Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector LED peste 3500lm DIY?

Alexutz

Postări Recomandate

Salutare!

Am recuperat carcasa unui proiector led 50W si am pus 4 Osram de 6W/650lm, 2 serii a cate 2 leduri, in paralel. Dimmare cu LM317 pe fiecare ramura, printr-un rotactor cu 2x4 pozitii, si un Citizen 10.7W, dimmabil prin comutatorul cu 2 pozitii. Se obtin astfel combinatii de luminozitati si temperaturi de culoare, Citizen fiind pe 3500K iar Osramurile pe 3000K. Se pot alege desigur si temperaturi mai "reci", combinate dupa placul fiecaruia. Alimentare 12V.

http://postimg.org/gallery/96ulm4eq/2c396f85/

Sursa are radiator separat si ajunge la 45gr. Daca as fi montat-o in carcasa proiectorului scc ar fi redus tensiunea progresiv pentru mentinerea curentului constant. Baza ledurilor nu depaseste 52 grade.

Toata electronica e conectata cu papuci, usor de modificat. Ca accesorii am 2 cabluri unu de 1.5m cu clesti crocodil pt bateria auto, celalalt are 5m, cu mufa bricheta la capat. Sta si pe trepied dar cam la limita, proiectorul fiind destul de greu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alexutz

7

• turcu_dan

5

• Dr.L

4

Carcasa proiectorului s-ar putea sa fie din ceva plastic... trebuie sa vad(m-am gandit sa umplu toata carcasa cu Al). sunt total de acord cu tine conteaza CRI. Am acasa 1led de 10w lumina calda chinezarie la 18ron, l-am probat ieri - ai impresia ca e foarte puternic daca te uiti langa el si totusi lumina distribuita in camera iti da o senzatie tare ciudata de "chior". Am mai facut un miniproiect cu 2 led nichia 757, undeva la 200Lm - lumina e mai mica dar lucrurile se disting mai usor si nu e deloc deranjanta(ai impresia de lumina suficienta). Pe langa acel led de 10w mai dispun de 20x1w alb cald."LM2577T scoate maxim 60V, dar am cam 4V minim pt lm317 deci ar fi trebuit minim 64 pt 3 leduri, sau 84 pt 4 leduri. Ledurile de 1-5W sunt pe tensiuni mici, 3.5V si pot fi puse serie-paralel cum vrei-asta daca limitezi curentul prin ele." - Vrei sa zici ca daca foloseai Lm 317 iti trebuiau 4V in + care cad pe Lm? Constructiv varianta cu Lm e mai ieftina .. dar mai neeficienta?

Link spre comentariu

Alexutz, ce parere ai despre acest tip de sursa? In specificatii zice : "Sursa de alimentare pentru spoturi LED 8-16*1W" Sunt curios daca folosesc 10 led de 1w cum se setraza? are un semireglabil ceva? A folosit cineva asa ceva?

Link spre comentariu

Peste 3V cadere pe 317. Scazi Ua pana LM nu mai asigura cc, n-are rost sa pui niste V in plus pe el.Carcasa daca e din plastic, n-ai facut mare lucru. Specificatiile sursei pt leduri inseriate? Unii vand surse care mai crapa la curentul promis.

Link spre comentariu

@AlexutzFrumos!Eu as fi mers insa pe o scc cu operational, sunt si mos-fet, pt a disipa muuult mai putina caldura.@turcu_dan -ce legartura are sursa aia comerciala cu acest subiect? :nas: Apoi ala e aproape un banal traf electronic! Spoturile au integrate in ele cate o scc, deci traful da o tensiune constanta (oarecum). Nelamuriri?Pot sa indepartez acea sursa acum?

Link spre comentariu

Da, poate fi indepartata. Dr.L vreau sa-mi construiesc un proiector mai micut, .... intr-o carcasa a unuia de 150W. Dispun de 1 led 10w si 20 buc 1w. Ma gandeam daca pot folosi acest tip de sursa pentru un proiector cu 13 led-uri de 1w, sa zicem asa spre exemplu. Si daca da, cum l-as putea adapta pt necesitatea mea : 13 led-uri, cand pe specificatiile lui e trecut "pentru spoturi LED 8-16*1W". Asa ca l-am dat ca si ex pt a ma ajuta cineva sa inteleg. Deci dupa cum spuneti si dupa cum judec eu (s-ar putea sa gresesc), acesta este un transformator electronic care are o U= 16x3.3V/led => 52.8V. la un curent de 350mA? Atunci in cazul meu : doar 13 led-uri, ce pot face cu diferenta pana la 18 deoarece nu mai exista spatiu in carcasa? Ce parere aveti? Sau nu se preteaza pt asa ceva? Multumesc si scuze de off topic.

Link spre comentariu

Problema ta e termenul 'spot cu led'.Dupa cum ziceam, spotul cu led contine x leduri (nu conteaza) si se alimenteaza deobicei la 12V. SI are in el o scc pt leduri.Deci ala e un banal traf redresat care da 12V. Sarcina minima e de 8W, iar cea maixima de 18W.Spoturile fiind la 12V, iar traful dand 12V...se leaga frumos in paralel. Ca becurile intr-o lustra, toate in paralel.Nu inteleg ce zici tu de leduri la 3,3V cand eu am zis deja

Spoturile au integrate in ele cate o scc, deci traful da o tensiune constanta (oarecum).

Deci traful ala electronic nu te ajuta cu nimic!Poti folosi orice alt alimentator...ca oricum iti trebuie si o sursa de curent constant!Pt propriultau proiector ar fi bine sa deschzi un nou subiect
Link spre comentariu

Da, pt 4 leduri merge folosit un LM339 sau jumatati de 358.Offtopic: @turcu_dan sursele alea sunt pentru benzi leduri, care au, la 12V cate 3 inseriate cu o rezistenta. Rezistenta asigura un curent relativ constant pe masura ce se incalzeste crescandu-i valoarea. Ledurile din benzi au puteri mici si nu ridica probleme cu echilibrul termic. Spor!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Din nou :aplauze .

Plexiglasul l-ai luat mat sau l-ai facut asa?

Se descurca bine ca dispersor?

Acu am vazut si integratele.

Foarte buna ideea cu sursele din talcioc, am inceput sa strang si eu cateva, tot cu sumele vehiculate de tine.

Si pt aplicatii mai mici (lumini de veghe), alimentatoare de mobile :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări