Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva idei " altfel " pentru scheme amplificatoare

Postări Recomandate

Am si eu o schema mai altfel, nu ma prind cum functioneaza NFB-ul:

post-237055-0-34745200-1458911276_thumb.jpg

Si STK-ul:

post-237055-0-98716400-1458911316_thumb.jpg

Schema necesita si o explicatie: emitorul lui Tr10 se leaga la colectorul lui Tr6, iar colectorul lui Tr12 la emitorul lui Tr13. Colectorul lui Tr12 nu e legat la emitorul lui Tr10, asa cum apare in schema.

Editat de MLGore
Link spre comentariu

Foarte corect, nonswitching bias.

Nu inteleg de ce nu ar fi folosit si acum.

Avantajul lui este pina incep sa se deschida finalii peste pragul de bias, mai bine spus elimina distorsiunile de trecere prin 0 la putere mica, 1W si mai jos.

N-are absolut nici o noima ce zici, nu te mai lasa influentat de Victor, incearca sa gandesti tu.

Link spre comentariu

Marian, am testat si se simte, dar mai trebuiesc puse 2 diode undeva ca sa fie complet, curentul diin VAS si superdioda sint superioare celui din NS.

NS se va simti numai la putere mica, mai ales daca papi biasul, NS isi face treaba bine, dar mai e ceva de bibilit.

Link spre comentariu

Iarta-ma Leco dar asta este o fasaiala audiofila. Nu se face sa sustii ceva si sa refuzi sa explici, lasand doar faramituri ici-colea, adica ceva in genul "stiu, dar nu vreau sa va zic si voua", este reprobabil un astfel de comportament.

Reglajul unui curent de mers in gol presupune o mica zona unde ambii finali conduc simultan, fasaiala voastra ( a ta si a lui Victor ) nu ar putea face decat cel mult sa mareasca artificial dar foarte putin acea zona, efecte suplimentare in zona de polarizare impusa de superdioda nu pot fi oricat de mult ti-ai dori tu.

Link spre comentariu

Marian , NS functioneaza foarte bine chiar daca tu refuzi sa accepti ca acei cativa zeci de microamperi schimba " ceva " .

Poti face un experiment foarte simplu pe un proiect de-al tau .

In simularea schemei tale cu si fara NS  vei remarca foarte usor cum se schimba distributia armonica la analiza FFT !

Link spre comentariu

Marian, eu am spus ce am avut de spus si am inteles foarte bine ce ai vrut tu sa spui cu biasul, treaba este ca NS polarizeaza permanent acolo unde este pus, chiar si cind sinusoida trece prin 0, tocmai aici e treaba la trecerea prin 0 a sinusoidei, se suprapune o fractiune din curentul NS peste bias, dar neaparat trebuiesc diode de separare intre superdioda si NS.

Link spre comentariu

Daca pui diode de separatie functioneaza circuitul dar cu ce pret... In cazul meu THD-ul pare ca sare de la 0,001% la 0,050%.

Personal consider un  THD de 0,05%, suficient pentru un amplificator BUN.

Nu cred ca este om care sesizeaza diferenta la ureche dintre 0,05% si 0,001%,

Practic nu cred ca este om care sesizeaza cu urechea o distorsiune de 0,1% sau sub, cind incinta are minim 1-3%THD (in situatii exceptionale) si urechea o anumita plaja de sensibilitate.

Cel mai mult conteaza la ureche distributia armonica, cum a mai spus si Victor, asta face ca amplificatoarele sa sune "diferit" la ureche.

Si nici nu cred ca aude cineva cu urechea sunete cu valoarea de -100, -110db sau mai jos.

P.S.: conteaza MULT cu ce diode faci separarea intre superdioda si NS bias!

Cu ce dioda ai simulat?

O intrebare retorica, rog fara a fi interpretata gresit:

Un amplif pe tranzistori, THD 0,00x% THD si unul pe tuburi cu 0,5% THD, la o putere sa zicem de 10W rms, calibrate identic  ca sensibilitate pentru auditie, sa scoata ambele identic cei 10W, am ales 10W ca putere suficienta cit sa se auda bine pe incinte cu sa zicem 90db SPL (discut de o rezerva de putere de minim 50% pentru valoarea THD enumerata mai sus) adica fiecare amplificator are sa zicem minim 35W rms la usor prag de clipping.

De ce unora le place mai mult cum suna ampliful pe tuburi, desi are distorsiuni mult mai mari decit cel pe tranzistori (presupunem un blind test 100%, deci nimic "psihologic", in ecuatie)?

Poate cineva sa dea raspunsul corect?

Link spre comentariu

Da, un thd de 0,050% este destul de mic si nu lasa vreo amprenta asupra sunetului, dar totusi nu inteleg de ce sa ne complicam cu schema, sa adaugam piese, timp si bani daca se obtine efectul contrar ? Nu ramane decat publicitatea. Buna si ea, foarte importanta, dar aici nu e un site audiofil unde miturile sunt prioritare. Am folosit atat dioda ideala, perfecta, cat si 1n4148. Diferentele au fost minime intre cele doua.

Link spre comentariu

Acolo se pune altceva la diodele de separare, fata de cele de pe care se culege referinta de tensiune.

Cind va ajunge la mine aparatul luat de costin, ma joi "juca" mai detaliat cu NS circuit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări