Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema cu un circuit


xragon

Postări Recomandate

vrau sa fac o "mini orga " Posted Image

si eu am urmatoarele culori verde albastru portocaliu si roz si mi se aprinde doar portocaliul , nestiind ce sa fac mam dus la un electronist si am intrebat si dansul mia zis sa schimb polaritatea de la gnd acele doua fire din imaginea cu schema , dar nu inteleg , adica sa pun + pe gnd-ul tranzistorului sau gnd-ul de la leduri cu cele de alimentare si semnal ?

http://www.youtube.com/watch?v=GnDcspw5iBM

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • xragon

    4

  • ratza

    2

  • Marian

    2

  • miron1947

    1

Top autori în acest subiect

Poate ai legat vreunul din leduri aiurea. Dacă un canal merge, ar trebui să meargă şi celelalte. Dar:1. Pune naibii o rezistenţă în baza bietului TIP31.2. Limitează curentul prin leduri, că le faci scrum.

Link spre comentariu

pai sa nu va suparati pe mine dar eu am mai facut un astfel de circuit si credetima nu am avut nevoie de rezistenta, da stiu ca conteaza curentul de deschidere a diodei , dar ce rezistenta sa ii pun la baza tranzistorului ca am un alimentator de 12v-500ma dar in gol masoara 17,49v parca, acum am schimbat de la mono stang la mono drept si se aprinde un pic cam toate ledurile dar nu chiar sa le vezi bine

Link spre comentariu

Trebuie să limitezi curentul prin leduri şi prin baza bietului tranzistor, aia e ideea.

Căderile de tensiune pe leduri sînt orientativ aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emit ... _materials

 

Aduni tensiunile de pe un rînd. Valoarea rezultată o scazi din tensiunea de alimentare. Ce rămîne împarţi la 50mA (să zicem că admiţi un maxim de 50mA prin şir). Aia va fi rezistenţa de limitare a curentului.

 

În bază îi trînteşti 1k.

Link spre comentariu

Asazisa "schema" de mai sus a mai fost discutata aici, este o chestie destul de rudimentara ( poate prea rudimentara ), un emitor comun presupus a fi polarizat in baza doar de semnalul audio primit, a carui amplificare nu vad cum ar putea fi calculata macar estimativ pentru a sti ce ai in colector, nu ai un curent de colector clar care sa ajute in aflarea transconductantei, nu ai o sarcina evidenta ca si impendanta care sa asiste in estimarea macar a amplificarii, baza primeste si semialternante negative ( si tranzitoriu acestea pot fi destul de mari, poate chiar suficient de mari sa afecteze integritatea tranzistorului )... In fine e doar o parere personala, fiecare are tot dreptul sa ma contrazica.

 

Incearca prin folosirea doar a unei singure culori la leduri, sa zicem rosu unde ai cam 1,8V pe fiecare, pui 4 deci ai 7,2V, din 12V mai raman deci 4,2V, tranzistorul are o anumita tensiune de saturatie CE, o iei si pe aia in calcul ca sa fii sigur ca poti aprinde toate ledurile la maxim ( probabil undeva pe la 0,5V ) deci cam 3,7V pentru rezistenta de limitare a curentului prin leduri absolut necesara asa cum bine a spus @Ratza. Apoi incerci prin tatonari ale valorii rezistentei din baza incepand de la cei 1k si coborand, eventual si mai bine ar fi cu un semireglabil de 1k inseriat intre baza tranzistorului si firul de semnal, il reglezi initial la rezistenta mqaxima, deci ai 1k inseriat in baza, si apoi dupa alimentare reglezi din el pana obtii rezultatul dorit. Inutil sa mai spun ca daca un singur led este pus invers, toata jucaria e afectata, atentie asadar la polaritatile alimentarii, ale firului de semnal si ale ledurilor, as sugera pe calea de semnal inseriata o dioda mica preferabil skhottky pentru VF mic si rapiditate, ceva gen BAT85, sau ceva recuperat de pe la o sursa ATX.

Link spre comentariu

Roz am si eu, mai mult de 5mA nu-i indicat sa bagi in ele. (La 10mA in scurt timp o dau in violet si pa pa.) Albastrul merge cam la aceeasi tensiune cu rozul, dar la curenti de 3-4 ori mai mari, asa ca ar trebui sa pui rezistenta pe fiecare, altfel o sa vezi doar albastru care e cel mai stralucitor, si apoi verdele. Portocaliul e, iarasi, pentru vreo 10mA. Daca tii neaparat sa le inseriezi, pune rezistenta paralel pe fiecare led, prin tatonari, modifici astfel tensiunea pe ele. Pentru 4 leduri merge perfect un LM339, sau, de la 4 leduri in sus un LM3914, ambele sunt ieftine, cativa lei. La 339 pui 4 rezistente pe comparatoare si alegi sa se aprinda la cat vrei tu. 1k inseriat cu fiecare led, pt 12V.Alta varianta care e cu siguranta pe forum-cate un T pe fiecare led, bazele polarizate prin lant R serie, sau chiar diode N4148. Tensiunile de polarizare le alegi in functie de deschiderea ledurilor.

Link spre comentariu

^Este deja un VU-metru ceea ce sugerezi, desi si chestia asta de aici tot cam asta s-ar numi ca este, totusi e o versiune mult simplificata, cred ca asta a fost si motivul alegerii ei de catre autor, adica simplitatea, altfel se poate realiza ceva frumos cu cate un comparator ( de ce nu, si oaresce histeresis micut ) pentru fiecare led, fiecare comparator setat la un prag ceva mai ridicat fata de anteriorul si astfel se obtine ceva interesant, evident neaparat necesara redresarea semnalului audio si probabil un mic condensator dupa, asta se poate decide la teste.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări