Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor pentru timer cu timpi setabili independent

nic20

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Salutare! Inca nu m-am apucat de montaj, fiindca nu mi-au ajuns cele doua pic-uri comandate de pe ebay, acum aproape 2 luni. Mai astept o saptamana si daca nu imi ajung, fac comanda in tara. In momentul cand am facut comanda pe ebay, nu gasisem in Romania.Intrebarea mea ar fi> Se pot inlocui cumva cele doua relee cu tranzistori? Adica releul care ar da 12v pentru device comanda de fapt ul alt releu(acesta alimenteaza de fapt releul), dandu-i acestuia +12v, iar celalalt care face on/off (ignition) are consumul pe cei 12v pe care ii da de vreo 40 ma. Ma gandeam sa renunt cumva la mecanica releelor care in timp poate ceda, si as scadea si consumul total al montajului. Deci, ma mai ajutati o data?

Link spre comentariu

Mda.... Si am zis ca nu mai scriu cand sunt praf de oboseala :jytuiyu

Ideea este urmatoarea: As vrea sa elimin cele doua relee, iar tensiunile de 12v device si 12v ignition sa fie asigurate de tranzistori, nu de cele doua relee, dat fiind ca pe iesirea de 12 v device va fi un consum de maxim 800mA si pe cea de 12v ignition consumul va fi de maxim 100 mA.

Link spre comentariu

Pai nu stiu exact cum se face, in sensul ca nu stiu sa fac schema.Banuiesc ca fiecare bc547 ramane si comanda un tranzistor PNP care suporta curentul necesar fiecarei ramuri, nu?Si inca o chestie> In proteus exista cumva conectorii molex mama specifici hdd-urilor desktop, cd-rom, etc? Vreau sa folosesc acesti conectori pe pcb, sa nu pun riglete.

Link spre comentariu

Direct in locul BC-urilor pui niste Mosfeturi. Nu da banii pe super low RDSon (alege cam 100-200mohm) ca nu merita la curentii tai. Fiind comandat ON-OFF, din iesirea PIC pui o rezistenta 10 - 100 ohm in poarta Mosfet si gata, nu ai nevoie de radiator (pentru cei 800mA) si ai scapat de relee. La 5V nu ai sa ai 200mohm, dar sigur nu disipi mai mult de 1W (corespunzator la cam 1.5ohm). Vezi din graficul din datasheet cat este RDSon la 5V.

Link spre comentariu

Asa cum este exemplificata simularea releului cu tranzistori in imaginea de mai jos ar fi ok? Daca da, ce tranzistori mi-ati recomanda dupa bc547? In varianta cu mos comandat direct de pic, ce mos mi-ati recomanda si care ar fi efectiv schema de la pinul de control pic pana la livrarea tensiunii de iesire?

post-32876-139829715605_thumb.gif

Link spre comentariu

Posted Image

Unde scrie Vin este conectarea la PIC. Rin este 10-100ohm, Rgs=1kohm (poti sa o omiti).

Mosfet de recomandat? Pai nu stiu ce-i disponibil la magazine pe la tine. Te duci la magazin si ceri un Mosfet canal N, logic level daca se poate. Daca nu, unul cu VGS(th) cat mai mic (1-2V).

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salutare!Revin cu o cerere... Se poate ca microcontrolerul acesta sa verifice daca tensiunea +12v este mai mare sau egala cu valoarea sa zicem xx v si doar daca aceasta este ok sa treaca mai departe? Iar in cazul in care in timpul cronometrarii tensiunea se apopie de tensiunea minima a bateriei sa dea un semnal intr-un buzzer(sa zicem cu 0.5v inainte de tensiunea minima) si apoi sa comande un releu care sa dea comanda off celorlalte doua iesiri in ordinea deja stabilita?Ma gandesc ca in acest caz ar trebui alt microcontroler cu mai multe iesiri, adica inca doua (pentru buzzer si releu).

Link spre comentariu
:offtopic2 Tie iti vine asa, la vre-o 6 luni, cate o idee si pui pe cate unu` sa munceasca in zadar... Ti-am facut softul anul trecut, ai facut ceva cu el ?! Ti-am proiectat inclusic cablaj etc, doar sa scoti la imprimanta si sa lipesti piesele. Ai facut macar acest efort? Iti spun eu, NU! ... si din cauza celor ca tine si ca initiatorul acestui topic, eu unul, nu mai sunt dispus sa prestez munca voluntara. :da Time is money!
Link spre comentariu

Aveti dreptate, din cauza unor circumstante personale (aici intra si faptul ca tipul de pe ebay de unde am comandat microcontrolerul nu mi l-a mai trimis) nu am mai putut finaliza ceea ce mi-ati proiectat. Dar nu am stat chiar degeaba in ultima perioada, m-am mai documentat, si cu ajutorul lui validae in topicul viewtopic.php?f=66&t=165387&p=1494443#p1494443 care mi-a indicat link-ul de aici http://www.reuk.co.uk/Simple-Low-Voltag ... -NE555.htm am facut in sprint layout cablajul de mai jos, pe care il atasez. Nici pe acesta nu l-am finalizat, fiindca nu nici sursa reglabila finalizata sa testez functionalitatea montajului cu 555. Si mai era un inconvenient cu 555, care taie brusc tensiunea pic-ului si astfel device-ul se opreste brusc, nu soft asa cum dvs ati facut.

Din aceasta cauza ma gandeam daca se poate implementa si functia aceasta, de monitorizare a +12v de microcontroler.

Inteleg problema timpului dvs. si va multumesc inca o data pentru montajul pe care mi l-ati proiectat.

Atasez mai jos ceea ce am facut eu cu 555, poate isi da cineva cu parerea.

post-32876-139829789406_thumb.jpg

post-32876-139829789411_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Salutare din nou!

In sfarsit, fiind in concediu, am reusit sa realizez practic modulul proiectat de dvs, dar nu face nicio functie. Picul aparent se programeaza, folosesc o clona pickit2. Cu toate acestea, imi afiseaza mesajul "no configuration words in hex file pickit2"

Atasez fotografii cu cablajul si modulul. Cu pic-ul scos, i-am dat 5v in rezistentele din bazele tranzistorilor care comanda releele, iar acestea nu reactioneaza. In baza tranzistorilor am cam 0.6v fara pic si cu pic asemenea. daca fac scurt intre colector si emitor releele cupleaza, dar nu mai decupleaza. Cu o pereche de tranzistori bc547 unul cupla, iar celalalt nu. Am schimbat ambii tranzistori de comanda a releelor cu 548b si acum cupleaza cand scurtcircuitez colectorul cu emitorul si nu mai decupleaza niciunul pana la intreruperea alimentarii. Repet, fara Pic, am vrut sa verific mai intai functionarea partii de comanda a releelor, vazand ca pic-ul nu face nimic. 

In masura in care gasiti timp si o explicatie la ceea ce v-am scris, v-as ruga sa ma ajutati sa duc la final proiectul.

Cablajul

Posted Image

Placa plantata cu componente
Posted Image

Modul cum am prorgramat PIC-ul cu Pickit2
Posted Image
Editat de Marius84
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări