Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

quad 405

Vizitator batranul

Postări Recomandate

• Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

20

• Murcielad

4

• margarit2001

4

• Ytron

2

Top autori în acest subiect

sunt tanar, :d dar si eu am auzit de asta ca a fost MARE, si inca .... :) mai era unul, nu mai stiu cum il cheama :?: a aparut acum vreo doi ani in Tehnium de 50 W pe 8 ohmi cu 2N-uridar tranzistorii de azi permit obtinerea unor performante mai bune

Link spre comentariu
Vizitator RazvanP

sunt tanar, :d dar si eu am auzit de asta ca a fost MARE, si inca .... :) mai era unul, nu mai stiu cum il cheama :?: a aparut acum vreo doi ani in Tehnium de 50 W pe 8 ohmi cu 2N-uridar tranzistorii de azi permit obtinerea unor performante mai bune

...iar lampile de altadata permit unele performante care inca nu pot fi atinse...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Este unul dintre cele mai reusite amplifuri existente. Greu de batut ...

Am facut si eu unul. Are o liniaritate excelenta, raport semnal/zgomot bestial si un slew rate criminal. L-am facut cu OP TLE2071 si ca finali am folosit BD 751.

405 mai multe informatii aici http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Lab/6722/

Cine este interesat de shema la QUAD 606 si 707, sa-mi dea un mail.

[/img]

Link spre comentariu

Amplificatorul este o punte RLC foarte "sensibila". Tine de maestria constructorului s-o echilibreze, asfel incat sa nu intre in oscilatie la frecvente inalte. Daca elimini grupuil RC de pe iesire si testezi amplificatorul in gol, s-ar putea sa oscileze la 300-700KHz, dar asta se intampla si in cazul altor amplificatoare.

Link spre comentariu

Sorteh,

Sunt un "BABALIC" de 35ani care a ascultat, experimentat si construit amplificatoare incepand cu tuburi, tranzistoare pe Ge si terminand cu MOS-FET.

Daca o sa intelegi modul de functionare al amplificatorului QUAD (http://www.geocities.com/ResearchTriang ... 5mods4.txt), ai sa-ti dai seama ca performantele acestui amplivicator sunt dictate in mare masura de operationalul folosit. La vremea cand acest amplificator a fost lansat pe piata, cel mai "popular" operational era LM301. Intre timp au aparut operationale ff performante. Eu personal am folosit un operational in tehnologie Excalibur TLE 2071. Acesta din urma asigura un slew rate de 45V/micros.

Cele mai performante operationale AUDIO ajung pe la 60V/micros. Daca tu stii o schema de amplif care poate 100V/micros si care nu este pe tuburi, te rog sa mi-o arati si mie.

Apropo, ce difuzoare ar putea reda un semnal cu un slew rate de 100V/micros ?

Te asteptam cu dovezi.

Suntem in era digitala si totusi cei mai renumiti producatori de scule profesionale lucreaza cu tuburi. http://www.marshallamps.com/

Oare de ce ?

Ai fost la un concert sustinut de o formatie renumita?

Ce amplificatoare aveau ?

Ce spun expertii despre tuburi vs. tranzistoare

http://www.is2k.com/avmain/tubeamp.htm

http://www.gprime.com/proaudio/tubes/tubes.htm

Link spre comentariu

pai ia de la tata ceva super cool [http]

daca nu te satisface 100v/usec avem si mai mult , dar este la schimb pe scheme de QUAD :d :d :d :d :d GLUMESC EVIDENT.

DOAR AM SPUS CA ARE MOSUL DARURI MULTE :d :d :d :d

[/url]

Multumesc ptr link. Sunt multe scheme interesante acolo. :)

Ceea ce sare in ochi la schema din link-ul de mai sus este operationalul folosit. Este vorba de un MC1458.

Te las sa tragi concluziile singur http://eu.st.com/stonline/books/pdf/docs/2172.pdf

Revenind la QUAD.

Acesta este unul dintre putinele amplificatoare audio in clasa C pe care le-am vazut.

Pentru ca etajul final este in clasa C, nu conteaza tipul tranzistoarelor folosite. Se pot folosi chiar si tranzistoare in comutatie sau unul pe germaniu si altul pe siliciu.

Etajul final merge la RECE, transitoarelor din etajul final nu sunt prepolarizate.

De fapt semnalul de la intrare este amplificat cu distorsiuni grosolane.

Aici intervine ideea de 'current-dumping' care face corectarea semnalului. Si o face atat de bine ca distorsiunile armonice totale acestui amplificator sunt sub 0.03% la o putere de 100W/8ohm.

Banda de frecventa a acestui amplificator este de 3Hz - 50Khz.

Este SINGURUL amplificator care a primit "Queen’s Award for Technological Achievement in 1978".

Posted Image

Este un amplificator care a facut istorie si inca va mai face multi ani de acum incolo.

Link spre comentariu

Suntem pe un forum unde fiecare are dreptul sa-si exprime punctul de vedere ... to o faci intr-un mod mai "deosebit". Esti un pic cam increzut si nu cred ca e locul ptr asa ceva.

Am zis eu ceva de slew rate :?: :?: :?:

Scuza-ma, dar un amplificator care se declara "profesional" si in care vad MC1458... Bine ca nu l-au proiectat cu LM741 :!:

E vorba de SNR, CMMR etc

Daca vedeam un OPA134 sau NE5534 mai discutam ... nu mai zic de OPA637 care este varful de gama.

Poate ca acel amplificator poate 100V/micros. Din pacate nu am cum sa verific. Teoretic se poate ... practic este mai greu.

Cat despre QUAD, ultimul model este 909. Nu am schema la el, dar perfomantele declarate sunt exceptionale. http://www.quad-hifi.co.uk/99series.htm

Link spre comentariu

Ma bucur ca incepem sa avem o discutie civilizata ! :d

Un pic de polemica este inevitabila si este binevenita atata timp cat discutia este nu iese din topic si ne respectam reciproc. :wink:

Ai dreptate 1458 este echivalent cu 741, sau mai bine zis cu 747. Parca 747 era dual.

741 a fost un operational remarcabil. Majoritatea operationalelor moderne au la baza designul acestuia. Dar asa cum am mai spus este depasit din toate punctele de vedere.

RA200 este un amplificator bun. Dar cred ca performantele declarate sunt un pic tricky:

SPECIFICATIONS

Power Output, Stereo: 100 Watts RMS/ch. 4 W

70 Watts RMS/ch. 8 W

Bridged - 200 Watts RMS 8 W

Input Connectors: 1/4" TRS balanced and RCA

Output Connectors: 1/4" and 5-way binding posts

Sensitivity: <1 VRMS for full output

THD: <.08% (1kHz @ 1 Watt)

S/N Ratio: 106 dBU

Power Bandwidth: DC - 30 kHz +/- 1dB

Damping Factor: > 150

Slew Rate: 100 Volts/microSecond

Phase Shift: <10 Deg., 20Hz - 20kHz

Input Impedance: 10 KW Balanced

Power: 120 VAC 60Hz 2.5A

230 VAC 50Hz

Size: 19” x 3.5” x 7.5”

THD: <.08% (1kHz @ 1 Watt)

Distorsiunile armonice totale la 1W ptr un semnal de intrace 1Khz este mai mic de 0.08%.

De ce numai 1W ???

Cat are la puterea nominala ???

Acum sa ne uitam la QUAD 909 ( http://www.quad-hifi.co.uk/99broch.pdf )

Total Harmonic Distortion <0.02% (100W into 8 ohms – 20Hz to 20kHz)

Vezi diferenta ? Distorsiunile armonice totale sunt mai mici de 0.02% pentru TOATA BANDA AUDIO.

Revenim la RA200:

Power Bandwidth: DC - 30 kHz +/- 1dB

Ce inseamna DC ???

Poate acest amplificator sa amplifice in curent continuu ???

Asta ar presupune ca pe tot lantul de amplificare sa nu ai nici un condensator.

Sau constructorul se refera numai la etajul final (de la U2a/B spre etajul final)?

La QUAD 909:

Frequency Response 3Hz to 50kHz (+0dB/-3dB)

O firma care se respecta prezinta raspunsul in frecventa in toata banda audio.

Banda de frecventa este la 3dB si nu la 2dB sau +/-1dB.

Raportul semnal zgomot:

la RA200 este 106dB.

LA puterea nominala ? In ce banda de frecventa?

la QUAD 909:

Signal to noise ratio (100W) 110dB (20Hz to 20kHz)

QUAD Electroacustics nu se grabesc sa declare acest amplificator ca fiind unul profesional. Sunt multe amplificatoare pe tuburi care sunt mult mai performante.

Am avut sansa si placerea de a asculta un QUAD 707 in UK. Am fost profund impresionat ...

Iar ESL-urile sunt o chestie fantastica !

Schema la 707 o am pentru cei interesati.

Sorteh,

Vreau sa vad o schema de amplificator, cu adevarat deosebita, care aduce ceva nou in domeniul audio, asa cum QUAD 405 a adus.

O sa spui ca suntem in era digitala si ca au aparut amplificatoare in clasa D sau T.

Din pacate amplificatoarele in clasa D sau T sunt vertiginos contestate de audiofili. Dar asta este o alta poveste pe care o putem discuta pro si contra. Eu mai mult contra. :d

Link spre comentariu

Nu stiu de ce puneti atita acent pe specificatii, important e cum suna.

Amplificatorul se asculta si dupa aceea e bine sa dai verdicte...

:wink:

Bine spus :)

Eu mai intai l-am ascultat (quad 707) si apoi l-am construit (quad 405).

E drept ca am un QUAD 405 modificat, dar credeti-ma ca merita efortul si investitia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări