Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva idei " altfel " pentru scheme amplificatoare

hpavictor

Postări Recomandate

Schema Nataly 01 e diferita de L.Zuev Amplifier. Aici modul de conectare al diodelor este corect (cale de închidere pt bucla de reglare a curentului din finalul "inactiv"). Este, la urma urmei, o varianta cu optocuplor a circuitului Margan si, spre deosebire de acesta, nu încarca etajul pilot.

Link spre comentariu

Schema postata sub denumirea pa2120 e o varianta a schemei publicate de Dl.N Suhov in "Radio 6-7/1989,cu integrate mai bune,finalul cu dublet fata de tripletin varianta originala ;protectia cu prag-tiristor simulat protejeaza mai bine finalii,cu pretul blocarii amplificatorului,circuitul de "compensare' a cablului e un patent USA-mai simplu si mai bun ca "Sigma Drive",etc.

Link spre comentariu

Se pare ca majoritatea constructorilor de top ( ii includem aici si pe rusi :) ) isi refac vechile proiecte .Cine stie , poate si la noi apare un proiect " istoric " in haine moderne :aplauze .PS :Cu scuzele de rigoare Dnului Tibi Vicol , am uitat sa mentionez : Domnia sa deja a realizat acest lucru , transformand vechiul proiect Quad 405-2 in Quasar .

Link spre comentariu

Foarte buna observatia . Îmi cer scuze pentru ca am uitat sa-l evidentiez printre constructorii care au avut un succes real in lumea audio .Păcat ca amplificatorului lui Mihai nu a fost popularizat pe aici , pe plaiurile mioritice , dar motivele sunt ușor de înțeles :) .Pur si simplu nu e pentru săraci sau manelisti , si nu a inițiat niciun proiect comun înainte ca proiectul sa fie finalizat :) .

Link spre comentariu

Evident . Acel amplificator a stârnit admiratie ( probabil si invidie profesională :) din partea adevaratilor cunoscatori din prima secunda si aplauze furtunoase la scena deschisa cu simplitatea si performantele etajului " shift level " , o ideie geniala , părerea mea .

Link spre comentariu

Roender a publicat pe diyaudio inclusiv cablajele pentru realizare in regim DIY pentru cine a vrut sa-l construiasca.Este intradevar un proiect scumpisor dar merita efortul: viewtopic.php?f=5&t=134520Cel mai greu a fost cu tranzistorii de VAS care a trebuit sa-i iau din SUA pentru ca e f greu sa-i gasesti necontrafacuti si cu finalii Thermaltrack care se pare ca au avut o perioada cand au produs niste tranzistori cu oarece defecte pe dioda si aveam deriva termica grava, parca erau niste contacte cu bimetal.

Link spre comentariu

Se poate înlocui etajul final din RMI-FC100 cu altul fara tranzistoare TT. Trebuie doar sa aiba impedanta de intrare mare. Am testat diverse variante. Cea mai simpla consta în înlocuirea tranzistoarelor TT cu altele standard si bias clasic. Am încercat si bias ccs; atât varianta Margan cât si varianta cu optocuplor (Nataly 01). Am folosit însa doua optocuploare împerechiate (câte unul pe fiecare ramura) pt ca m-am temut de comutatia diodelor. De asemenea am încercat tripletul Groner cu bias ccs. Si acum îi pregatesc un crossover displacer ce reactioneaza atat la tensiunea de iesire cât si la curentul prin sarcina.

Link spre comentariu

Care ar fi deosebirea intre schema asta si cele folosite in amoplificatoarele japoneze de clasa medie ca Onkyo, Denon, Pioneer prin anii 80? Nu e diferita decit la superdioda partea de la intrare e identica. :jytuiyu

Link spre comentariu

Diferenta la intrare e ca nu are sursa degenerata. Intrarea in etajul urmator se face in baza comuna cu impedanta de intrare a acestuia mica care se preteaza excelent la intrarea in curent din primul etaj. In schimb iesirea din baza comuna se face cu impedanta mare ceea ce necesita ca etajul de iesire sa aiba impedanta de intrare foarte mare.

Link spre comentariu

Frumoasa descriere ! Se poate remarca cu usurinta câtă pasiune aveti pentru acest amplificator , rezulta fara echivoc din textul de mai sus . Sunt curios cât este de " diferit " sunetul acestui amplificator fata de Quasar sau un alt amplificator de buna calitate .Are cineva ( din Bucuresti ) un asemenea amplificator finalizat si este dispus sa facem o analiza " la ureche " comparativa cu sprijinul lui Tibi Vicol / Dan Zup ?Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Eu am ascultat amplificatorul lui Roender. Printre cele mai rafinate pe inalte (nota 9,9), mediile foarte bune (nota 8,5) si basul e acolo si el (nota 7). Boxele erau Monitor Audio Bronze BX5 si sursa un DAC de la Lupulroz tunat. Mihai imi spunea ca l-a testat si tete-a-tete cu Quasarul lui Tibi, Quasarul avand cam aceleasi note dar inversate, nota maxima la bas. Amplificator perfect e foarte greu de realizat :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări