messu Postat Septembrie 23, 2013 Partajează Postat Septembrie 23, 2013 Detectorul este produs de italienii de la SICUR GAS. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 23, 2013 Partajează Postat Septembrie 23, 2013 Eu am reparat detectoare de gaz fara schema.In general sunt simple din punct de vedere constructiv.O poza cu placa se poate?ce face? Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 23, 2013 Partajează Postat Septembrie 23, 2013 O schema de principiu ... Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2013 Da, am sa fac pe seara, cand ajung acasa si o poza cu placa.Detectorul functioneaza, numai ca nu actioneaza electrovalva de fiecare data. Traseul electric pana la electrovalva e, ce-i drept, cam lung. Are cam 15 ml. In cartea tehnica spune ca traseul nu trebuie sa fie mai mare de 20 ml si ca, daca e mai mare de 6 ml sa se foloseasca fir de sectiune 1mmp ca sa nu fie pierderi prea mari. Eu cred ca am pus fie de 0,75mmp, nu mai stiu exact. Indicatia este sa nu se depaseasca o pierdere mai mare de 0,75 V...In sfarsit, ma gandeam sa ma uit pe schema sa vad daca pot cumva sa sa modific (sa extind) durate in care se da impuls electric la electrovalva. In momentul asta am impresia ca e ceva FOARTE SCURT si ma gandeam ca daca pot sa extind la 1-2 secunde, poate as rezolva treaba. In momentul asta cand pun multimetrul nu reusesc sa citesc nimic, atat de scurt este impulsul.Nu ma zgarcesc nici la inlocuirea cablului cu unul mai gros dar ma tem ca nu rezolv problema, plus ca e un pic mai complicat sa-l trag prin toate gaurile din pereti. Ce parere aveti ? Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 24, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2013 Stam prost,...sau mai bine spus eu stau cam prost.Detectorul, cel putin la prima vedere, nu urmareste schema de principiu de mai sus. Adica, din cate imi dau eu seama, foloseste un microcontroller ceea ce cred ca inseamna ca trebuie sa-mi iau adio de la modificarea temporizatii pentru electrovalva.Aseara am facut din nou proba. Am masurat tensiunea la actionarea electrovalvei. Circa 0,4 V !!!! Bineinteles, nici vorba sa se intrerupa gazul ... :cry: Asta ma face sa cred ca impulsul e foarte scurt...Atasez si fotofrafiile cu cablajul si astept orice sugestie.Multumesc ! Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 24, 2013 Partajează Postat Septembrie 24, 2013 Ia schimba C_ul nepolarizat (carameaua) galben/a din intrare. Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2013 Condensatorul are valoare de 4,7 n si este montat in paralel pe alimentarea de 220 Vca. Inca nu l-am inlocuit, pentru ca n-am avut valoarea respectiva. Deocamdata l-am deconectat, dupa care am pus ca sarcina un bec auto de 5 W (in locul electrovalvei) si am testat functionarea . NIMIC !Am deconectat sarcina (becul) si am conectat direct multimetrul. La efectuarea testului obtin un impuls de circa 8,0 Vcc, care are ca durata circa 0,5 s. Astazi am sa incerc sa fac o masuratoare mai exacta, cu osciloscopul.Ma gandesc sa schimb si eletroliticii, filtrajul de 4,7 uF de pe alimentare si cel de 1000 uF de pe sarcina. Poate sint uscati...Altceva nu-mi mai vine in minte. Oricum, cred ca impulsul e muuuuult prea scurt ....De reglat temporizarea nu cred ca se poate. Semireglabilul de pe cablaj, desi n-am verificat, ma cam indoiesc sa aibe treaba cu temporizarea (cred ca mai repede cu avertizarea sonora). Alte sugestii ? Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 26, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2013 Masurat cu osciloscopul impulsul are, cum am banuit, circa 600 de ms si cam 10 V amplitudine. Actionarea electrovalvei se face, uneori.... Cred ca din cauza firului destul de lung sint ceva pierderi si d-asta electrovalva nu raspunde de fiecare data. Cred ca singura sansa ar fi sa maresc tensiunea impuslului de comanda. Cumva... Link spre comentariu
leoncris Postat Septembrie 26, 2013 Partajează Postat Septembrie 26, 2013 Care sunt parametrii ( U , I ...) electromagnetului de pe electrovana ?Poti folosii semnalul de iesire pentru comanda unui tiristor. Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Am rezolvat problema.Detectorul asta italian, zic eu ca e 99 % chinezesc. Cel putin asa arata calitatea realizarii lui. Ideea este ca problema era la o componenta. In momentul in care am eliminat posibilitatea unei functionari defectuase a electrovalvei si am vazut ca ea functiona perfect cu un impuls, foarte scurt, de circa 7Vcc, m-am gandit ca este o limitare a curentului, pe undeva. Asa ca am inceput sa inspectez cablajul, ca sa vad unde pot sa intervin. Si, in scurt timp, SURPRIZA !Componenta de care va spun, ar fi trebuit sa fie o dioda. Chinezii insa, au montat un rezistor de 2k in locul diodei, ... ca tot aia e... :|Asa ca am scos rezistorul si am pus, la nimereala, o dioda 1N4002. Functioneaza PERFECT !!!Atasez si o fotografie ca poate se mai loveste cineva de problema asta si e pacat sa bajbaie ca mine...Acum insa incep sa-mi pun problema daca senzorul ala de gaz e corect calibrat. El detecteaza gazul, (am facut proba) dar treaba e daca detecteaza la concentratia care trebuie.Se poate verifica asa ceva ? Se poate calibra cumva ? Link spre comentariu
gaby Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Ca sa nu mai deschid un nou subiect, se gasesc de cumparat senzori de gaz ca trebuie sa il inlocuiesc la detectorul meu, are deja 6 ani si trebuia inlocuit dupa 4. Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Cred ca nu m-am facut bine inteles. Cand am spus calibrare, m-am referit la o ajustare fina a circuitului in care este montat senzorul. Practic o stabilire a pragului la care acesta declanseaza.Nu stiu cum este construit un astfel de senzor asa ca, daca am spus o prostie, va cer scuze.Intrebarea mea pleaca de la constatarea ca acest tip de detector are un semireglabil (dupa cum se poate vedea).Initial m-am gandit ca poate e destinat alarmei audio (poate pentru ajustarea frecventei, amplitudinii...), dar ulterior m-am gandit ca poate este detinal stabilirii unui prag pentru concentratia de gaz, dar m-am apucat sa rotesc de el, pentru ca e multitura si e mai greu de readus pe pozitia intiala . Link spre comentariu
nelu F Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 messu, s-ar putea ca rezistenta sa fi fost montata corect si asta in cazul in care comanda tranzistorului care are ca sarcina electrovalva se face permanent atunci cand s-a detectat gaz. Trebuie sa faci verificarea asta. Daca partea de comanda e ca in schema atasata si comanda tranzistorului se face permanent si nu cu impuls, trebuie sa inlocuiesti condensatorul de 1000uF care are capacitatea diminuata. Daca ai firele mai lungi, il poti inlocui cu 2200uF si sa reduci valoarea rezistentei la 1k. Montand dioda in locul rezistentei faci ca alimentarea electrovalvei sa se faca permanent, ceea ce duce la incalzirea si poate chiar arderea bobinajului.Daca tranzistorul este comandat cu impuls ai procedat bine montand dioda, dar tot ar trebui schimbat electroliticul de 1000uF. Link spre comentariu
messu Postat Septembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Nu, nu ! Am verificat cu osciloscopul.La apasarea butonului de autotest (pentru ca cu gaz e mai greu de verificat) se alimenteaza electrovalva cu cca. 10 Vcc, pentru circa 600 ms, dupa care tensiunea revine la 0 Vcc.Pe de alta parte, pe soldering mask-ul PCB-ului este desenata o dioda, nu o rezistenta, asta fiind si ceea ce mi-a atras atentia.Oricum, astfel o sa refac verificarile, pentru ca trebuie sa inlocuiesc si un bloc de contacte care s-a defectat dupa doua desurubari-insurubari, asta ca tot vorbeam de calitatea executiei...Acum mai e o intrebare si anume daca la prezenta gazului comanda pentru electrovana se face permanent, nu cu impuls ca la autotest. As incerca cu o bricheta ceva, dar mi-e cam teama ca am auzit ca se poate arde senzorul.Credeti, totusi, ca ar putea diferi modul de comanda de la autotest la detectia de gaz ?? Link spre comentariu
nelu F Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Nu cred ca este vreo diferenta intre test si detectie gaz, comanda trebuie sa se faca la fel. La verificare trebuie vizualizata comanda in baza tranzistorului care are ca sarcina electrovalva pentru a vedea daca este comandat de un puls sau este comandat permanent. Electrovalva dupa ce a fost actionata nu mai are nevoie de alimentare. In cazul in care tranzistorul este comandat de un singur puls si nu permanent este ok inlocurea rezistentei cu o dioda, dar daca se face permanent (se poate masura cu un multimetru tensiunea in baza, nu trebuie neaparat osciloscop, caz in care trebuie sa fie de cca 0,65-0,7 sau chiar 0,8V) trebuie montata rezistenta care face limitarea curentului prin bobina si trebuie schimbat electroliticul de 1000uF. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum