Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Abel Gody furnizor al Curtii Regale 1927


Vizitator gorapita

Postări Recomandate

Vizitator gorapita

Abel Gody furnizorul Curţii Regale a României

 

Prezentarea brevetului de Furnizor al Curţii Regale obtinut de A.Gody în 1927. Cîteva repere biografice.

Introducing the attest of Provider of the Royal Court obtained by A. Gody in 1927. A few biographical details.

 

Căutînd material documentar pentru un detector cu cristal am dat peste o serie de articole despre Abel Gody reproduse după revista „TSF Panorama”. (Scoasă In Franţa de Dr. Bernard Baris începînd cu anul 1988).

 

http://tsfsepelliere44.e-monsite.com/pages/il-etait-une-fois-abel-gody.html

 

Interesant pentru cititorul român este facsimilul brevetului de „Furnisor al Curţii Regale” elibereat în 1927 de mareşalul Curţii Regale, Generalul de Divizie Adjutant Angelesco pentru „Sabilimentele T.S.F. A. Gody”

 

post-79528-139829682222_thumb.jpg

 

Interesant este şi modul de prezentare a obţinerii brevetului, inserată la sfîrşitul seriei de articole, care vrea să sugereaze (după părerea noastră) o recunoaşterea finală şi pe deplin meritată, dincolo de hotarele Franţei, a calităţii produselor lui Abel Gody.

 

Pentru a fixa în epocă viaţa şi evoluţia lui Abel Gody vom da cîteva repere biografice extrase (bineînţeles) din seria de articole menţionată mai sus:

Se naşte la 25 ianuarie 1876 în tîrguşorul La Chapelle-Saint-Laurent unde tatăl său ţinea un atelier de ceasornicărie.

Învaţă la rîndul său meseria de ceasornicar şi în 1901 deschide propriul său atelier la numărul 10 în Piaţa Castelului (N° 10 Place du Chateau) la Amboise.

Se pasionează de telegrafia fără fir, urmăreşte cu mult interes apariţia detectorului electrolitic al căpitanului (viitorul general) Ferrié, şi construieşte pe baza acestuia receptoare ce obţin rezultate bune. Receptoarelor sale încep să fie cunoscute, confraţi ceasornicari şi alţi amatori pasionaţi comandă receptoare similare.

Începînd din 1907 (cînd datorită lui Pickard începe să se răspîndească detectorul cu cristal), găseşte o metodă proprie de a fabrica un cristal de galenă sintetic foarte sensibl, construieşte şi brevetează un detector care pune în valoare aceste cristale.

În 1910, (cînd Turnul Eiffel începe transmisiile regulate ale orei exacte şi buletinelor meteorologice) Abel Gody publică o broşură de 34 de pagini intitulată: „Tratat practic pentru montajul principalelor aparete de recepţie ce se folosesc în telegrafia fără fir” (Traité Pratique pour le Montage des Principaux Appareils de Réception en usage dans la Télégraphie Sans Fil), care este considerată unul dintre primele îndrumare pentru radioamatori (Radio - amateur's Hand-Book)

În 1911 produsele radiotehnice ale „Atelierului de mecanică specială” erau pe de o parte foarte căutate şi pe de altă parte suficient de tipizate. Abel Gody publică primul său catalog. (1911 / 1912)

În 1914, (cînd izbucneşte primul război mondial) deşi mobilizat la infanterie, reuşeşte să fie transferat la un regiment de geniu specializat în transmisiuni. Devine radiotelegrafist brevetat şi rămîne, pe tot timpul ostilităţilor, în contact cu progresele extraordinare ce le face radiotehnica (apariţia şi generalizarea triodei TM, transmisiuni în fonie) în acea perioadă.

După demobilizare, se întoarce la Amboise, şi cu experienţa acumulată în anii de război transformă atelierul artizanal într-o întreprindere industrială. Deja în catalogul 1921 / 1922 oferă cumpărătorilor receptoare cu lămpi.

Deşi producţia creşte în volum şi se diversifică, calitatea este menţinută cu stricteţe. Ca dovezi sînt citate premiile şi diplomele obţinute la expoziţiile şi tîrgurile din 1924, 1925, şi 1926.

Seria de articole se încheie cu acordarea în 1927 a brevetului de furnizor al Curţii Regale a României, ca o dovadă a seriozităţii datorită căreia „Stabilimentele A. Gody” au ajuns una dintre firmele de referinţă ale începuturilor radiotehnicii europene.

Cu multa stima,

Enulescu Petru

Leverkusen 25.09.2013.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări