Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP Auto QQE 3-20

RockDok

Postări Recomandate

Cum amplif-ul auto cu 6P3C-E foloseste un semnal mic la intrare ( i-am gasit in final un loc in masina) nu folosesc din player decit partea de preamplificare, partea de putere a ramas "in aer". Neplacut, drept care m-am gindit la o versiune de amplificator care sa fie atacata de iesirea de putere a playerului auto. O alta modificare va fi si faptul ca modulul de alimentare SMPS va fi linga acumulator, inchis etans intr-o cutie de legaturi industriala turnata din aluminiu si evident separata de amplificator. Clasa B, QQE 3-20, pur si simplu pentru motivul ca am o pereche din acestea dar si in ideea ca va iesi ceva compact. Poate si un ventilator silentios, mediul este suficient de zgomotos incit sa nu deranjeze.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

23

• THOMAS

3

• Badman

1

• mișa

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Inca nu am sapat dupa documentatie, sint un pic ocupat cu alte lucruri, nici macar nu am reusit sa plantez piesele pentru SMPS-ul lui 6C41C. Ar fi interesanta modularea in catod, trafo intrare + player cred ar fi in stare sa faca fata acestui tip de atac.

Link spre comentariu

Inca nu am sapat dupa documentatie, sint un pic ocupat cu alte lucruri, nici macar nu am reusit sa plantez piesele pentru SMPS-ul lui 6C41C. Ar fi interesanta modularea in catod, trafo intrare + player cred ar fi in stare sa faca fata acestui tip de atac.

Incercati si aceasta varianta,traful de intrare are raportul de 1:5.Atacat direct din etajul final al CD-ului de la masina veti avea suficient semnal ca sa puteti obtine pe sarcina 12W...17W cu THD acceptabil. Pentru traful de intrare din calculele mele pentru o suprafata a sectiuni miezului de 4cm*2(fara intrefier) si o inductivitate a bobinelor secundare de min.10H si 1H bobina primara,veti avea un transfer maxim de energie intr-o banda de frecvente ce se va incadra usor intre 20Hz si 35KHz.Puteti configura acest etaj final si cu negativare automata,dar avand in vedere ca veti utiliza un SMPS si ca veti lucra usor sub Pda max. pentru fiecare tub,cred ca negativarea fixa ar fi recomandata,parerea mea. Pentru PSF-ul din schema,Raa este optim,tot parerea mea!O sa incerc ceva si cu modulatie in catod,dar nu vad castigul (!?).
Link spre comentariu

Inteleg ca acel player are parte de putere direct pe difuzoare, nu?!; in modulare catod traful de cuplaj poate avea raportul de transformare si mai mic... n-ar strica o simulare, macar pentru ineditul situatiei...

Da,ai spus bine,doar pentru ineditul situatiei. Intr-o configuratie cu modulatie pe catod (grila comuna),asa dupa cum stim,amplificatrea (castigul) este cam de trei ori mai mic comparativ cu etajul cu catod comun,pe langa faptul ca trebuie un atac in curent. Din aceste motive traful de intrare de data asta joaca rolul doar de transformator defazor nu si de ampolificator de tensiune ca in schema precedenta,raportul de transformare fiind de 1:1. Un astfel de traf cred ca se va realiza mai greu,avand in vedere mentinerea unui transfer de energie in gama de frecvente 20Hz...20KHz,de ce spun asta?-inductivitatile celor trei bobine (un primar si doua secundare) se vor realiza practic mai greu,ne trebuiesc minim 1H cu o rezistenta interna de 1ohm (!),cam greu,asa-i?...comparativ cu traful de la schema precedenta care ne "cere" o rezistenta interna pentru primar de 10ohmi si pentru cele doua secundare de 100ohmi. Ma rog,...nu-i imposibil!Deasemeni si la intrare ne vor trebui cel putin 12V[RMS] (comparativ cu 4.0V[RMS] la schema cu modulatie pe grila) pentru a obtine pe sarcina aceeasi putere ca la schema prcedenta,dar de data asta si THD va fi ceva mai mare. Asa dupa cum ai spus si tu,Dorin,pentru ineditul schemei merita studiata si aceasta varianta. Nu spun ca am dreptate,mai pot veni si alte pareri!
Link spre comentariu

Sa zicem ca player-ul poate cel putin 10W/4ohmi/canal. Ar cam trebui sa faca fata la trafo intrare. Ma distrez cu dreapta de sarcina pentru o ramura, daca Raa este, sa zicem 10k, atunci, in clasa B, o ramura nu ar trebui sa "vada" 1/4 din Raa, adica 2.5k?

Link spre comentariu

Ei, nici chiar asa, 1:1, poate 1:3(4) :-) ... exista o firma care a dus atacul/modularea in catod pe "inalte culmi" (Music Man) si din cite am auzit (Gabriele) sint stabile ca piatra... ma rog, era doar o idee bazata pe faptul ca driverul poate debita putere, adica tensiune/curent, de fapt nici nu stim cit/cum....

Da,corect,merge si la 1:3.6,oricum trebuie testat practic si traful de intrare realizat foarte ingrijit.Sunt sigur ca @RockDok va gasi optimul pentru acest traf.****************************************************************** @RockDok,atentie,tubul QQE03/20 "stie" sa mearga cu curenti de grila !!!!
Link spre comentariu

Am incercat sa figurez ce inteleg eu din lampa asta. Doua drepte de sarcina, una pentru Raa de 6k cealalta de 4k. Desigur, fiind vorba de grila pozitiva si curenti de grila sintem in clasa AB2. Calculul puterii va fi un pic complicat datorita trecerii din A in B2 dar se poate face. Limita de putere disipata am figurat-o la 10W. Din ce am calculat eu, nu stiu cit de bine, puterea efectiva ar fi pe la 12W la Raa 6k

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Si SMPS-ul pentru schema de 22W, unde, pe traseul Ug1 mai trebuie implicate o rezistenta serie si un zenner de vreo 30V. Cred ca voi alege totusi versiunea cu Ub de 280V si negativare automata, desi de putere mai mica este mult mai simpla si avem si olecuta de clasa A la vre-un watt si ceva.

Link spre comentariu

... fiind vorba de grila pozitiva si curenti de grila sintem in clasa AB2...

Da suntem în clasa AB2 dar nu văd curenţi de grilă comandă (gc).

În document download/file.php?id=52896&mode=view se vede clar fără curent gc adică pentru coloana coloana 1 văd Vg1=-26V şi atacul Vg1-g1=52Vvv(+26/-26) adică pentru vârful maxim în atac Vg1 devine 0V sau in coloana 2 vad Vg1=-25V şi atacul Vg1-g1=50Vvv(+25/-25) pentru vârful maxim în atac Vg1 devine 0V .

Cam aşa vine treaba aproximativ:

Pentru vârf la anod 100mA (QQE 3-20) nu prea găsim gc în regim pozitiv în raport cu catodul(când Vg2=250V).

post-18717-139829720901_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ce trebuie să înţelegem noi este că randamentul în discuţie η=63,5% adica 500(2x0,0365)X 63,5% =23,2W nu include şi randamentul OT(practic la ieşire în sarcină putere utilă se poate miza pe circa 17W-18W sinus nelimitat/<în prag de limitare>).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări