Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator turatie motor 180v c.c,excitatie separata


valivoi

Postări Recomandate

Buna seara,printr-un concurs de imprejurari am intrat in posesia unui motor de curent continuu produs de Intreprinderea de Masini Electrice Bucuresti.Are urmatoarele date pe placuta de identificare:TIP CE 80F ; -M N:A7188-1992 ; -180V /4,2A ; 0,55KW cosFI - ;10-1725 RPM ; -Hz ; Exc -200V / 0,365A ; CLASA Iz P/B IP23 24 kg.Din ce am rasfoit pe intrnet ar fi un motor de cc cu excitatie separata ,cu perii colectoare,din descriere vad ca ar fi un tip de motor care isi pastreaza cuplul de pornire chiar si la turatii mici ,ceea ce ar explica si la ce a fost folosit , o banda transportoare metalica,motorul pornind in folosire in sarcina nominala.Vazand despre ce e vorba m-ar bate gandul sa-l folosesc pentru actionarea unui strung de metal home made,si as avea nevoie pentru aceasta de un variator de turatie nu prea pretentios,eventual cu inversare de sens si franare .Stie cineva cumva o schita pentru asa ceva?Mentionez ca detin si 4 tiristori T 32 N 400,ce erau folositi in variatorul de turatie original.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • valivoi

    3

  • almarghi

    2

  • em2006

    1

  • marius_3004

    1

Top autori în acest subiect

Un exemplu de folosire a acestui motor este cu convert monofazat miniatura (CMM) care s-a fabricat la Electrotehnica.A fost folosit la traversele de sudura BRD fabricate la IMPS Oradea.Nu e greu d facut un variator (pt rotor), dar se mai gasesc module CMM gata facute pe la cei care au lucrat cu ele.Pentru excitatie nu trebuie decat o punte redresoare de 1A, sensul se inverseaza prin schimbarea polaritatii tensiunii de excitatie, se rezolva cu o automatizare simpla cu 2 relee.

Link spre comentariu

Am folosit asa ceva la zdrobitorul de mere,mai demult.Excitatia era doar prin punte redresoare si partea cealalta alimentata printr-un montaj facut cu AA145 dintr-o carte,parca Circuite integrate liniare.

Link spre comentariu
post-46246-139829683759_thumb.jpgMultumesc de raspunsuri,dar mi-a trebui un variator un pic mai destept,pentru a mentine un cuplu cat de cat constant pentru a nu se ambala in gol la lipsa sarciniii ,nici sa nu-l ingenuncheze cand intra cutitul in span,ceva cu un tahogenerator.Sa reglez turatia din variator,si la intrarea sculei in span tahogeneratorul sa depisteze scaderea de turatie si sa compenseze excitarea pentru a ajunge inapoi la turatia reglata.Acesta este motorul.
Link spre comentariu

Multumesc pentru informatie acest dispozitiv il cautam si eu,si este ceea ce imi trebuie ,o rugaminte as avea ,daca stiti daca are si inversare de sens pentru ca din descrierea nu imi dau seama.

Link spre comentariu

nu are inversare. e o punte comandata cu tiristoare. la freza mea (optimum bf20) inversarea sensului se face cu un comutator pe motor. asta poate fi o problema pentru un strung. in mod normal la o freza sensul se schimba cu motorul oprit, dar la strung, la filetare ar fi bine sa se poata "da peste cap" motorul la capatul filetului. nu stiu cum ar reactiona regulatorul la un asemenea "tratament" ...

ceva comentarii gasesti pe site-ul : http://andysmachines.weebly.com/variabl ... trols.html

eu am vorbit cu el (pe alte teme) si e un tip foarte amabil, chiar prietenos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări