecventa este:

Posted Image

Sa inteleg ca marginea de faza este aproximativ 10gr sau sunt eu pe langa?

PS: Ca idee, ca sa mut intersectia inapoi pe panta negativa a fazei si la un nivel cat de cat ok, ar trebui un Cdm echivalent absurd de mare, practic SR-ul se duce naibii... Cu alte cuvinte aici e unul din lipsurile mele, are vre-o treaba daca intersectia cu 0db se face pe panta de faza negativa sau pe cea pozitiva, sau important este sa fie o margine de faza anume, necontant plus sau minus?...

Link spre comentariu

Pai de aceea te-am intrebat de unde ai luat informatiile cu intalnirea buclei deschise a castigului cu cea inchisa.... pentru ca tu acolo vorbeai de criteriul de stabilitate al benzii de lucru al amplificatorului. Acelasi lucru este si la SKA BD150, cu semnal util amplificatorul este stabil dar la fenomene tranzitorii este posibil sa apara instabilitati. Ce a spus Sharky le include si pe cele tranzitorii, in modul asta ai garantia unei stabilitati neconditionate (asa se cheama). Deci ne intereseaza faza pana cade castigul la 0dB (eu as zice cel putin). In cazul tau se observa posibilitatea unor oscilatii ultrasonice dincolo de banda audio care ar putea sa arda amplificatorul la proba practica. Din fericire capacitatile parazite formeaza o capacitate de compensare parazita de tip Miller care mai indulceste situatia, dar tu te-ai apucat sa pui o cascoda in VAS care diminueaza mult aceasta posibilitate , prin urmare trebuie sa proiectezi compensarea perfect, altfel...... Compensarea amplificatoarelor este o stiinta grea, putini au deprins-o. Cdm-ul "absurd" de mare de care pomenesti introduce un pol care nu neaparat face bine. Poate mai trebuie si un zero . Uita-te la ultima schema de la SARA si vezi cum am introdus eu un zero acolo. In acest fel nu mai e nevoie de capacitati "absurde" care sa-ti distruga SR-ul. De asemenea nu ti-am sugerat de nebun sa inversezi valorile condensatoarelor la TPC. Iti spun din practica faptul ca C-ul mai mare se pune contrar intuitiei primul. Schema amplificatorului tau este una clasica dar foarte complexa si foarte performanta. Ai multe sub-circuite care dau cu faza de pamant, trebuie sa stii sa le tratezi. S-ar putea sa fii nevoit sa mai tai din piese pe ici pe colo. Ca idee ti-am atasat bucla OLG de la SARA, ca sa intelegi cam cum trebuie sa evolueze castigul si faza astfel incat amplificatorul sa fie stabil. Ignora castigul extrem de bun, de mare, eu lucrez cu poli distribuiti pt performanta maxima, nu-l studia ca te va induce in eroare, uita-te doar la 0dB.

Link spre comentariu

Mda, asta nu-mi raspunde la intrebare dar am inteles ce era de inteles. Schema este alegerea mea si asa va ramane pana la testele practice, ca voi mai optimiza/modifica cate ceva pe ici pe colea...asta ramane de vazut.

...Ca idee ti-am atasat bucla OLG de la SARA...

Multumesc frumos, chiar ajuta.
Link spre comentariu

Eu unul credeam ca e evident raspunsul la intrebarea ta, raspuns pe care ti l-ai dat singur din prima. Marginea de faza trebuie sa fie de minimum 45 de grade si nu de 10. Filosofii sunt multe, unii zic ca OLG-ul trebuie sa fie liniar, altii spun ca nu si ca e mai important sa fie cat mai mare, unii vor ca evolutia fazei sa fie lina , altii zic ca nu conteaza atata vreme cat la final cand gain-ul este zero marginea de faza e corespunzatoare. Pana la acest nivel e nevoie de cunoasterea teoriei stabilitatii sistemelor care sincer sa fiu mie mi se pare cea mai grea parte din proiectarea unui amplificator. Succes si spor la treaba, n-o sa faca nimeni calculele in locul tau :)

Link spre comentariu

Salutari.

Dupa ceva consultari cu @Smilex schema finala a devenit aceasta:

http://img209.imageshack.us/img209/1223/wkq1.png

Voi publica si valorile componentelor o data cu cablajul de care evident inca nu m-am apucat, probabil urmeaza zilele astea dupa ce mai fac ceva teste menite sa stabileasca mai clar ceva valori.

In caz ca aveti intrebari nu ezitati, modificari la schema nu se vor mai aduce, insa voi explica orice este neclar cuiva.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Banuiesc ca vei folosi protectie DC, mai bine pui sa decupleze releul decat triacul ala. Plus ca ajunge un tiristor, nu terbuie triac, dar pana la urma tot aia e.Limitare de curent ai, deci releul nu e musai sa actioneze instant, si cele 10-50ms necesare decuplarii sunt suficiente din moment ce curentul e limitat.Eventual ai putea citi curentul insumat de pe fiecare ramura. Pui cate o rezistenta pt fiecare rez de putere si toate vor merge catre ledul din opto.Pragul va fi setat de catre Vf led si eventual ii mai pui ceva divizare daca e cazul.Asa daca vreun final o ia inainte cu elan, una doua sare protectia.

Link spre comentariu

Modulul DC-Detect e la mine cel putin by default la orice amplificator, de asta nu l-am pus aici, si pentru ca este o placa separata. S-a ales triacul penca-i bidirectional, apoi s-a pus acolo penca se comuta un curent mult mai mic si e o metoda electronica, mult mai fiabila fata de versiunea cu releu. Limitarea activa se va face la un prag peste cel de interventie al triacului si este menita spre a aproteja etajul final la perioade scurte de suprasarcina sau scurtcircuit, daca problema persista va intra in actiune triacul care va bloca etajul final si o resetare va fi necesara, resetare constand in oprirea alimentarii.

Link spre comentariu

Salutari.

Dupa ceva consultari cu @Smilex schema finala a devenit aceasta:

http://img209.imageshack.us/img209/1223/wkq1.png

Voi publica si valorile componentelor o data cu cablajul de care evident inca nu m-am apucat, probabil urmeaza zilele astea dupa ce mai fac ceva teste menite sa stabileasca mai clar ceva valori.

In caz ca aveti intrebari nu ezitati, modificari la schema nu se vor mai aduce, insa voi explica orice este neclar cuiva.

Toate cele bune.

Nu-mi place schema , mai ales ca ai menționat clar ca " modificări la schema nu se vor mai aduce " , deci toată lumea va avea o ezitare fireasca ... Comentariile sunt de prisos , dar eu totuși am curaj :) .

Vezi încă o data cum sunt conectati condesatorii de compensare a etajului final ...

Rezistența in serie cu baza este OK , dar condesatorii ( C12 si C13 ) se monteaza in paralel doar cu jonctiunea BC .

Etajul final este repetor in tensiune , de aici derivă alt pol ...care controlează ceva ...

Link spre comentariu

...Nu-mi place schema...

Iarta-ma te rog dar singurul caruia trebuie sa-i placa schema sunt eu, mie imi place asa cum e, tot ce este acolo este alegerea mea, fie ea buna fie rea, asa cum am zis, nu se vor mai aduce nici o modificare, subiectul audio e mult prea subiectiv ca sa se poata ajunge vreodata la un consens general acceptat, niciodata n-ai sa poti multumi pe toata lumea, si nici nu vreau eu asta.
Link spre comentariu

Eu cred ca nu sunt probleme din cauza pozitiei condensatoarelor inainte de rezistoarele din baza driverelor. Faza acolo unde conteaza nu cred ca va avea modificari semnificative, un pic la frecvente inalte , peste 10Mhz eventual zero-ul introdus sa mai ridice usor caracteristica castigului. Poate singura observatie ar fi ca la varianta propusa de Victor VAS-ul vede aceasta capacitate prin rezistenta fata de varianta originala unde cele doua dau nas in nas. Pe scurt eu cred ca merge foarte bine si asa cum e acum chiar daca eu as fi mers pe varianta lui Victor.

Link spre comentariu

Nu contează ca îți place doar tie sau nu , eu consider ca schema are o mică eroare , mentionata deja .Etajul VAS vede acele capacitati , care reprezintă o sarcina dificila ( in funcție ce valoarea lor , de valoarea curentului prin etajul VAS si încă câteva amănunte de finete , cum ar fi FFT-ul etajului VAS sau cel global , incluzând si etajul final ) . Probabil ca după ce verifici prin simulare si optimizezi valorile celor doua variante de scheme , vei afla cine are dreptate :) .De aia nu-mi place schema ... Dacă acea problema se rezolva , totul revine la normal si o sa-mi placa ( așa , cu jumătate de gura , fără sa jur pe cravata mea de pionier ) .De fapt mai este un amănunte minor :) : nu este o schema cu simetrie totala .S-ar merita dezvoltată o discuție ( la nivelul nostru ) despre avantajele si dezavantajele care rezulta din simetria totala a unei scheme audio .In rest , la proiectarea PCB-ului acele condesatoare se pot planta după dorința ...In funcție ce calitatea proiectarii PCB-ului , poți pune in valoare performanțele reale ale acestei scheme .Fără niciun fel de ranchiuna , schema are potențial audiofil .

Link spre comentariu

Salutari.

Timpul limitat disponibil, limiteaza si progresul proiectului ( pe langa buget ) dar pecebeul este cred gata asa ca dupa cum am promis postez acuma si schema completa:

http://img513.imageshack.us/img513/2971/67bm.png

Si pecebeul:

http://img62.imageshack.us/img62/1049/2fs4.png

Cateva observatii ar fi de facut. Dimensiunile sunt impuse de dispunerea tranzistorilor care la randul ei este dictata de radiatorul ce-l voi folosi, apoi capsulele T264 ale finalilor contribuie la acest aspect dar nu-mi fac griji din acest motiv, compromisul ar fi acel spatiu liber dar nu vad cu ce ar putea strica deci va ramane asa. Am ales evident trasee separate de masa pentru fiecare punct atat cat s-a putut. Tranzistorul din superdioda nu apare pe placa penca nu va fi pe placa, va fi fixat pe casupa unui final si conexiunile se vor face cu ceva cabluri cat mai scurte. In caz ca va intrebati de ce n-am izolat gaurile alea 2 fata de planul de masa, trebuie sa stiti ca nu este nevoie deoarece carcasa nu va fi metalica.

In fine restul se poate lesne observa, sunt convins ca e loc de mai bine dar eu sunt multumit, va fi sper eu un salt major fata de prima varianta a MP100 si asta este ceea ce conteaza, obtinerea unui amplificator performant, bine protejat si suficient de puternic.

Link spre comentariu

In fine restul se poate lesne observa, sunt convins ca e loc de mai bine dar eu sunt multumit, va fi sper eu un salt major fata de prima varianta a MP100 si asta este ceea ce conteaza, obtinerea unui amplificator performant, bine protejat si suficient de puternic.

Probabil ca urmatoarea varianta va fi superioara acestei versiuni ( MP100.V2 ) :) !

Sper sa tii cont de recomandarea anterioara ( adaugarea unui condesator pentru bootstrap in componenta generatoarelor de curent , o modificare exagerat de simpla dar cu beneficii importante ) si o alta " mica " modificare la circuitul de protectie , modificare propusa si recomandata calduros de mine si @Sharky .

Functionarea este foarte sigura , indica activarea circuitului de protectie .

Circuitul a fost studiat special pentru aplicatii audiofile de " niste " baieti destepti si prezinta marele avantaj de a nu introduce distorsiuni asa cum produc limitatoarele clasice SOA .

Link spre comentariu

Multumiri pentru sugestii @Victor.Acuma, nu stiu daca va mai fi o versiune 3 pentru MP100, ma indoiesc ca bugetul o va permite, si pentru asta eforturile financiare vor fi foarte mari si durata de finalizare destul de lunga probabil, deoarece veniturile mele sunt practic inexistente.Am retinut sugestia cu condul de bootstrap la SCC-uri dar marturisesc ca nu i-am inteles prea bine beneficiile de asta nici nu l-am folosit. Cat despre protectia sugerata, intr-adevar mi se pare interesant actiunea asupra amplifului, din cate vad se "taie" curentul generatoarelor, o interventie probabil mult mai "curata" asupra amplificatorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări