Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa D

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 139
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• George(sb)

18

• moro

12

• Tavi

6

• CATA2003

5

Top autori în acest subiect

Eu nu vreau sa iau apararea la nimeni,dar la amplificatoarele in clasa d nu conteaza numai schema,conteaza la fel de mult cablajul si amplasarea componentelor,pentru ca pe cablaj si pe pinii componentelor sunt inductante parazite care formeaza oscilatii la cateva zeci de MHz....si de aceea bubuie amplificatoarele si nu se merita facute in regim diy.

Link spre comentariu
Vizitator sildex

S-a gandit cineva sa incerce direct alimentare din retea redresat un +- 200V? :freaza: Ma gandesc la zgomote...ca ar conta acolo foarte mult spike-urile de retea, dar castigi randament si scapi de transformator ai curenti mici deci nu te complici cu trasee groase. Acum na...trebuie experimentat ca daca sa filtrezi reteaua iti trebuie ceva mai complicat decat sa cobori atunci n-ai facut nimic.

Link spre comentariu
Vizitator sildex

Da pai e super tare. Problema de MOSI sa suporte 150V nu prea ar fi...iar cu separarea galvanica folosesti driveri de gate, cu toate ca si aia introduc delay-uri, plus ca majoritatea gate driver-urilor au acel bloc de deadtime pe care nu prea ai cum sa-l scoti... dar in total e vb de cateva sute de ns....poate nu e asa rau.

Link spre comentariu

majoritatea amplificatoarelor clasa D merg cu o singura tensiune de alimentare, la 80v doua module puse in punte, daca ai niste mos-uri zdravene si stii sa le ambalezi bine poti obtine lejer 1kw in 8 ohmi

Link spre comentariu

chiar aseara m-am uitat si eu la el

zice ca ar debita o putere de 3kw pe 2ohmsi daca imi amintesc se alimenteaza la +/-95v

o sa caut linkul si il pun aici

acolo unde l-am vazut era pe un site la vanzare si nu era intr-o limba prea ''citeata''

erau vreo trei modele de 1kw , 2kw si asta de 3 si mai scria ca este disponibil si un smps de 7kw... sa caut pt ca prima data am gasit asta pe diy audio...

aaa.. iata si siteul: http://www.un-sound.com/board/index.php?topic=2724.0 si cel de la diy audio: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=130184

totusi pe aici lumea nu prea este interesata de clasa d , pe cand pe forumurile de afara lumea le cauta destul de tare

de ce oare, pe aici in afara de vasile si am mai vazut ca inca un user care a incercat si ia mers , mai nimeni nu a facut nimic. ]

vreau sa incerc o schema cu irs2092 dar ma impotmolesc la finali ca nu gasesc si a bobina ca e problema de ferite fara caracteristici, in rest e destul de clara treaba, zic eu :rade: ,

eeee... noi sa fim sanatosi si sa auzim de mai bine.

Link spre comentariu

Salut,In seara asta incerc sa scot o schema din ce se vede in pozle respective si din modul in care lucreaza cele 2 integrate.In datasheet-ul lui IRS2029 gasesti specificate si cateva modele de tanzistori finali. Cat despre bobina orice inel de ferita care suporta peste 250 khz si valoarea e indicata.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cat despre bobina orice inel de ferita care suporta peste 250 khz si valoarea e indicata.

Esti sigur ca se foloseste ferita acolo? De regula se folosesc miezuri din pulbere de fier ( Iron powder cores) care rezista la curenti mari de saturatie si care au o permabilitate mica.... Filtrul acela este una din componentele critice in ceea ce priveste randamentul amplificatorului, daca il executi nasol s-ar putea sa prinda aripioare finalii.Niste info despre proiectarea filtrului de iesire in clasa D gasesti aici : http://focus.ti.com/lit/an/sloa031/sloa031.pdf La pagina 10-11 explica excelent dupa parerea mea, scoti inductanta si in functie de parametrii miezului calculezi nr de spire pentru inductanta data si pierderile din miez, ca doar n-am vrea sa facem omleta pe tor.La asemenea puteri este de preferat o sursa in comutatie si ea proiectata riguros. Tot mai multe amplificatoare incep sa fie echipate cu smps datorita randamentului ridicat si in primul rand greutatea mica a acestora...Aici: viewtopic.php?f=205&t=43571 este cineva care incearca realizarea unui asemenea amplificator in clasa D
Link spre comentariu

Daca te vei uita in datasheet ai sa vezi ca IRS2029 duce un curent de 1Amper pe iesiri, daca pui mai multi finali in paralel, automat creste consumul pe iesirile integratului si vei ajunge in punctul in care nu deschizi suficient finalii, si vei forta integratul...

Link spre comentariu
Vizitator SEKU

am incercat pe baza schemei de baza a integratului si a pozelor gasite pe net sa fac schema aplificatorului , nu stiu daca sunt integrate corect driverele ; in imagini mai sunt si cateva componente care dau probabil o tensiune de +/- 5.6v nu ma intles pentru ce atasez imaginea cu plasamentul componentelor si schema scoasa de mine , poate cu ajutorul celor mai experimentati reusim sa facem schema corect si functionala

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări