notchman Postat Noiembrie 1, 2004 Partajează Postat Noiembrie 1, 2004 Salutare , .....Am si eu nevoie de neste scheme pentru constructia unei antene receptie pentru canalele Protv Antena1.Am pe cineva la "tara", care nu prinde decat TVR, si foarte slab PROTV, ...si as vrea sa construiesc o antena mai performanta pentru receptia acestor canale , .....pentru ca iti vine sa te omori , daca vezi in wekend numa SURPRZE-SURPRIZEEEEE.......Va foarte multumesc , si astept raspunsurile voastre....Bafta!PS.precizez , ca satul cu pricina este situat intre Calarasi si Fetesti , dar cum am mai zis , are momente cand receptia este satisfacatoare pentru protv.. Link spre comentariu
cniky Postat Noiembrie 1, 2004 Partajează Postat Noiembrie 1, 2004 ai uitat un lucru esential sa specifici, si anume, pe ce canale se receptioneaza aceste programe in acea zona... :wink: Link spre comentariu
notchman Postat Noiembrie 2, 2004 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2004 Omu asta nu stiu , dar clar frecventa este de la 100~300 mhz, sau un amp de antena simplu simplu cu un castig de vre'o 6~12db , banda larga , si il montez cat mai aproape de antena ,...Ca dupa cum am mai spus se prinde si asa fara amp, si cu antena existenta , dar execrabil , ......cu momente de foarte bine , dar foarte putine .Asa ca daca are cineva o schema de pre de banda larga , foarte simpluuu, fara prea multe bobine innauntru , ii multumesc de acuma ....Deocamdat am facut un yagi pentru banda de 2M , si un Jpole pentru ~200mhz, le insumez pe toate si pun un pre micut si gata ...... Link spre comentariu
cniky Postat Noiembrie 2, 2004 Partajează Postat Noiembrie 2, 2004 http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=2674 uite aici o discutie si niste scheme pt. amplificatoare banda larga Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 2, 2004 Partajează Postat Noiembrie 2, 2004 @notchman:Se receptioneaza semnalul emitatoarelor din Bucuresti? Antena1=>ch 57 UIF si ProTV=>ch 31 UIF. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 3, 2004 Partajează Postat Noiembrie 3, 2004 In acea zona, intamplator am facut acum cativa ani buni cateva amplificatoare la tzara prin sudul jud Braila si acolo se receptioneaza in UIF :Antena1 - Slobozia => ch49Protv - Buzau => ch47+ de cativa ani TVR2 pe un canal mai mic 30 si din plin bulgarii Din pacate la distanta aia de bucuresti si ( buzau ) nu te vad receptionand ceva, doar sporadic, vara cand noptile sunt senine . Eu am obtinut rezultate foarte bune cu antene YAGI 22 elemente ( 13-14 dB castig ) + amplificator ( de banda larga ) cu 3 x BFR91A - estimat la 40 db castig si NF < 4 db dintr-un tehnium de prin 91-92 parca dar si mai bune cu un amplificator de canal ( acordat pe ch49 mergea fara probleme si pe 47 ) cu tranzistor MOS dubla poarta BF966S + BFR91A, estimat la 36 db castig 2.5 dB NF.Mentionez ca performantele au fost net superioare antenelor "turcesti" cele cu "lighean" care, din cate am vazut eu au o antena de 9-10 db, de banda mai larga decat un YAGI, logoperodica, insa cu amplificatorul destul de prost facut, multe autosciland, cu consecinte grave asupra NF. Nu e de mirare de ce multi din posesorii lor erau uimiti de performantele acestor amplificatoare facute de mine desi unii ii ridicau antenele tucesti foarte sus, nu prindeau mare lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2004 Partajează Postat Noiembrie 4, 2004 Scuze, n-am citit mesajtu cu atentie .Zici ca deja prinde protv dar slab ?Cu ce fel de antena ?, Pe ce canal ? Link spre comentariu
notchman Postat Noiembrie 4, 2004 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2004 In wekendul asta ma duc din nou la tara , si o sa ma uit pe ce canale se prinde....Apropos de amplificatoare de antena , as vrea neste scheme simplute simplute , fara prea multe bobine , nu stiu de ce da cand aud de executat bobinute , peste bobinute , mi se ridica parul in cap , nu stiu de ce dar am prins asa o groaza de executarea lor , am facut mici emitatore , etx , dar cam atata , in "radio " pot sa afirm ca sunt cam bata ........ 8) , de aceea cer sfaturi ......Mercic inca o dat pentru sfaturi ...... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 Toata lumea fuge de bobine ca de dracu Din pacate in multe din montajele RF nu prea se poate fara ele ...Realizarea bobinelor in sine nu e un capat de tzara, necesita doar niste sarma si un obiect cilindric pe care se infasoara cele cateva spire necesare la aceste frecvente.Constructia globala a unui amplificator, fie el de canal ori de banda larga ridica niste probleme mai subtile.cateva mici secrete pentru prevenirea autooscilatiilor - un marele "dusman" : -In primul rand toate etajele trebuie in principiu separate electromagnetic, iar la cele cu bobine atat in circuitul de intrare cat si in cel de iseire este obligatoriu chiar. - Deasemnea emitorul / sursa tranzistoarelor trebuie decuplate la masa cat mai scurt cu condensatoare fara terminale.- Inainte de a monta amplificatorul sus pe antena, cautati pe toate frecventele, cu amplificatorul alimentat si conectat la televizor. Daca apar frecvente la care ecrenul se inegreste si/ sau apare un brum in difuzor, atunci amplificatorul oscileaza pe - acea frecventa sau ati "prins" o armonica. Nu are rost sa va chinuiti sa-l montati. Chiar daca frecventa utila e relativ indepartata, amplificatorul are din start 2-3 db in plus la NF... iar daca unda din cele 2 frecvente este o cpmbinatie liniara a celeilalte ( armonica) lucrurile devin dramatice....Acordul amplificatoarelor de canal, in lipsa unui vobler este foarte de dificil dar nu imposibil. Reglarea se poate face si pe imagine, fiind un proces iterativ - se regleaza unul din etaje, apoi urmatoarele apoi se revine cu mici ajustari la primul s.a.m.d, pana cand imaginea e optima , dar mult mai sigur si mai exact , se poate masura semnalul AGC din TV acordat pe frecv dorita - trebuie sa desfaceti tv-ul, sa-i identificati acest pin de la selector - iar la intrarea amplificatoului se aplica un semnal de intrare provenit de la antena. Am folosit aceasta metoda in FM pe un tuner si a functionat foarte bine. Cand tensiunea AGC-ului creste/scade depinde de tipul de tuner - fata de cea de functionare "in gol" , inseamna ca si semnalul esta mai puternic. Astfel se pot regla pe rand toate circuitele LC pentru un semnal mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 6, 2004 Partajează Postat Noiembrie 6, 2004 Din pacate aceste sfaturi nu pot fi aplicate mereu. Amplificatoarele de banda larga pot fi in anumite cazuri o alegere potrivita, chiar daca au performante ceva mai slabe la zgomot. Ele nesita insa shi o antena de banda larga si ca toate semnalele sa "vina" din aceeasi directie. Ele sunt astadar potrivite in zonele limitrofe oraselor mari cu mai multe posturi tv locale iar la distante de 15-20 km de orase dau rezultate bune. Acestea sunt mult mai usor de realizat si in general nu necesita nici un reglaj. Oricum eu te mai pot sfatui pemasura ce vii cu date noi "din" teren, pentru ca ele conteaza f mult. Uite un amplifiator de banda larga UIF, testat de mine, f reproductibil: http://www.ionutneicu.home.ro/special/uhfamp.jpg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum