Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu un pcl86 fara traf de impedanta

Vizitator dyavlo

Postări Recomandate

Vizitator dyavlo

as avea nevoie si eu de un sfat , am nij pcl-uri 86 si as vrea sa realizez un amp cat de mic fara traf de impedanta (nu le am cu trafurile :rolleyes: ) ...am si un dif de 750 ohmi ...dar nu sunt sigur pe schema , ma batea gandul si la o statie cu 2xpcl86 push 7 pull (cred)dar fara traf nu am gasit nici o schema , daca este cineva sa ma ajute putintel :prayer:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DorinD

1

• yo9hrb

1

• vasilenicolae52

1

• mojnost

1

Top autori în acest subiect

Mai cauta pe net ca sunt multe scheme, mai putin push-pull fara traf; exista niste scheme cu 2 lampi inseriate intre plus si masa iar iesirea se ia dintre cele doua lampi, dar asta nu inseamna exact push pull. Intai gandestete bine ce vrei sa faci, nu e musai sa pleci de la PCL-urile alea (poate sunt si folosite, am si eu de prin TV-uri dar nu merita munca daca nu esti sigur ca sunt bune), te hotarasti ce vrei sa obtii si gasesti lampi cu cca 10 lei/buc, iar trafurile nu sunt chiar asa mare filosofie - gasesti pe aici toate datele si se pot face usor. In scheme OTL obtii puteri mici si trebuie sa ai difuri de imp. mai mare - cel de 750 ohmi e bun dar probabil e antic, tot dintr-un TV. Cred ca se gasesc mai multe scheme cu ECL86 care e acelasi lucru cu PCL86, difera doar alimentarea filamentului.

Link spre comentariu

prin anii '70-80 (secolul trecut !) Electronica Bucuresti a produs o serie de TV din "familia Venus/Miraj" care foloseau in audio exact acel tip de difuzor de 750 ohmi/3wati partea electronica era echipata cu un PCL86 + PL84 (pentoda din prima + PL84 alcatuind un etaj PP intr-un montaj "serie" mai putin intalnit) ... nu stiu insa daca se merita investitia si munca !!!

Link spre comentariu

Un etaj de iesire cu lampi dar fara traf ar trebui sa fie repetor pe catod (oare exista termenul asta?) si cu o sursa activa in catod (comandata eventual intr-un usor contratimp printr-o reactie pozitiva in genul etajului repetor pe emitor propus de D.Self, vezi aici push-pull emiter-follower in josul paginii: http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/discrete/ef.htm )

Cele povestite de voi cum c-ati vazut scheme avand doua lampi inseriate imi confirma ca e vorba de asa ceva. Nu stiu cam ce impedanta de iesire are o lampa in configuratie de repetor, la cati ohm sau zeci de ohm coboara? Oricum, e cea mai mica impedanta de iesire ce se poate obtine cu o lampa fara folosirea transformatorului.

Link spre comentariu

Schema cu "2 lampi inseriate" folosea EL86, era o dupa o aplicatie Philips, gen http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/el86.htm dar difuzor tot de impedanta mare (sute de ohmi).

OTL s-a folosit local numai in unele TV pe tuburi si cu difuzor de 750 ohmi, cum s-a mai spus aici, iar acele difuzoare nu prea erau fiabile si uneori chiar se inlocuiau cu 8 ohmi + transformator, si mai ales azi asemenea difuzoare sunt foarte greu de gasit (in cazul in care cedeaza cel existent)...

Curentul maxim de varf anod/catod (PCL86 la Ug1=0 si Ug2=230V) este de numai 120mA, mai putin decat pentru EL86 dar ar merge pe 750 ohmi, totusi cu putere de iesire si randament mai reduse decat ar fi in cazul EL86. Ar fi interesant aceeasi schema dar cu 2 x 2 x PCL86...

Nu uita ca, SE si cuplaj prin transformator, puterea data in catalog pentru PCL86 este de ordinul a numai 4 W si asta pentru 10% distorsiuni...

Link spre comentariu

In schema ta pe care-ai postat-o in primul post, mai mult de 150mW nu scoti din montaj. Este pentru casti. Daca intelegi ceha / poloneza / limbi inrudite, ai vedea pe site-ul cu pricina ca se refera la un amplificator pentru casti.Fa o schema cu transformator cu ECL86. Nu este chiar atat de greu. Iei un transformator din comert 220V:9V / 15VA, il desfaci pui E-urile la un loc si I-urile la un loc, pui prespan intre E-uri si I-uri si ai un transformator de iesire ideal pentru un final mono clasa A cu ECL86.Spor la treaba,ALEKS

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dyavlo

mersi mult pentru sfaturi si scuze ca raspund asa greu dar am nimerit in sesiunea de toamna :rolleyes: , in fine cred ca in cele din urma am sa ma apuc de bobinat un traf si poate iese si un push and poll :finga: , cu lampile oi vedea eu de une le scot , daca nu mai dau o razie pe la tara dupa aparate vechi :smt007

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări