mosfet Postat Octombrie 16, 2006 Partajează Postat Octombrie 16, 2006 In sursa aceea clasica, cu un LM317 si un tranzistor in paralel, deobicei 2N3055, as putea utiliza un BD135 sau BD137 in loc de 2N3055? Evident pentru un curent mai mic, eventual cu 2-3 BD-uri in paralel, cu cate o rezistenta in colector....Intreb pentru ca am pe acasa o tona de BD-uri si vreau sa scap de ele intr-un fel. Plus cateva zeci de tranzistoare rusesti, multe cred utilizabile in surse de genul asta. Link spre comentariu
Blind Postat Octombrie 16, 2006 Partajează Postat Octombrie 16, 2006 Pai...de putut se poate. Ca sunt tot npn-uri ca si 3055-ul. De curiozitate...ce inseamna o tona?Si eu pot spune ca am "o tona" de diode 1n4148 sau 1n4151, nu mai stiu sigur (am vre-o 2 pungi din care una este putin inceputa...in concluzie sunt peste 950 de bucati :smt003 ) Link spre comentariu
niq_ro Postat Octombrie 16, 2006 Partajează Postat Octombrie 16, 2006 mosfet, vezi http://www.niqro.as.ro/LM317.htm .... da' te stiu om cu state vechi pe aici si stii sa folosesti pe nea google... cel mai bine un site de genul http://www.alldatasheet.com/ unde gasestidatasheet-urile... totusi LM317 poate debita pana la 1,5A ..acuma depinde de tensiunea cazuta pe el ..mai bine zis verifici sa puterea disipata sa fie sub cea maxima, apoi.., gasim rapid de la http://www.tehnic.go.ro/tranzistori.htm ca BD139 SI-N 80V 1.5A 12.5W 50MHz deci poate sa pui 2-3-4 in paralel faci o treaba... da' merita efortul? ca in sursele de PC sunt tranzistori de 5-6A.... Link spre comentariu
mosfet Postat Octombrie 16, 2006 Partajează Postat Octombrie 16, 2006 Multumesc de raspuns. Am intrat mai si pe tehnic.go.ro (aici am gasit un stabilizator interesant) si am cautat si pe Google, nu intrebam aiurea :yawinkle: Am zeci de scheme de stabilizatoare, majoritatea folosesc insa 2N3055 sau 2955, inclusiv in paralel, nu am gasit niciunul care sa foloseasca BD135 ca si tranzistor de putere si vroiam sa fiu sigur ca e ok. O tona, adica cateva zeci. Am cumparat acum cativa ani de la IPRS: am intrat in magazinul lor, direct din fabrica si mi-am facut provizii. Nu mai stiu ce vroiam sa fac cu ele, dar erau f ieftine si am luat multe. Am si recuperat in timp alte cateva, cred ca in total am peste 50. BD135 stiu ca suport cam 1.5A, deci 2 in paralel (plus LM317) mi-ar fi mai mult decat suficient. Am nevoie de o sursa pentru un amp cu STK4362; scoate 2*10W, alimentare simpla - 32V recomandat - si acum imi caut sursa potrivita. LE: am o sursa PC busita, chiar e o idee buna. Am sa-mi fac inventarul la tranzistoare rusesti si-mi bag nasul si prin sursa aia. LE2: am gasit un pdf cu tranzistoare rusesti, poate intereseaza pe cineva. http://www.platan.ru/pdf/00724.pdf LE3: deocamdat am asa: cateva tranzistoare (T)D549/880, BD721, A1012, C5027, C2335, CEP6060, KT837 si 838. Am gasit datasheet-uri pt cele doua rusesi si se pare ca duc 5-7A, iar KT838 e NPN, deci ar merge sa inlocuiasca 2N3055 in sursa de mai sus. Pentru primele nu am gasit nimic, am gasit fie 2SA1012 in loc de A1012, sau AD549 in loc de TD549 (tranzistorul e marcat T si pe randul al doilea D549, la fel si pentru TD880); similar, nu am gasit C2335, ci doar 2SC2335 sau KSC2335 - asta e dintr-o sursa PC arsa. Vreo parere? LE4: nu aruncati cu pietre :smt003 In montajul de mai jos, ala de putere, cu ce as putea inlocui tranzistorul MPSD, pt ca nu-l gasesc prin niciun magazin. http://www.wenzel.com/documents/finesse.html Link spre comentariu
Vizitator adybitza Postat Februarie 25, 2007 Partajează Postat Februarie 25, 2007 in schema de aici unde apare puntea redresoare????? sau o inlocuieste cu ceva? sa nu radeti da sunt la inceput :smt003 Link spre comentariu
Vizitator adybitza Postat Februarie 25, 2007 Partajează Postat Februarie 25, 2007 spune-mi si mie niq schema postata de tine ii diferita fata de cea originala.As vrea sa ma apuc sa o construiesc dar nu sunt sigur ce valoare are T2 si in loc de puntea redresoare ai pus 2 diode din care D1 ce este? tu ai modificat schema complet fata de cea ori :rolleyes: ginala Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 25, 2007 Partajează Postat Februarie 25, 2007 vezi si tu articolul de la http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htm :partyman: puntea redresoare si transformatorul nu le-am pus pe cablaj, ca si tranzistorul final...diodele de apar pe cablaj sunt cele din schema..difera notatiile, dar singura modificare 9fata de schema originala)este acea care am mai mentionat-o: in loc de becuri am pus un LED cu o rezistenta de limitare PS: maine seara (daca nu uit) o sa pun si schema cu notatiile mele Link spre comentariu
Vizitator adybitza Postat Februarie 26, 2007 Partajează Postat Februarie 26, 2007 aaa pai sa inteleg ai pastrat aceleasi valori nu?? ma refer daca nu ai modificat valorile la componente :yawinkle: Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 26, 2007 Partajează Postat Februarie 26, 2007 :partyman: repet: nu am modificat valori de componente Link spre comentariu
Vizitator adybitza Postat Februarie 26, 2007 Partajează Postat Februarie 26, 2007 scuze da ar mai fi ceva :smt001 spunemi te rog frumos unde vin conectate puntea de diode in circuit adica la Ui si in contact cu trafu?? si in loc de trafu ala pot sa pun altu pe 24V(adica numai o singura infasurare)?? si in loc de diodele D1...D4 pot sa pun alte diode ca tipurile alea nu le gasesc :supz: Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 27, 2007 Partajează Postat Februarie 27, 2007 scuze da ar mai fi ceva :smt001 spunemi te rog frumos unde vin conectate puntea de diode in circuit adica la Ui si in contact cu trafu?? si in loc de trafu ala pot sa pun altu pe 24V(adica numai o singura infasurare)?? si in loc de diodele D1...D4 pot sa pun alte diode ca tipurile alea nu le gasesc :supz:poti pune transformator care in secundar are 24V dar o sa ai o tensiune maxima de aproximativ 26-27V.. puntea o conectezi cu cele 2 semne de alternativ (~) la secundarul transformatorului, borna notata cu + la Ui, borna 2 in montajul desenat de mine, iar minusul (-) la Ui, borna 1diodele D1..D4 de care zici sunt cele din schema originala si in configuratia de acolo sunt o punte... deci ori cumperi 4 diode de minim 3A ori o punte de minim 3A (iti indic una de 10A)dioda D5 (din schema originala) este o dioda zenner de 8V, iar D6 este una 1N4001..4007PS: citeste cu atentie explicatiile de la http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htm :prayer: Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 27, 2007 Partajează Postat Februarie 27, 2007 niq_ro... mi-e teama ca beculetele alea nu sunt puse acolo ca indicatoare, ci mai degraba ca rezistente (dinamice) de putere... (m-am uitat numai la schema, pdf-ul nu l-am luat... inca...) Link spre comentariu
niq_ro Postat Februarie 27, 2007 Partajează Postat Februarie 27, 2007 nu-ti mai fie teama :yawinkle: singurul lor rol e de indicare a unei suprasarcini/scurtcircuit Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 27, 2007 Partajează Postat Februarie 27, 2007 ai dreptate, m-am grabit 1 pic... nu m-am uitat prea atent ce tranzistor e ala cu becurile in colector :smt005 dar decat sa iasa intai fum, si dupa aia sa afli de ce... :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator adybitza Postat Februarie 27, 2007 Partajează Postat Februarie 27, 2007 Mersi fain niq de raspunsurile acordate si sper sa imi foloseasca .Ma apuc sa o construiesc in curand. :partyman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum