Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Introducere amplificator in unitatea PC

turcu_dan

Postări Recomandate

teoretic asa este dar practic eu cel putin am avut probleme de genul asta, adevarul e ca sursele cu care ma jucam erau mai vechi, cel mai bine e cu proba si daca tiuie atunci se interpun filtrele.

post-55414-13982968078_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

27

• Marian

13

• costinium6

7

• cristian_draghiescu

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Astazi am conectat amplificatorul pe sursa PC. Functioneaza, am loc pt difuzor,pt amplificator dar se aude un zgomot de fond ca un tiuit/fasit/radio, cred ca despre acesta vb colegul costinium6. Marian, acea inductanta "de pe unele surse ATX pe post de EMI" o folosesc pt a proteja calculatorul fata de amplificator sau amplificatorul fata de calculator (sa dispara zgomotul/tiuitul?) Ma puteti ajuta cu o schita, ceva sa scap de acel zgomot?Marian, am o sursa mai veche dezafectata - crezi ca as putea gasi ceva util in ea?Imi trebuie ceva de gen Deparazitare ca la casetofoanele auto?Astept solutiile voastre pt a putea rezolva problema. PS: Daca alimentez amplifu dintr-un transformator reglabil nu se aude acel fasait chiar daca acesta se afla un unitatea pc-ului. Multumesc anticipat.....

Link spre comentariu

de asta vorbeam despre filtru lc. bati 5 cuisoare pe o sipculita la distanta de 3 cm intre ele. le izolezi cu orice. faci rost de sarma de 0.5 sau 0.6 si incepi sa dai cate 30-40 spire, incepand cu cuiu1 dupa care treci cu sarma la al doilea in acelas sens si tot asa, dupa ce ai terminat, intre fiecare bobina legi cate un condensator cu plus iar minusul se leaga comun. si treci cu alimentarea amplifului prin asta.schema am postat-o mai sus

Link spre comentariu

O sa repet sa vedem daca am inteles. Cele 5 cuisoare le bat intr-o placuta de lemn in linie, la 3 cm distanta intre ele? Pe fiecare-l izolez cu tub contractant, sper ca-i bun. Pe fiecare infasor 30-40 spire cu sarma de cupru EMAILAT? (conteaza sensul sau ajunge doar ca pe fiecare cui sa fie acelasi sens? De unde as putea face rost de sarma de 0.5, 0.6?Ca si comparatie sarma din interiorul cablului de internet utp de cat este?Trebuie sa fie emailat?) Ce condensatori pun , de ce valoare? Am facut un desen, asa cum am inteles eu a trebuie sa procedez. Multumesc...

post-59360-139829681375_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mi se pare o complicatie inutila, e deajuns o simpla inductanta ceva mai mare ca si valoare, inseriata pe plusul alimentarii, comportamentul de filtru CLC este asigurat de prezenta electroliticilor de ambele parti a acelei inductante, adica se afla condensator si pe placa sursei si se afla condensator si pe placa amplificatorului, in felul asta se "izoleaza" oarecum amplificatorul de catre sursa, se protejeaza ambele. Cu cat inductanta este mai mare cu atat efectul este mai bun, filtre EMI se gasesc la cam orice sursa in comutatie si sunt inseriate chiar pe alimentarea sursei de la retea, unele sunt facute pe toruri, altele pe mici transformatoare de ferita, poti gasi pe placi de TV care se folosesc de surse in comutatie pentru alimentare, poti gasi pe placi de la monitoare CRT, pe la diverse surse in comutatie mai mici, si evident la sursele ATX, asta ca sa nu o mai faci tu ca ar trebui o punte de masura inductanta sa stii sigur ce ai de facut. Deci cauta prin ce ai in functie de cele ce am zis si spune ce ai gasit, eventual fa ceva poze cu ce ai gasit si iti spun eu daca este sau nu potrivit.

Link spre comentariu

Ok, atunci o sa fac poza sursei atx pe care o detin si de care nu mai am nevoie(spre seara). Surse in comutatie pot fi considerate si incarcatoarele de tel? Sau acestea sunt prea simple si nu intra in discutie.

Link spre comentariu

Tu nu ai nevoie sa te folosesti de inductanta pe post de filtru EMI, ci sa folosesti pe cea de la filtrul EMI pentru filtru LC din motiv de incudtanta de valoare mai mare, adica nu e nevoie sa o faci tu. Acuma placa de la sursa aia nu are filtru EMI, daca te uiti in a 2-a poza postata de tine in coltul din stanga jos al placii vei vedea spatiul unde ar trebui sa fie un traf si in locul bobinelor 2 sarme, acolo ar fi fost filtrul de care vorbim, daca sursa era una mai "bine facuta" ca sa zic asa; pe placa de baza sunt ceva inductante dar la valori prea mici ca sa conteze, tie iti trebuie cativa mH pentru a evita folosirea de electrolitici mari ca si capacitate pentru o aplicatie totusi nepretentioasa.Nu se poate sa nu gasesti o placa de monitor CRT, sau TV, sau un alimentator in comutatie pe care nu-l mai folosesti... etc. La o adica cred ca ai putea sa te folosesti chiar de transformatorul de putere de la sursa ATX, primarul acestuia mai precis, am masurat acuma pe un traf recuperat dintr-o sursa ATX no-name, ceva mai mult de 7mH, deci ar trebui sa fie suficient, ca sa fii sigur ca ai ce trebuie, adaugi inainte si dupa el cate un electrolitic de 2200uF shuntat de cate un cond ceramic de 100n, cred ca ar trebui sa fie ok. PS: Daca ai nevoie pot face o mica schema pentru a ilustra ce am spus.LE: Rectific, folosirea trafului nu sunt sigur ca ar merge datorita lipsei intrefierului cumulata cu prezenta tensiunii continue pe inductanta, e posibil sa risti saturatia... insa ai putea sa te folosesti totusi de ceva de la acea sursa, inductanta principala de pe iesiri, acel tor galben pe care ai mai multe infasurari, il scoti si desfaci toate infasurarile de pe el complet, apoi refaci tu o inductanta pe el cu sarma de 0,8-1mm diametru ar trebui sa fie suficient, dai cat de multe spire poti, atat cat intra in acea fereastra pentru a obtine o inductanta cat mai mare.

Link spre comentariu

Ok d-le Marian, sa vedem daca am inteles....: o sa scot de pe placa acel tor rotund, desfac toate infasurariile si ma apuc de infasurat inapoi atata cat imi permite acea fereastra din tor. Pt asta am nevoie de cca 2-3m sarma (de Cu 0.8-1mm) emailata....? Cand termin inductanta mai e nevoie sa conectez acei condensatori? As fi recunoscator daca as vedea si o schita. Sa zicem ca as folosi transformatorul de putere al sursei (primarul) " e posibil sa risti saturatia" - partea asta nu am inteles-o .... se poate strica ceva sau pur si simplu nu are efect?

Link spre comentariu

Desfa torul ala galben principal de pe iesiri ( banuiesc ca este galben cu alb, dar astept confirmarea ) si scoate toata sarma de pe el apoi masoara-i dimensiunile cu un subler preferabil, sau o ruleta in cel mai rau caz, am nevoie de diametrul exterior, diametrul interior si grosimea sa, voi cauta apoi un tor cu aceleasi dimensiuni si voi da cateva spire pe el masurand inductanta apoi vom calcula cam de cate spire ai tu nevoie pentru cativa mH, si evident ca si ce lungime ( aproximativa ) ar fi necesara pentru sarma folosita.PS: Sunt multe de spus despre saturatia unul miez si conditiile care pot provoca acest fenomen, ideea este ca cu cat te apropii mai mult de saturatie cu atat inductanta scade, la saturatie fiind teoretic zero din cate stiu, deci sarma chioara, ceea ce tu nu-ti doresti. Acuma curentul continuu grabeste rapid atingerea saturatiei, si folosirea intrefierului previne asta, torul ala galben de pe iesirea ATX este realizat cu intrefier distribuit pe intreaga sa suprafata de asta este preferabil a fi folosit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări