Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva idei " altfel " pentru scheme amplificatoare

hpavictor

Postări Recomandate

:da Victore vii numai cu bombe dastea, nici n-am timp sa diger una ca mai arunci alta :rade: Habar n-am la care sa ma mai uit, deja mi-ai dat cateva idei babane.

Sa nu zici ca-ti sta mintea sa modifici etajul de intrare ? Vrei sa folosesti oglinzile de curent simetrice ? adica pe ambele ramuri?
Link spre comentariu

E de preferat sa folosesti o " schema " cu pedigry ... mai ales daca esti incepator ( ca mine ) .

Inventiile pot costa mai mult decat ai crede , daca ai puterea ( financiara ) de a incerca sa duci la bun sfarsit un proiect stufos care pare performant la prima vedere .

Ca sa poti imbunatati cate ceva " pe ici , pe colo " ai nevoie de un suport tehnic deosebit ,

altfel lucrezi in orb .

Sunt foarte multe variabile , toate interdependente si vor trebui monitorizati permanent parametrii esentiali pentru buna functionare a viitorului proiect ( oglinzi de curent scoase din burta etc , PSF sau componente active mai mult sau mai putin exotice ) .

E de preferat sa se lucreze in echipa , acest lucru micsoreaza timpul alocat si previne majoritatea erorilor de proiectare .

Da, stiu , o sa-mi sara in cap toti userii cu o anumita " experienta neplacuta " legata de un alt proiect comun , cu finalitate inca incerta .

Din pacate ...

Aici aveti cateva sfaturi ( pentru amatorii de senzatii tari ) :

- http://www.audio-perfection.com/spice-l ... block.html

- http://www.audio-perfection.com/audio/a ... spice.html

Ultimul link va ofera posibilitatea de a vedea aproape instantaneu cum " sta treaba " :) si daca sunteti pe drumul cel bun ( sau nu ) !

Link spre comentariu

Revin dupa ceva timp la un mai vechi proiect de-al meu , PSA600 . La cererea unui prieten , am modificat vechea schema si i-am adaugat un etaj de intrare + VAS mai performant , care evita o parte din problemele specifice acelui tip de etaj si permite performante imbunatatite .Sper sa va placa si sa-l dezvoltam sub forma unui proiect comun intr-un alt subiect , care se va numi probabil chiar PSA600 . Daca veti fi interesati , vom incerca sa realizam cu sprijinul celor priceputi in proiectarea PCB-urilor un amplificator modular , ce poate furniza la iesire o putere de maxim 1000 W RMS ( depinzand de dimensionarea alimentarilor si a numarului de tranzistori finali ) , cablaj care intentionez ( sper !!! ) sa fie perfect compatibil cu ambele variante de tranzistori finali : bipolari dar si MOS FET !In acel subiect vom discuta de simulari , performante , solutii tehnice constructive , fara limitarile de exclusivitate impuse in vechiul proiect comun ( AE150S ) din punct de vedere financiar sau de orice alta natura :) !Amplificatorul va avea doua variante constructive , cu finali bipolari dar si cu finali MOSFET , pentru a satisface aproape orice user . Evident , performantele acestui tip de schema sunt impresionante , amplificatorul putand fi folosit la auditii Hi End dar si la sonorizari de mare putere .Varianta prezentata mai jos ( destinat aplicatiilor Hi Fi ) este un asemenea exemplu in varianta cu finali bipolari , dar lipseste etajul de protectie SOA , varianta finala de superdioda ( in modelele prezentate este desenata o schema generica de superdioda :) ) si permite o putere pe fiecare canal de minim 350W / 4 ohmi sau 200W / 8 ohmi , putere valabila pentru tensiunea de alimentare ( in sarcina ) de + / - 80V pentru driver si + / - 65V pentru final . Dupa cum anticipati de la prima vedere a schemelor , puterea reala care se poate obtine este mult mai mare , dar varianta prezentata fiind destinata auditiilor Hi Fi , am considerat ca puterea prezentata este suficienta , in conditii de distorsiuni minime ...

Link spre comentariu

Nu inteleg aceasta goana dupa putere.Faptul ca pui 5 finali in loc de 2 si faci adaptari minore pentru a-i putea pilota corect nu iti trebuie minte de geniu.Notiunile cu adevarat interesante sunt altele. De acolo fiecare scaleaza etajul final dupa cum are chef.

Link spre comentariu

Sint multi useri care au nevoie de putere, pentru diverse chestii, multi care s-au saturat de produse thomann, chinezisme imputite si alte stifturi, nu stau sa le enumerez acum.Usor usor, chiar si cei cu bugete reduse pentru echipamente se vor reorienta, ori catre echipamente mai bune (de firme cunoscute, nu dau nume), ori de catre ceva diy, care de cele mai multe ori sint MULT peste jegurile china.Eu unul sint pentru CIT MAI MULTA PUTERE, DAR DE CALITATE.

Link spre comentariu

Sunt convins ca nu ai inteles esenta mesajului meu.Ideea acestui subiect consta in dezbaterea unor idei mai putin conventionale in domeniul amplificatoarelor audio. "Cati vatzi scoate statia" va alege fiecare dupa necesitati si dupa buget, proiectarea in acest sens fiind de-a dreptul banala pentru orice electronist interesat de subiect si care are cunostiintele necesare sa digere ideile prezentate.Pentru userii interesati de cati W se scot dintr-o pereche de finali, de cum se regleaza biasul, ce capacitate de filtraj sa foloseasca sau ce finali sa puna in electromures exista alte subiecte. Va rog nu poluati acest topic cu adevarat interesant cu intrebari sau remarci irelevante.S-a facut curatenie. Aberati cat vreti, dezbateti chestii elementare cat vreti, redescoperiti sarcinile reactive, dar in alte parti, cum ar fi sectiunea incepatorilor!Aici se discuta totusi chestii serioase.Eu unul nu am de gand sa stau cu mainile in san si sa vad cum se duce pe rapa un subiect interesant.

Link spre comentariu

Sunt convins ca nu ai inteles esenta mesajului meu.Ideea acestui subiect consta in dezbaterea unor idei mai putin conventionale in domeniul amplificatoarelor audio. "Cati vatzi scoate statia" va alege fiecare dupa necesitati si dupa buget, proiectarea in acest sens fiind de-a dreptul banala pentru orice electronist interesat de subiect si care are cunostiintele necesare sa digere ideile prezentate.Pentru userii interesati de cati W se scot dintr-o pereche de finali, de cum se regleaza biasul, ce capacitate de filtraj sa foloseasca sau ce finali sa puna in electromures exista alte subiecte. Va rog nu poluati acest topic cu adevarat interesant cu intrebari sau remarci irelevante.S-a facut curatenie. Aberati cat vreti, dezbateti chestii elementare cat vreti, redescoperiti sarcinile reactive, dar in alte parti, cum ar fi sectiunea incepatorilor!Aici se discuta totusi chestii serioase.Eu unul nu am de gand sa stau cu mainile in san si sa vad cum se duce pe rapa un subiect interesant.

Am realizat o alta versiune de schema ( cea finala ) pentru PSA 600 V2 varianta MOS FET cu overclocking , avand 6 perechi de finali MOS FET .Pentru moment , alimentarea va ramane standard ( + / 80 V pentru etajul driver si + / - 65 V pentru etajul final ) cu scopul declarat de a fi stabil neconditionat pe sarcini de minim 2 ohmi !!! adica in cel mai defavorabil caz , atunci cand se folosesc incinte multicai cu filtre pasive ce constituie o sarcina puternic reactiva .Asadar , puterea creste " in jos " , conform expresiei Greierasului :) . Adica putere mare ( sau ... foarte mare , dupa unii ) la impedante mici si sarcini reactive complexe .

Nu inteleg aceasta goana dupa putere.Faptul ca pui 5 finali in loc de 2 si faci adaptari minore pentru a-i putea pilota corect nu iti trebuie minte de geniu.Notiunile cu adevarat interesante sunt altele. De acolo fiecare scaleaza etajul final dupa cum are chef.

Da , secretul consta in principal in structura etajului de intrare si cea a etajului care comanda portile MOS FET-urilor .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări