Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva idei " altfel " pentru scheme amplificatoare

Postări Recomandate

ZAL dragu tatei, eu am construit varianta ta preferata(popescu) acum 10 ani si pot sa-ti spun ca in comparatie cu kenwood ka-1000 (pe care degeaba te tot chinui sa-l compari cu ka 999 si ka 1001 ca tot nu te apropii de definitia capului de serie)It's a little shit compared to The EverestSi ala nu e simetric pe hartie ci in functionare!+-120v/us iti spune ceva?Si nu e full simetric.Daca ar avea doar +50 respectiv -30v/us tot simetric ar fi in functionare la puterea maxima .Stii de ce?Cum zicea Victor, japonezii aia mici stiu sa calculeze.La fel si Franzm...Atentie, asta nu e un topic pentru incepatori asa ca n-are nici o relevanta caracterul didactic.De fapt daca iei Modelul teoretic al tranzistorului bipolar in brate s-ar putea sa intelegi ceva ce peste trei sferturi din forumisti, me included, ar trebui sa accepte cu resemnare si anume ca iti trebuie cunostinte de mecanica cuantica , ecuatii diferentiale si calcul integral avansat doar ca sa stii cu adevarat cum merge un bc107 in conexiune emitor comun.Doar faptul ca operam cu macro concepte, dam cu bila la Googlita si lipim cu letconul ca sa intelegem mai usor nu ne face superiori inginerilor care au produs primul tranzistor in 1947.

Link spre comentariu

Sa reveniti va rog la 20Hz-20kHz, si la lini(e)aritatea urechii umane in raport cu virsta.

S-ar putea ca unii sa ne paraseasca inainte de termen, cu ecualtiile in brate, papate pe piine, dar fara prea multa muzica ascultata (timp pierdut pentru nirvana) never reached...

John Lennon...

Link spre comentariu

Ce te determina pe tine sa crezi ca piinea mi-o cistig montind tranzistori?

La KanalD fac cu totul altceva, ma "joc" cu sutele de kilowati pe filamentele becurilor cu incandescenta, si in descarcare sub presiune.

Asemeni la evenimentele pe care le fac, nu montez tranzistori.

So, what's the point?

Link spre comentariu

Mă zgîndăre dracu şi mă confundă cu vr-un nepot... cînd ar trebui să-mi zică sărumîna după vîrstă, grad şi funcţie.   :85

Nu dau doi bani pe teorii de dragul teoriilor, vreau să văd ceva lipit şi funcţional, iar de ruina aia de Kenwood m-am săturat de cîte ori am auzit. Ptr a scăpa de astfel de greţuri, cedez şi jur că nu există pe lumea asta şi cealaltă un amplif mai bun ca ăla. Cu asta sper să nu mai aud de el pînă s-o răci iadul.

Editat de zal
Link spre comentariu

Zal, degeaba te oftici, nu zice nimeni ca e cel mai bun, zice doar ca e bun, in comparatie cu multe altele.

Daca tu scoti rezultate pe masura, chia si cu acei 1-2nF pusi BC peste finali, pt compensare, asteptam sa vedem rezultatele.

Ruina, neruina, e un aparat comercial care s-a facut, nu inteleg ce rezultate mai trebuie sa ceri?

Ai scos tu ceva pe piata si nu stim noi?

Link spre comentariu

ZAL...n-am nimic cu tine sau cu proiectele tale.Ne-am cunoscut acum 7 ani admirand gioarse prin Valea Cascadelor si tot " gunoieri " am ramas amandoi, trebuie s-o recunosti pt ca asta nu se schimba niciodata.Eu consider ca am avut un noroc fenomenal sa dau peste acel kenwood tot intr-un bazar.Plang in pumni ca l-am dat si acum dupa ce am ascultat o multime de asa zise "adevaraciuni", cum va place voua bucurestenilor sa o spuneti...Este parerea mea sincera si cam atat.Mai poetic, destinul s-a milostivit de mine si mi-a aratat o scurtatura ca sa nu mai pierd timpul printre tone de gunoaie.Nici asa nu am stiut sa-l apreciez.Legat de topicul asta, practica amplificatoarelor este inutila.Se prezinta mai mult principii si inovatii.Dupa mine anii 80 sunt deja maximul necesar in audio.Dupa altii...nu si e bine sa-i mai ascultam si pe altii exact asa cum faceau bunicii nostri care, satui de zile totusi ne inganau, ne ascultau, zambeau cu noi si mimau atentia respectuos, chiar daca gandurile lor erau departe poate in razboi cu nemtii...Cate ceva le ramanea totusi pt ca li se facea dor de nepoti...de nou, de viata.Eu personal consider ca am pierdut vreo opt ani aiurea in jurul domeniului audio fara nici un folos.Oricum nu mai ascult muzica decat pe youtube la casti...Dar teoretic , consider un castig pt ca toata teoria din domeniul audio pot s-o aplic in domeniul controller-elor pt laseri industriali sau medicali unde cred ca m-am regasit mai mult si, daca despre controllere laser nu prea gasesti informatii profesionale practice pe net , domeniul audio si radio ofera tot ce-ti trebuie.Spre exemplu, la unii laseri , controlul frecventei de emisie se face cu niste "tweetere" atasate unor oglinzi modulate in spectrul audio si teoria reactiei negative se aplica si aici.Frontul semnalelor de excitatie, slew rate-ul , damping factorul, toti parametrii folositi in amplificatoarele audio isi au locul chiar daca aplicatiile sunt tratate diferit si nu exciti boxe ci cavitati rezonante, solenoizi, medii optic anizotrope, bare de quartz sau diode laser.Asadar, pt mine orice apare aici este interesant si din alte motive.E vorba de tratarea unor semnale analogice in fond.Pt mine orice zice domnul Franzm e o gura de oxigen pt ca inca imi lipsesc cunostinte fundamentale in tratarea unor anumite informatii...si informatii de tip nou apar in fiecare zi.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Un proiect , de pe alte forumuri .

Evident , are câteva erori , ca orice proiect aflat încă la început .

Posted Image

Am reînviat acest subiect pentru un anume user , care își pune întrebări întrebătoare , asteptand sfaturi de la cei pe care i-a jignit .

Să aștepte ...

Editat de Victor
Link spre comentariu

Din nou aceeasi problema care s-a mai discutat de multe ori..... oglinzile de curent la amplificatoarele simetrice care nu ofera un curent de VAS bine determinat. Din start nu merg cele doua amplificatoare. Abia dupa ce ce se va rezolva problema asta cu circuite suplimentare se poate aprofunda si restul schemei.

Link spre comentariu

S-a mai discutat această falsă problemă , în amplificatorul lui Marian sau in cel al lui Patefon totul este OK , oglinda de curent este degenerată artificial cu o rezistență chioara , atâta tot !Ce mare șmecherie ... ?A , nu este desenata în schema didactică ? Ei și ? Cei ce știu despre ce este vorba, zâmbesc de mult în colțul gurii :) !

Link spre comentariu

:) N-ai inteles Victor... La amplificatorul lui Marian este ok sa se foloseasca oglinda de curent pentru ca nu este simetrica schema. In acest caz curentul prin VAS este stabilit de catre sursa de curent constant a VAS-ului. Mai departe, acest fapt determina ca tensiunea de colector a oglinzii de curent sa fie fixa. La amplificatoarele simetrice curentul prin VAS este stabilit invers, de tensiunea de pe sarcina LTP-ului care trebuie sa fie fixa. Daca pui oglinda de curent ca sarcina nu exista nimic (cata vreme nu faci un circuit suplimentar) care sa tina fixa tensiunea de colector a oglinzii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări