Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

quad 405

Vizitator batranul

Postări Recomandate

Vizitator DJ DNA

Slew-Rate , Dumping Factor , ce cuvinte magice si ce frumos suna ... ! Sunt curios daca un Audiofil poate calcula valoarea necesara vitezei de crestere (slew-rate), a unui amplificator, pt. redarea perfecta a urmatoarelor frecvente : 20 Hz , 1Khz , 20Khz . Cu umilinta mai intreb :Este cineva curios sa auda cum suna curentul continuu intr-o boxa ? Daca da , il rog respectuos sa-mi spuna si mie cum suna.Apropo , un amplificator " suna " numai daca este prost conceput sau realizat .Un amplificator nu amplifica muzica ci curent alternativ . Poate sa fie si un motor in loc de difuzor ca nu conteaza . Chiar exista o incinta de subbass ( cea mai tare din lume la ora actuala ) care in loc de difuzoare foloseste motoare pas cu pas conectate la o membrana . Interesant ... , nu ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

20

• Murcielad

4

• margarit2001

4

• Ytron

2

Top autori în acest subiect

Cred ca subiectul de discutie a deviat de la topicul initial...

DJ DNA,

Eu am invatat la scoala ca valoarea slew-rate este in relatie directa cu banda de frecventa a unui amplificator pe baza relatiei:

slewrate=2 x pi x f x V

unde

pi = 3,1415

f = frecventa de lucru in Hz

V = amplitudinea maxima a semnalului nedistorsinat in V

Folosind un osciloscop si un generator de semnal dreptunghiular poti sa calculezi factorul slew-rate si mai usor.

Slew-rate este viteza de crestere a semnalului intre 10% si 90% din valoarea maxima. In screen shot-ul de mai jos se vede foarte clar.

Posted Image

Sper ca acum ai inteles cum se poate calcula slew-rate ptr diferite frecvente.

Cu cat un amplificator are un slew rate mai mare,cu atat capacitatea lui de a reda armonici impare este mai buna.

Un instrument cu care se verifica capacitatea unui amplificator de a reda armonicile impare este saxofonul.

Din punt de vedere al auditiei, la un amplificator cu un slew rate mare basul este "scurt", ca o bubuitura, iar frecventele inalte foarte clare. La un amplificator cu slew rate mic basul este infundat si lung iar frecventele inalte "amestecate" (adica nu poti diferentia instrumentele).

"Chiar exista o incinta de subbass ( cea mai tare din lume la ora actuala ) care in loc de difuzoare foloseste motoare pas cu pas conectate la o membrana .

Interesant ... , nu ?"

De chestia asta nu am auzit !!! E o chestie interesanta pe care momentan incerc sa o inteleg...

Ai mai multe informatii ? Eventual un link catre un site.

"Un amplificator nu amplifica muzica ci curent alternativ."

Eu zic ca un amplificator amplifica un semnal variabil in timp.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Daca tot te bagi in chestia asta vreu sa iti spun ca pacate nu ai raspuns la intrebare . Ai incercat sa o aburesti . Multumesc pentru sfaturi dar eu din asta traiesc si ma cam ocup de asta de mult . Prima oara cand am masurat slew-rateul a fost prin 1989 , adica acum 15 ani . Sper ca nu o sa ne apucam sa discutam de prostii luate din reviste de audiofili !!!

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Mai Tivicol , eu abia acum am observat ce ciudatenie de formula ai pus . Ia fii atent un pic : Formula invatata de tine la scoala ( sper ca nu la politehnica ) : SlewRate = 2 x pi x f x V unde pi = 3,1415 f = frecventa de lucru in Hz V = amplitudinea maxima a semnalului nedistorsinat in V OK ! Ia sa vedem ce rezulta !!!! Sa luam cazul unui amplificator care poate debita 100w rms pe o sarcina de 8 ohm Rezulta : Uef = 28,284V Uvv = 80 V Conform formulei tale pt. frecventa de 1000 Hz va rezulta : SlewRate = 2 x3,14 x 1000 x 80 = 502400 ( ??!! ) Sa inteleg ca acest rezultat semnifica V/uS ? Prin definitie , slew-rate reprezinta viteza de crestere a unei tensiuni .Asa ca in formula ta lipseste un element esential : timpul Regret sa iti spun asta , dar atunci cand faci o afirmatie pe un forum fii pregatit sa o sustii cu argumente pe care sa le si stapanesti . Nu vreau sa-ti spun mai multe ca sa nu te superi pe mine. Nu am nimic cu tine ci cu afirmatiile pe care le faci.Atunci cand intreb ce slew rate este necesar unui amplificator pt. a reda spectrul audio am buna intentie de a arata ca nu este nici o scofala sa ai un slew-rate mai mare de 50V/uS. Stiu , exista multe publicatii ce prostesc oamenii cu date si parametri ireali. Exista prin redactiile acestor reviste niste indivizi inconstienti care dau note cablurilor . Ma supara teribil cand regasesc pe un forum de electronisti aceste elucubratii . Noi , electronistii suntem niste oameni cu discernamant si care nu preiau fara sa gandeasca ideile altora. Daca stam impasibili si toleram aceste nonsensuri ne vom trezi ca nu o sa avem loc de indivizi care ne dau lectii despre " dumping factor " fara sa stie cum se poate calcula acest factor.De aceea este bine din cand in cand sa mai facem si cate un mic test , sa vedem si noi cu cine stam de vorba si sa transmitem un mesaj politicos de genul " Nu vinde castraveti la gradinar " .

Link spre comentariu

Mai Tivicol , eu abia acum am observat ce ciudatenie de formula ai pus . Ia fii atent un pic :

Formula invatata de tine la scoala ( sper ca nu la politehnica ) :

SlewRate = 2 x pi x f x V

unde

pi = 3,1415

f = frecventa de lucru in Hz

V = amplitudinea maxima a semnalului nedistorsinat in V

OK !

Ia sa vedem ce rezulta !!!!

Sa luam cazul unui amplificator care poate debita 100w rms pe o sarcina de 8 ohm

Rezulta : Uef = 28,284V

Uvv = 80 V

Conform formulei tale pt. frecventa de 1000 Hz va rezulta :

SlewRate = 2 x3,14 x 1000 x 80 = 502400 ( ??!! )

Sa inteleg ca acest rezultat semnifica V/uS ?

Prin definitie , slew-rate reprezinta viteza de crestere a unei tensiuni .

Asa ca in formula ta lipseste un element esential : timpul

Regret sa iti spun asta , dar atunci cand faci o afirmatie pe un forum fii pregatit sa o sustii cu argumente pe care sa le si stapanesti .

Nu vreau sa-ti spun mai multe ca sa nu te superi pe mine. Nu am nimic cu tine ci cu afirmatiile pe care le faci.

Atunci cand intreb ce slew rate este necesar unui amplificator pt. a reda spectrul audio am buna intentie de a arata ca nu este nici o scofala sa ai un slew-rate mai mare de 50V/uS.

Stiu , exista multe publicatii ce prostesc oamenii cu date si parametri ireali. Exista prin redactiile acestor reviste niste indivizi inconstienti care dau note cablurilor . Ma supara teribil cand regasesc pe un forum de electronisti aceste elucubratii .

Noi , electronistii suntem niste oameni cu discernamant si care nu preiau fara sa gandeasca ideile altora. Daca stam impasibili si toleram aceste nonsensuri ne vom trezi ca nu o sa avem loc de indivizi care ne dau lectii despre " dumping factor " fara sa stie cum se poate calcula acest factor.

De aceea este bine din cand in cand sa mai facem si cate un mic test , sa vedem si noi cu cine stam de vorba si sa transmitem un mesaj politicos de genul " Nu vinde castraveti la gradinar " .

Draga DJ DNA,

Trebuie sa-ti confirm ca formula expusa de mine este corecta.

N-are importanta la ce scoala am invatat.

Dar se vede clar ca n-am invatat la aceeasi scoala.

Rezultatul este in V/s Pentru ca SlewRate se masare in V/s si nu in V/us.

Prin urmare, daca vrei in microsecunde trebuie sa imparti la 1.000.000.

Pentru exemplul tau rezulta un slewrate de 0,5024V/us

De unde apare timpul in formula ???

Hai sa rescriem un pic formula.

Stim de la scoala ca frecventa = viteza luminii / lungimea de unda

rezulta ca:

slewrate = 2 x pi x frecventa x V = 2 x pi x (viteza luminii / lungimea de unda) x V

lungimea de unda se masoara in metrii

viteza luminii = 300.000.000 metrii/secunda

deci unitatea de masura ptr slewrate este :

SlewRate = (m/secunda) x Volti / m = Volti / secunda

Sper ca ai inteles ca "NU VAND CASTRAVETI LA GRADINAR".

Dar oare tu esti GRADINAR ???

Link spre comentariu

Imi pare rau daca la randul meu n-am fost "GRADINAR" si am raspuns pe acelasi ton.Sincer cred ca afirmatiile lui DJ DNA sunt de buna intentie, dar ce rost are sa iesim in evidenta folosind expresii de genul " Nu vinde castraveti la gradinar " ?

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Ai afirmat ca un slew-rate mai bun favorizeaza reproducerea frecventelor joase . Conform formulei tale avem urmatoarele valori necesare reproducerii acestor frecvente :Calcul pt un amplificator de 100Wrms/8ohm:20Hz 0.01V/uS1000Hz 0.5V/uS10Khz 5 V/uS20Khz 10 V/uS100Khz 50 V/uSDin acest calcul nu rezulta ca un slew-rate mai mare va face un amplificator sa " sune " mai bine pe joase.Revenind la tema in discutie , cred ca tocmai am demonstrat ca nu este nevoie de slew-rate mare pt. un sunet bun. Cat despre faptul ca sunt sau nu gradinar ramane la aprecierea ta . Nu am de gand sa ies in evidenta sau sa ma cert cu nimeni. Suntem pe un forum preponderent tehnic. Indemnul meu de a nu vinde castraveti la gradinari se adresa celor care abereaza prin reviste gen " HI-FI Choise " . Daca erai putin mai atent la context intelegeai ca nu la tine ma refeream. Dau acest nume de revista pt. ca am vazut pe acolo niste afirmatii asemanatoare cu explicatiile tale despre sound-ul unui amplificator in functie de slew-rate . Revenind la QUAD pot sa iti spun ca sunt la curent cu dezbaterile pro-contra despre aceasta schema controversata. Am facut experiente cativa ani cu diferite variante ale acestei scheme impreuna cu cativa amici pasionati de electronica. Independent , cu totii am ajuns la concluzia ca nu are rost sa te complici cu acesta schema. Este complicata , nu este fiabila si intra in oscilatie cand este in distorsiune de limitare. Treptat toate firmele serioase au renuntat sa mai foloseasca aceasta schema.Singurii care mai o fac sunt firmele care fac aparate pt. "audiofili " .Firma Menadi ( Bucuresti ) a facut niste amplificatoare QUAD prin anii 1993 - 1995 dar a renuntat pt. ca crapau in draci si ardeau inaltele clientilor. Dupa ce au trecut pe scheme normale , nu a mai avut probleme. Eu am terminat ce am avut de spus pe aceasta tema si va urez dezbatere placuta in continuare.

Link spre comentariu

tvicol ai spus " Din punt de vedere al auditiei, la un amplificator cu un slew rate mare basul este "scurt", ca o bubuitura, iar frecventele inalte foarte clare. La un amplificator cu slew rate mic basul este infundat si lung iar frecventele inalte "amestecate" (adica nu poti diferentia instrumentele). " Pai poate o frecventa de 40hz sa zicem sa sune ca o bubuitura ? :d nu prea cred .......

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ai afirmat ca un slew-rate mai bun favorizeaza reproducerea frecventelor joase . Conform formulei tale avem urmatoarele valori necesare reproducerii acestor frecvente :Calcul pt un amplificator de 100Wrms/8ohm:20Hz 0.01V/uS1000Hz 0.5V/uS10Khz 5 V/uS20Khz 10 V/uS100Khz 50 V/uSDin acest calcul nu rezulta ca un slew-rate mai mare va face un amplificator sa " sune " mai bine pe joase.Revenind la tema in discutie , cred ca tocmai am demonstrat ca nu este nevoie de slew-rate mare pt. un sunet bun.

Calculul se face ptr FULL POWER BANDWIDHAm cautat un link care sa confirme cele postate de mine http://www.labgruppen.se/Files/TechNote ... _02-11.pdfPentru frecvente mai joase SR se masoara asa cum se vede aici http://www.amplifier.cd/Tutorial/Slew_Rate/SlewRate.htm
Link spre comentariu

tvicol ai spus " Din punt de vedere al auditiei, la un amplificator cu un slew rate mare basul este "scurt", ca o bubuitura, iar frecventele inalte foarte clare. La un amplificator cu slew rate mic basul este infundat si lung iar frecventele inalte "amestecate" (adica nu poti diferentia instrumentele). " Pai poate o frecventa de 40hz sa zicem sa sune ca o bubuitura ? :d nu prea cred .......

Scuzele mele ptr ca nu am fost mai explicit...Ma refeream la semnale de tip burst (baterie, bass etc)
Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Ma bucur ca ai inceput sa te documentezi . Firma LabGruppen din Suedia fabrica unele din cele mai bune amplificatoare din lume si sunt cu adevarat meseriasi in ce fac. Asa cum cred ca ai citit ( pana la sfarsit ) , documentatia postata de tine confirma cuvant cu cuvant tot ce am spus in postarile mele anterioare.Adica : - Slew-Rate este un parametru care contribuie foarte putin la calitatea sunetului unui amplificator.- 20V/uS este mai mult decat necesar pt. amplificatoarele de orice fel.- Ai nevoie de SR mare numai pt. redarea frecventelor inalte pt. ca basul nu este influentat de acest parametru.Evident ca am calculat pt. Pmax ( Uvv = 2 x 1,41 x U efectiv) . Repet si sustin :Noi electronistii suntem superiori "audiofililor" , prin faptul ca noi stim sa construim aparate care ne costa de cateva zeci de ori mai putin ca pe ei si mai ales prin faptul ca pe noi nu ne poate prosti nimeni cu teorii idioate ca sa ne faca sa cumparam facaturi frumos colorate .Audiofilii , in opinia mea , sunt un fel de manelisti cu bani care vor sa epateze prin faptul ca au dat multi bani pe scule. Pentru ei , cu dedicatie speciala , scriitorii de prospecte au introdus termeni tehnici alambicati , greu de verificat , dar care " dau " bine la urechea " fraierului ". In momentul cand , taranu' citeste de Slew-Rate , Damping Factor , Peak power , THD , IMF , etc... da pe spate de placere chiar daca nu are habar cu ce se mananca acesti termeni .Cer scuze celor cativa audiofili-electronisti care mai sunt inca , nu la ei ma refer .Tvicol - te rog sa nu te simti vizat in vreu fel de cele spuse de mine . Apreciez faptul ca ai cautat pe net argumente care sa iti sustina afirmatiile si asta arata ca esti un tip inteligent , cu care se poate purta o dezbatere interesanta , din care avem cu totii de invatat .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări