Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O intrebare despre amplif cu ir43xx


Postări Recomandate

Am dat astazi peste datasheetul atasat si sunt foarte curios cum se poate sa scoata un chip de 5x6mm atata putere si fara radiator? :nebunrau: Nu am de gand sa-mi fac amplificator cu el...eventual intr-un viitor doar sa ma joc cu el, dar sunt curios de parerile voastre!Circuitul se poate gasi la un pret de 9 - 10 lei si dupa datasheet poate fi alimentat fara radiator pana la 80V...oare am inebunit eu si nu mai citesc corect....sau asa e?! :nebunrau:

DSAASSA00010917.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu am stat sa citesc prea in amanunt pdf-ul dar prima pagina spune destul de multe:

Integrated analog input Class D audio amplifier

 

Clasa D presupune disipatie foarte mica pe etajul final datorita regimului de lucru al semiconductoarelor ce-l compune ( mosfeti ), adica saturat/blocat, astfel produsul V*I este intotdeauna mic, asta face posibil ca si anume capsulele folosite sa fie mici, totusi clasa D nu e ceva tocmai simplu de stapanit, inductanta de pe iesire este destul de pretentioasa, si oricum performante hi-fi comparative cu amplifuri de calitate bipolare clasa AB sunt foarte greu de obtinut... totusi n-ai decat sa incerci.

Link spre comentariu

O sa-mi fac timp sa analizez mai atent pdf-ul, probabil ca acea putere vine cu anumite conditii evident, apoi daca circuitul este unul de foarte mare eficienta atunci disipatia pe el este foarte mica, deci dimensiunea capsulei nu mai are nici o legatura cu puterea obtenabila pe sarcina, nu uita ca un tranzistor in capsula T220 are o pastila si mai mica de atat si totusi sunt destui care duc zeci de amperi ca si curent ( in special mosfeti ), deci pot distribui sarcinii puteri foarte mari, disipatia pe ei depinzand de viteza de comutare si Rds, spre exemplu un test cu IRF3205 menit a gasi Rds-on pentru diferite sarcini, i-am aplicat o sarcina de 13A la o tensiune arbitrara de 14V, am gasit rds putin peste 8m Ohm ( cam 8,6 ), deci o cadere de 111mV pe el, si deci disipatie de 1,4W, in timp ce sarcina a primit o putere utila de 14V*13A=182W, adica o diferenta enorma, acuma gandeste-te ca mosfetul asta suporta maxim 55V, deci spre exemplu o tensiune de 30V aplicata sarcinii la aceiasi 13A, disipatia pe mosfet este automat aceeasi de mai devreme, dar sarcina primeste acum 390W... si exemplele pot continua, ideea este ca acea clasa D a fost conceputa tocmai in cautarea eficientei cat mai mari, deci se foloseste din plin de avantajul regimului saturat/blocat ce tocmai l-am exemplificat de asta si dimensiunea capsulei nu prea reflecta puterea maxim obtenabila penca nu prea are legatura una cu alta.

Link spre comentariu

Cauta la IR sau pe google IRAUDAMP19, este nota de aplicatie la acest integrat. Ai si cablajul, dar este putin probabil ca la nivel de amator sa poti face cablajul si lipi astfel de integrat. Plus ca puterea despre care se vorbeste este 100W cu 10%THD sau 82.5W cu 1%THD fara radiator, dar la 25 grade (deci carcasa ventilata). Nu stiu pretul la kitul prezentat de ei, dar cred ca depaseste pretul echivalent la un kit cu discrete clasa AB.

Am gasit si un pret la IRAUDAMP12 tot la IR pe site si este pt 1k bucati, vezi aici:

http://ec.irf.com/v6/en/US/adirect/ir?c ... IRAUDAMP12

Link spre comentariu

^ +1

 

Majoritatea televizoarelor lcd noi au amplificator in clasa D, deci e foarte posibil sa fi auzit unul macar si sa nu stii.

Capsula intr-adevar este mica, insa poti sa vezi pe datasheet cum sunt raciti mosfetii, prin cablaj. Deci proiectarea cablajului e supercritica la aplicatia asta.

Pentru mai multe detalii, vezi aplication note-ul asta: http://www.irf.com/technical-info/appnotes/an-1170.pdf

Link spre comentariu

^Subscriu. Ma uitam acuma pe pdf si asa cum banuiam acea putere este destul de mult conditionata, si nu ma refer neaparat la THD care pana la urma n-ar prea conta in economia sigurantei in functionare, ci mai degraba multitudinea de parametrii tehnici de care trebuie sa se tina cont, spre exemplu Rds-on care vad ca este destul de maricel, cam 40-50m Ohm, de el tine puterea disipata de capsula si deci dimensiunile traseelor menite a disipa acea putere, deci asa cum s-a spus trasarea cablajului este esentiala, traseele insasi actioneaza pe post de radiatoare, cablajul conteaza cu atat mai mult cu cat frecventa de lucru este foarte mare ( am vazut recomandat a fi 500Khz ), la o asa frecventa si traseele de semnal mic sunt critice, apoi insasi lipirea corecta a capsulei pe placa mi se pare daca nu imposibila, oricum extrem de greu de realizat, probabil o solutie optima pentru cablaj este cel cu dublustrat cu multiple gauri/contacte intre straturi pentru o mai buna disipatie... Concluzia este ca da, se poate obtine o putere considerabila, dar cu un pret pe masura, eficienta mare vine cu o complexitate exponentiala, aproape imposibil pentru cineva sa reproduca asa ceva in regim de amator, eu unul nici macar n-as incerca.

Link spre comentariu

Sincer eu l-am gasit la "polonezi" cu 9 lei fara tva, variant de 35w (cand mai dau comanda de ceva component il iau si pe asta)! si poate...zic "poate" candva am sa incerc ceva cu el, normal luand toate precautile necesare. Cablajul am facut eu pentru DAC-uri si am lipit manual o multime de smd-uri, totusi dupa capsula acestui chip e greu, poate cand ma voi hotara sa fac ceva cu el voi folosi de un cuptor, care inca nu stiu de unde sa-l "iau" inca! oricum dupa cum spuneti e greu de facut un proiect cu el...dar nu e imposibil. cand ma voi apuca de proiect am sai caut informatii aici pe forum, eventual anumite sfaturi, sau voi posta direct proiectul functional...Multumesc tuturor pentru info.

Link spre comentariu

Integratul asta are cateva pad-uri/parti metalice in loc de pini pe dedesubt, acelea sunt partile care trebuie sa ia contact cat mai bun cu trasee dimensionate suficient pentru a disipa ele insele caldura generata de capsula, acelea vor fi greu de lipit, penca nu sunt pini, probabil ai putea incerca cu un fier de calcat al carei talpa se incalzeste suficient incat sa topeasca fludor, pui placuta pe talpa fierului de calcat cu fata de lipit in sus, cand se incalzeste suficient pui ceva fludor in locurile necesare si aplici cu o penseta indata capsula asezandu-o cu grija... e doar o ideie oricum...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări