Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva idei " altfel " pentru scheme amplificatoare

Postări Recomandate

Vizitator hpavictor

Eu prefer un reglaj continuu de  loudness ( gen Yamaha )  , eventual unul ceva  mai evoluat ( dinamic loudness ) si cam atat , altfel afectam faza semnalului si dispare ceea ce audiofilii numesc " stage " .

Sau cel mult un corector de ton activ ,  minimalist , dar cat mai putin invaziv  , aici  avand doua optiuni : cea simpla , de la Quad ( Tilt Control ) sau cea mai complicata , de la Luxman ( Linear Equalizer ) iar in cazul ascultarii discurilor de vinil cu preamplificator RIAA , este necesar si un filtru subsonic mai special .

Mai exista o posibilitate , un corector de ton pur pasiv tip L PAD , poti actiona  comutatoarele sau potentiometrii inclusi in reteaua de separare a incintelor acustice  cu mai multe cai pana la obtinerea unui sunet placut , evident doar la incintele ce au aceasta posibilitate . 

Repet : daca ai o incinta acustica buna , nu este necesar corector de ton ( de aia aproape orice scula pricopsita are un comutator corector ton - direct  , de obicei  scapi de probleme  cu un simplu loudess ...

MFB-ul nu raspunde corect la semnale rapid tranzitorii , de aia s-a renuntat la acest sistem .

Cel mai corect din punct de vedere al redarii de inalta fidelitatii este sa folosesti incinte acustice  de inalta calitate impreuna cu tratamentul acustic potrivit camerei unde se face auditia , fara MFB sau corectoare de ton .

Sa revenim la amplificatoare audio .

Editat de hpavictor
Link spre comentariu

Foarte corect explicat, in special cu raspunsul tranzitoriu.Iar ca idee, daca vreau bass de la 30Hz in sus, folosesc difuzoare adecvate in incinte adecvate, nu jucarii de 8" in 15 litri... De aia am zis ca e o gogomanie. Imi inchipui cum ar suna un 8" cu un spl cu cel putin -15db la 30Hz fata de 63Hz intr-o incinta de 15 litri, astfel incit spl-ul sa fie liniar intre 30 si 500Hz.Daca era viabila solutia, nu mai vedeam difuzoare de 18,21,24" sa fie folosite.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator viobio

Lipsește ceva ,tensiunile de alimentare pentru Q31,Q32 trebuiesc stabilizatePentru cunoscători....... prietenii stiu de ce......

post-176980-0-23879100-1476682679_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

În aparatul original , Q31 și Q32 sunt cuplați termic și atât !Desigur că poate fi îmbunătățit prin introducerea unor etaje stabilizatoare , DC Servo , după dorință și pricepere .În schema originala , Vr31 se folosește pentru reglarea offset-ului pe ieșire, iar Vr32 pentru stabilirea clasei de funcționare ... pentru cei ce nu au priceput încă cum funcționează amplificatorul de mai sus .

Editat de Victor
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Un amplificator publicat in 1989 in revista "Radio",realizat de Dl. N.Suhov,care contine si un circuit pentru compensarea influentei cablurilor de la incinte (patent U.S.A.din 1985) ,simplu si adaptabil la aproape orice amplificator,din care s-au "inspirat" cei de la Technics,si un circuit de protectie cu prag-tiristor simulat,simplu si eficient,care nu introduce distorsiuni;circuitul de protectie se poate completa si imbunatati,prietenii stiu cum...

post-233309-0-15159500-1480407460_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări