Blak Postat Septembrie 20, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2013 Deci daca sn320 are universal de 200mm... pot daca intoarce bacurile sa prelucrez o piesa maxima de 320mm? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 @Blak: Se masoara distanta de la linia axiala la suprafata saniei transversale. Daca este egala sau putin mai mare de 125 mm, atunci este un SN250. La masurare se folosesc calibre de inaltime improvizate, sau un micrometru de interior, sau o trusa profesionala de calibre de inaltime. Se monteaza o bara si se strunjeste fin la un diametru care se masoara cu un micrometru de exterior. Apoi se stivuiesc intre suprafata saniei transversale si bara strunjita un teanc de calibre adecvat. Se masoara inaltimea totala a calibrelor, sau se calculeaza in cazul trusei profesionale. Se aduna inaltimea pachetului de calibre cu jumatate din diametrul barei strunjite. Rezultatul este distanta precisa dintre suprafata saniei transversale si linia axiala a strungului. Daca se dispune de un subler de inaltime cu talpa, atunci se poate masura direct distanta de la suprafata saniei transversale la partea de sus a barei strunjite. Se scade apoi jumatate din diametru si se obtine acelasi razultat. Aceasta inaltime, iti va servi de multe ori in activitatea de strunjire.@sorin renato: " Scoala de meserii Arad" mie nu imi suna bine. Strung scoala, pe care au facut greseli multe generatii de strungari in devenire...In anii 60 (si chiar si dupa) marile uzine aveau afiliate Scoli de Meserii care functionau in incinta lor. Mai mult decat atat, aceste scoli de meserii aveau trasate "sarcini de partid" astfel incat sa se demonstreze "integrarea invatamantului cu practica". De cele mai multe ori produsele erau cele realizate in serie, la care se aplicau embleme sau insemne specifice scolii de meserii. Eu personal am facut practica productiva in primul an de facultate la o mare intreprindere (IMUM Medgidia) care avea afiliat un liceu industrial si o scoala de meserii. Am fost cazati pe toata perioada practicii la internatul acestui grup scolar. Am intalnit produse (remorci de capacitati diferite) care erau etichetate cu emblema acestui grup scolar, desi erau produse de serie ale uzinei. Link spre comentariu
bcristian Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 La SN-uri valoarea din denumire e diametrul maxim de strunjire peste ghidaje, nu peste sanie.Adica la diametrul respectiv, se poate face doar strunjire frontala.Diametrul maxim care se poate prelucra pe exterior, longitudinal, e diamtrul maxim peste sanie, si in general e putin peste jumatate din primul (la SN 320 e ~175).In general de altfel, dpdv al diametrelor maxime care se pot prelucra strungurile sunt caracterizate de 3 valori: diametrul maxim peste ghidaje (swing over bed/ways), diametrul maxim peste sanie (swing over carriage), si diametrul gaurii din axul universalului (through-hole diameter).Cealalta valoare importanta e lungimea maxima care se poate prelucra intre varfuri, care in cazul SN-urilor e a doua cifra din denumire. De ex SN 320 x 750 inseamna ca poate prelucra intre varfuri (sau intre universal si papusa mobila) o piesa de maxim 750 mm lungime.In cazul strunjirii la diametrul maxim peste sanie, piesa nu poate fi prinsa din exterior, pentru ca prinderile ar lovi ghidajele - cand fabricantul a spus "maxim" e la modul serios - la mine o piesa de 320 trece la mai putin de 1 mm de muchia ghidajului.Pentru a masura aceste diametre in cazul SN-urilor precizia data de o ruleta e suficienta, intrucat au fost fabricate in trepte mari - 250, 320, 400, etc. Exista si 380, dar nu il punem pentru ca e din alta familie de fapt, si diferentele sunt mari si usor de identificat.Aceasta terminologie in identificarea strungurilor este de altfel folosita si in literatura engleza/americana, doar ca ei masoara in toli. De exemplu, "7 x 12 lathe" inseamna un strung cu diametrul maxim de strunjire peste ghidaje de 7 toli (~180 mm) si lungimea maxima intre varfuri de 12'' (~305 mm). Apropos de prinderea din exterior, bacurile nu se intorc, ci universalele vin cu 2 seturi de bacuri: unul la care treptele cresc in inaltime catre centru, si unul la care cresc catre exterior. Exista si asa-numitele bacuri reversibile, care insa nu stiu sa fi fost in dotarea standard a SN-urilor. Denumirea este insa inselatoare, aceste bacuri sunt de fapt construite din 2 parti: partea care sta in ghidajele din universal si este antrenata de platoul cu spirala pentru a se strange/deschide si partea cu falcile separata de prima. Partea din universal nu se poate intoarce, pentru ca dintii ara calca invers. Partea cu falcile, care se imbina cu talpa cu 2 suruburi si o pana, se poate monta si invers. Link spre comentariu
sorin renato Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Nu am vrut sa spun ca respectiva scoala de meserii din Arad nu ar fi ce trebuie sa fie, ci doar ca indica provenienta strungului. Cu totii ne dorim sa cumparam un strung in stare cat mai buna, nu? Eu am facut greseli pe strungul meu, destule si rusinoase, iar daca pe respectivul strung au invatat n strungari, greselile se multiplica de cel mult n ori( totusi, poate au fost supravegheati de un profesor care i-a impiedicat sa isi pune viata in pericol).Pentru ungere, un ulei nou, auto, subtire. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 @bcristian: Corect! Se poate insa face proba si peste ghidaje. Se confectioneaza un disc din carton cu diametrul de 250 mm se gaureste cu o preducea in centru si se fixeaza pe un dorn, apoi in universal. Discul nu ar trebui sa atinga ghidajele. Oricum cunoasterea inaltimii liniei axiale la sania transversala este foarte utila in multe situatii si este bine sa fie cunoscuta aceasta cota. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Septembrie 21, 2013 Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Strungul are 3 trepte manuale. Opresti strungul deschizi cutia si desfaci un surub si comuti pe unul din pinioane. Apoi strangi surubul si inchizi cutia. El detine si variator (roata mare) si maresti sau scazi turatia din variator. Ce mi se pare ciudat.. in anii 60 se stia de variator de turatie si schimb de sens ? Sa fie echipate strungurile cu asaceva?Nu trebuie sa te mire ca la vremea aceea se fabricau masini foarte robuste.In anul 1971, am vazut un strung Ranghet intr-o fabrica din Zalau, care functiona ireprosabil.Strungul respectiv avea cutia de avansuri cu con Norton.Omul care lucra pe strung, spunea ca se lucreaza foarte usor cu el si ca nu are vibratii si nici jocuri la carucior si sanii.Ginditi-va ca strungul, avea la vremea aceea, ceva vechime iar meseriasii aveau grija de masinile pe care lucrau. De aceea spun ca strungul achizitionat de Blak, inca poate sa functioneze mult si bine, cu conditia sa aiba grija de el,sa-l intretina corespunzator . Link spre comentariu
Blak Postat Septembrie 21, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Legat de ce a zis domnul Nicolas am facut apropiat testul. Am luat o bucata de pal de 18mm ..am pus peste batiu placa si am masurat intre placa si centrul piesei strunjite. Am masurat cu sublerul 90mm + 18mm ale placii ar insemna 108mm.. desi tind sa cred ca piesa intra mai mare deoarece in batiu pe mijloc e spatiu gol si fiind pe rotund cred ca se ajunge la 125mm. O sa fac testul cu acel carton si va spun. O sa pun si poze cand ajung acasa ( atelierul este la iesirea din bucuresti si ajung odata la saptamana..) Desi mi-am dedicat ziua asta pentru a ajunge sa ma joc putin cu strungul . Am reusit sa cumpar vreo 20 de cutite pentru el , subler mare de 30cm (aveam doar de 150mm inainte) si palpator . Strungul surprinzator nu are joc in ghidaje . Este intr-o stare foarte buna Link spre comentariu
Blak Postat Septembrie 21, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2013 Pozele promise . Saptamana viitoare sper sa prind timp sa ma apuc sa il vopsesc. Idei de culoare? Verde sau albastru ?) Link spre comentariu
mkreszan Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 @Blak: Se masoara distanta de la linia axiala la suprafata saniei transversale. Daca este egala sau putin mai mare de 125 mm, atunci este un SN250. La masurare se folosesc calibre de inaltime improvizate, sau un micrometru de interior, sau o trusa profesionala de calibre de inaltime. Se monteaza o bara si se strunjeste fin la un diametru care se masoara cu un micrometru de exterior. Apoi se stivuiesc intre suprafata saniei transversale si bara strunjita un teanc de calibre adecvat. Se masoara inaltimea totala a calibrelor, sau se calculeaza in cazul trusei profesionale. Se aduna inaltimea pachetului de calibre cu jumatate din diametrul barei strunjite. Rezultatul este distanta precisa dintre suprafata saniei transversale si linia axiala a strungului. Daca se dispune de un subler de inaltime cu talpa, atunci se poate masura direct distanta de la suprafata saniei transversale la partea de sus a barei strunjite. Se scade apoi jumatate din diametru si se obtine acelasi razultat. Aceasta inaltime, iti va servi de multe ori in activitatea de strunjire.??????? Pentru procedeul asta avem nevoie de un buget comparabil cu cel pentru achizitionarea unui strung (calibre de inaltime, micrometru de interior, trusa profesionala de calibre de inaltime), plus ca mai pierdem vreo ora cu operatia. Personal prefer sa folosesc o ruleta de 3,5 lei cu care masor distanta dintre sania transversala si varful de centrare, iar cu diferenta de bani sa-mi iau ulei nou cu care sa ung ghidajele.Strungul este SN180 fabricat la Fabrica de strunguri Arad, asamblat la Scoala de meserii Arad si folosit in majoritatea liceelor inainte de dec.1989. A fost primul tip de strung pe care am pus mana in clasa a IX-a si am invatat sa strunjesc (balamale ) Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Ia o sirma dreapta , ex un electrod de sudura de 3,2 mm, il prinzi in universal, il indoi la 90grd si tai din ea pina cind nu mai loveste in ghidaje si poti invirti universalul liber.Masori apoi lunginea sirmei si ai raza. Daca vrei mai precis tii cont si de acel 3,2 mm diametru care se reflecta cu 1,6mm in raza.Pentru "farmacie" aplici medoda indicata de @ola_nicolas.Grig Link spre comentariu
Blak Postat Septembrie 22, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Eu inca sunt in faza de cumparat.. in cateva zile am reusit sa achizitionez 40 de cutite , port cutit pentru cap vidia, lineta( sper sa se potriveasca...e tot de la un strung micut romanesc..dar nu stiu care) , subler de 300mm , subler 500mm , subler de 200mm adancime..palpator , borstanga , mandrine pe con de 24.... Saptamana ce vine sa iau cale , micrometru si comparator si usor usor sa il bag la aschiat Link spre comentariu
mkreszan Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Eu inca sunt in faza de cumparat.. in cateva zile am reusit sa achizitionez 40 de cutite , port cutit pentru cap vidia, lineta( sper sa se potriveasca...e tot de la un strung micut romanesc..dar nu stiu care) , subler de 300mm , subler 500mm , subler de 200mm adancime..palpator , borstanga , mandrine pe con de 24.... Saptamana ce vine sa iau cale , micrometru si comparator si usor usor sa il bag la aschiatsper ca ai tinut cont de dimensiunea cutitelor (inaltimea) Link spre comentariu
Blak Postat Septembrie 22, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2013 Am tinut cont sa fie mai mici decat spatiul din portcutit tocmai pentru a putea ajusta inaltimea cutitului cu cale (distantiere) Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2013 Partajează Postat Septembrie 22, 2013 ...Pentru procedeul asta avem nevoie de un buget comparabil cu cel pentru achizitionarea unui strung (calibre de inaltime, micrometru de interior, trusa profesionala de calibre de inaltime)...Prin calibre de inaltime, eu am vrut sa spun "bailagare", adica piese prismatice masurabile. Nu cred ca trebuie prea multi bani pentru asa ceva. Link spre comentariu
DanuAL Postat Noiembrie 6, 2013 Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 Se pare ca strungul e un SP400 fabricat de Arad. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum