Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

7,4V/4,4Ah -> 5V

Vizitator beginner-ro

Postări Recomandate

Vizitator beginner-ro

Fiind primul meu post vreau sa va salut si sa va felicit pentru ideea forumului!Acum, vreau sa ma ajutati cu o schema pentru realizarea unui asa-zis "Portable USB External Mobile Battery Charger". Adica din patru baterii 3,7V/2200mAh sa-mi rezulte o tensiune de 5V cu x amperi pentru alimentarea sau incarcarea diverselor device-uri pe USB, dar totodata sa pot incarca si aceste patru baterii (incarcator am).Mai mentionez ca bateriile sunt Li-Ion.Multumesc,Dan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

7

• Alexutz

5

• crispus

3

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sa vedem daca am inteles bine, deci ai 4 acumulatori de cate 3,7V, acuma vrei sa le conectezi in serie sau in paralel? Apoi sa inteleg ca ele vor alimenta o sursa/regulator/convertor ceva, menit a incarca diverse dispozitive dar in acelasi timp sa poata fi incarcate si ele de la acelasi alimentator? la o adica incarci un acumulator de la propria energie nu? Sper sa fi inteles eu gresit, altfel topiku asta e sortit esecului...

Link spre comentariu
Vizitator beginner-ro

Nu cred ca am explicat cum trebuie, deci reluam:Am un acumulator de 7,4V/4400mAh (format din patru acumulatori de 3,7V/2200mAh legati doi cu doi), acest acumulator este de la un dispozitiv si se incarca printr-un alimentator.Acum eu vreau sa folosesc acest battery pack pentru alimentarea diverselor aparate (mobil, tableta) care de obicei se alimenteaza pe USB (5Vcc).Deci sa incarc pack-ul de la incarcatorul lui si apoi sa-l car dupa mine ca atunci cand raman fara baterie la mobil sa-l pot incarca de la acest pack.Sper ca acum am reusit sa ma exprim. :jytuiyu

Link spre comentariu
Vizitator beginner-ro

Nu cred ca am explicat cum trebuie, deci reluam:

Am un acumulator de 7,4V/4400mAh (format din patru acumulatori de 3,7V/2200mAh legati doi cu doi), acest acumulator este de la un dispozitiv si se incarca printr-un alimentator.

Acum eu vreau sa folosesc acest battery pack pentru alimentarea diverselor aparate (mobil, tableta) care de obicei se alimenteaza pe USB (5Vcc).

Deci sa incarc pack-ul de la incarcatorul lui si apoi sa-l car dupa mine ca atunci cand raman fara baterie la mobil sa-l pot incarca de la acest pack.

Sper ca acum am reusit sa ma exprim. :jytuiyu

LE: Am gasit o schema dar nu stiu daca se preteaza amperajului...

post-79468-139829681069_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok acum am inteles, e bine ca m-am inselat eu in supozitia mea, ( bine pentru topikul asta ).Acuma alimentatorul care sa incarce acel packet de acumulatori poate fi oricare capabil sa asigure tensiunea si curentul necesare, atata vreme cat se alimenteaza de la retea solutii sunt destule. Regulatorul menit sa incarce consumatorii insa nu poate fi cel sugerat, avand in vedere provenienta energiei ai nevoie de un regulator cu un randament cat mai bun posibil, pentru a nu irosi energie. Un Buck spre exemplu, sunt integrate specializate pentru buck care fac realizarea regulatorului ceva mai simpla.PS: As sugera avand in vedere ca esti nou venit, sa vizitezi sectiunea unde este publicat regulamentul forumului, din cate vad ai nevoie sa-l studiezi.

Link spre comentariu
Vizitator beginner-ro

Va multumesc pentru raspunsuri, acum va intreb cum pot obtine L1 din datasheet? Ce grosime si cate spire?P.S. Am sters link-ul din postul precedent (cred ca el incalca regulamentul), l-am folosit doar pentru a ma face inteles.Multumesc,Dan

Link spre comentariu

Sunt bobine gata facute, cauta una de 50uH/3A. Inductanta e si in functie de miez (codul feritei) asa ca depinde ce pui. Alta varianta, LM2576T adj, L la 100uH, tensiunea o reglezi prin raportul R2-R1, insa te complici.

Link spre comentariu

ar fi de preferat sa se stie ce telefon vrei sa incarci.... ma gandesc ca astea de generatie noua si scumpe probabil au ceva limitare de curent incorporate, dar astea vechi gen nokia n70, n73 nu au, si pot trage si cate un amper din sursa de alimentare(testat si masurat), recomand fara complicatii un regulator cu mc34063 care implica si limitare de curent de pana la 500mA, daca te satisface acest curent atunci mergi pe mc34063.LM2576T adj are limitare de curent la 3 A deci acumulatorul tau poate exploda daca telefonul nu e destept si limiteaza curentul.

Link spre comentariu

^Subscriu si eu la propunerea lui @Vlad, multe din incarcatoarele auto pentru mobile sunt in jurul acestui MC34063, este mic, ieftin si destul de usor de folosit, 0,5A este arhisuficient pentru incarcarea oricarui mobil sau tableta.

Link spre comentariu

Pentru a raspunde corect la intrebari ar trebui sa spui modelul de celula Li-Ion. Sunt unele ce suporta curenti de descarcare foarte mari (10 - 20C, chiar si mai mult), desi s-ar putea sa nu fie cazul aici. Din ce am vazut, astia de 2200 mA pot suporta curenti de pe la 2 - 5A.In functie de device, cei 500 mA s-ar putea totusi sa nu fie suficienti. De exemplu incarcatorul tabletei pe care o am e de 2A. Daca o folosesc intens + 3.5G/wifi nu reuseste sa se incarce de la un port usb, consumul depasind cei 500 mA.Oricum, curentul de descarcare/incarcare de 1C pentru multe celule e ok, deci 3A nu e asa mult in raport cu capacitatea bateriei. In plus, LM2576T e in comutatie, si cei 3A pe care o sa-i scoata la 5V or sa fie vreo 2 si ceva din baterii, ceea ce ar insemna ~ 0.5C din fiecare celula. Personal, nu mi-as face probleme nici daca as scurtcirtuita din greseala iesirea la LM. Dar iarasi, sa fim siguri trebuie sa vedem datasheet-ul la celule.Bafta.

Link spre comentariu

...In plus, LM2576T e in comutatie...

De acord, e in comutatie, dar stii si ce topologie foloseste? daca da atunci MC34063 cum lucreaza?PS: Evident ca daca folosesti tableta intens cu tot soiul de aplicatii ( in special reteaua, fie ea net/wifi/3g/4g/bluetooth ) atunci incarcarea se face mai greu penca si consumul este mai mare, dar eu unul cand incarc un dispozitiv fie il opresc fie il las in pace cat se incarca, deci sustin afirmatia de mai sus, 0,5A este arhisuficient si totodata recomandat avand in vedere ca se necesita incarcarea si de mobile, nu cred ca e o problema sa lasi tableta in pace 1 sau 2 ore cat se incarca ca doar nu esti dependent de ea.
Link spre comentariu

@marian: Daca un regulator in comutatie step-down ar "consuma" acelasi curent (mediu) ca si curentul de iesire, atunci n-ar mai avea rost sa folosesti unul in comutatie; ai putea folosi foarte bine unul serie.Poate pentru tine e suficient 500mA, pentru mine n-ar fi, si nu neaparat ca vreau tot timpul sa butonez ci si timpul de incarcare (un acumulator de 2000mAh ar dura mult prea mult sa se incarce).Nu am inteles care e motivul limitarii doar la 500mA atata timp cat "pachetul de baterii" suporta mult mai mult... Oricum, limitarea cred ca ar trebui sa tina cont si de unde si cum va fi folosit...

Link spre comentariu

Ce am intrebat eu si ce ai raspuns tu? Ideea ca un convertor/sursa in comutatie consuma de la alimentare un curent mai mic decat ce ofera la iesire este relativa, se spune ca o sursa in comutatie are un randament mult mai bun si ca deci puterea extrasa din alimentare difera mult mai putin decat puterea livrata catre sarcina fata de sursele/regulatoarele liniare. Asta oricum nu prea are importanta in discutia de fata, ceea ce conteaza este ca limitarea de curent sa se faca la o valoare universal acceptata si pentru mobile ca s-a specificat clar ca se vor incarca si ele de la chestiunea asta, @Vlad a subliniat un aspect totusi important, nu cred ca vrei sa risti defectarea telefonului ( doamne fereste busirea acumulatorului ) doar pentru ca esti grabit si vrei urgent sa incarci tableta in cateva minute... in alta ordine de idei majoritatea producatorilor recomanda un timp de incarcare de cateva ore, oare de ce? Asa cum am zis, nu este ( sau cel putin nu ar trebui sa fie ) o problema sa lasi tableta deoparte 1 sau 2 ore sau cat e nevoie ca sa se incarce, ca daca este o problema atunci tu insuti ai o problema, si anume dependenta de un device, un lucru tratabil cred... Crede-ma nu vreau sa insult pe nimeni dar in acelasi timp nu pricep cum poate fi atat de important ce faci pe tableta incat sa nu poata astepta 2 ore...

Link spre comentariu

Cred ca ar fi mai constructiv pentru toata lumea sa ramanem la electronica; afectiunile interlocutorilor sa le lasam persoanelor avizate.Initiatorul topicului a specificat ca va avea nevoie de incarcare tableta, si astea inseamna in jur de 3000 mAh. Nu am sugerat ca vreau sa se incarce instant. Majoritatea device-urile se incarca in ~2.5h in modul fast charge. Cu limitarea impusa de 500 mA va dura peste 6 ore. Nu am negat ca limitarea la 500 mA ar putea fi utila in anumite cazuri, dar asta cel mai bine poate decide initiatorul topicului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări