Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre SKA GB150D

Postări Recomandate

• Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cele doua scheme cvasi NMOS nu au neaparat nevoie de -70V (sunt suficienti cei -60V) pentru a functiona corect, doar de +70V.

Rectific: Nici una din cele doua scheme cvasi NMOS nu comanda simetric finalii de pe cele doua ramuri. Daca se doreste acest lucru, se poate apela la un artificiu de genul https://sites.google.com/site/quasisdiy ... k400-600-1Zeta nu este schema mea; am dat-o doar ca exemplu pentru modul de comanda al MOSFETurilor. Ce parere am despre ea, se poate citi în topicul respectiv.
Link spre comentariu

La schema pusa de tine pe care ai sters-o.

Vezi pe pagina anterioara, ultimul meu post.

O comanda corecta a mosurilor ce au alimentare comuna VAS+etaj final este totem pole.

Schemei de mai jos, n-am ce sa-i reprosez, incearca sa observi cam ce impedanta de iesire are bufferul totem pole folosit, si cam ce delay time ar avea circuitul de comanda al mos-fetilor...

Pont, tranzistorii buffer lucreaza aproape in regim de On-Off!!! :101

Succes!

EDIT, modificarea de care zici, am propus-o deja in pagina anterioara,vezi schema 3.

In schema despre care vorbiti voi, diodele alea, zenner trebuie sa fie de 10V si EGALE pe ramuri, ca mosurile sa se deschida CORECT, la 5,6V pe partea de P-mos, transistorul se deschide (rds-on) la putin peste 55%, restul pierderi pe el, bad design, cred ca INTENTIONAT!

Link spre comentariu

Schema nu e gresita, probabil toata treaba sta in desenul cablajului

Nu cred ca autorul posta ceva intentionat gresit, nu cred ca isi dadea singur foc la cort mai ales ca a vandut o gramada de astfel de montaje si kituri pana sa faca publica shema si sunt destui care au realizat acest amplificator exact dupa schema postata de el

Cateva comentarii de la autor in legatura cu compensarile

Tha amp has quite a high gain-bandwidth and the feedback capacitor provides (phase) lead compensation when the loop is approaching 180o at closure, at MHz frequencies, so a small change from 10pf to 5pF is really a 50+% change in phase lead. It will also be related to layout at these frequencies so each pcB design will be slightly.

You may experiment with an increase the Re on the input pairs to reduce gain and the sensitivity.

Greg

...the gain-bandwidth is high as the main pole determining stage uses 150-300MHz transistors. There is one way you can reduce the gain at the very high frequencies is to place a series RC across each of the bootstrapped R pairs i.e. from supply rail to base of the EF drivers. Experiment with values circe 1K and 220pF.

It is probably layout related or an out of spec component.

Greg

laur_77 e bine sa ai un osciloscop si in caz ca mai ai ceva oscilatii poti face compensarile asa cum zice autorul mai sus

Pentru cei care sunt sceptici in legatura cu acest amplificator pot vizita forumul autorului sa mai citeasca din ce scrie acolo si eventula sa ii adreseze intrebari

http://www.ska-audio.com/Forum/YaBB.pl?num=1370063142/0

Link spre comentariu
laur_77 e bine sa ai un osciloscop si in caz ca mai ai ceva oscilatii poti face compensarile asa cum zice autorul mai sus

Pentru cei care sunt sceptici in legatura cu acest amplificator pot vizita forumul autorului sa mai citeasca din ce scrie acolo si eventula sa ii adreseze intrebari

http://www.ska-audio.com/Forum/YaBB.pl?num=1370063142/0

Probabil mai e de aranjat cite ceva la el , dupa ce termin si al doilea canal.Nu am osciloscop; tot ce observ e ca R27 e rece(zobel ), biasul se regleaza bine pina la valori mari(vr1) ,se poate regla foarte aproape de "0V" tensiunea pe iesire (vr2)...Nu mai stiu ce as mai putea masura fara osciloscop. :jytuiyu

Link spre comentariu

Capacitatea de peste rezistenta reactiei negative nu trebuia inlaturata ci marita. In locul condensatorului de 6pF pune o celula RC cu R=500 ohm iar C=33pF. In felul asta vei putea sa aduci amplificatorul la o stabilitate omeneasca fara sa infiintezi posturi de radio ilegale :rade: Schema ca pricipiu este foarte interesanta, dar e departe de o functionalitate corecta, parca cineva a conceput principiul si altcineva a facut schema functionala.

Link spre comentariu

Schema ca pricipiu este foarte interesanta, dar e departe de o functionalitate corecta, parca cineva a conceput principiul si altcineva a facut schema functionala.

Eu n-as crede totusi ca ar fi departe de a functiona correct, dar eu fiind un simplu amator in electronica si neavand atata cunostinta in functionarea amplificatoarelor n-am sa te contrazic

Totusi nu imi pare ca autorul e chiar un fraierica geamantan, parca pare ca stie ce a facut el acolo

Poate @franzm ne mai spune vreun ''secret'' in functionarea acestui amplificator

Link spre comentariu

Maxente nu e vorba ca autorul e vreun incepator, dar Zal a punctat perfect. In goana dupa rezultate de top se arunca la cos unele aspecte. Schema in cauza nu indeplineste criteriile de stabilitate neconditionata, ci doar pe cele care tin de banda audio lasand in vant banda ultrasonica sau chiar mai sus pe cea radio. Eu la mosfet-uri nu ma pricep, nici nu le-am studiat si nici n-am lucrat cu ele, bazandu-ma aproape exclusiv pe bipolari, dar ceea ce a atras atentia DjLeco ma pune pe ganduri. Tot ce a zis a fost extrem de obiectiv si la subiect. Aseara de curiozitate am inceput sa ma interesez de etajele de iesire cu mosfet-uri si lucrurile nu sunt chiar o bagatela, sunt multe taine acolo. Ideea din aceasta schema de a face conversia curent-tensiune abia in etajul de iesire este interesanta si merita toata atentia, dar fara o stabilitate buna si fara un etaj de iesire corect facut (cum bine a subliniat DjLeco) schema isi pierde din valoare. De ce nu ati reface schema asa incat sa ajungeti la ceva mai bun ?

Link spre comentariu

Hehehehe...n-am zis as reface ci ati reface. Scuza-ma dar eu n-am niciun interes in acest proiect. Fisierul spice il am de cand s-a deschis topicul, tocmai de aceea am si sugerat celula RC care sa mai indulceasca(substantial as zice) stabilitatea la fenomene tranzitorii. DjLeco v-a sugerat si el niste treburi... Pune si tu manuta si fa calculele. La proiectul lui Leach te-ai bagat sa-l amesteci cu SARA, de ce n-ai face-o si aici ? :)

Link spre comentariu

MOSFETurile folosite sunt optimizate pt. comutatie, asa ca parametri ce ne-ar interesa pentru un amplificator liniar de regula nu sunt garantati. Nu stiu dupa ce criterii îi alege si sorteaza autorul, însa kiturile ce le-a vândut par sa functioneze fara probleme.Am testat amplificatorul (pe cablaj de test) cu tranzistoare Fairchild, Hitachi si IR vechi (IRF640/9640). N-am observat oscilatii sau instabilitate. Am evitat IR din productia curenta.

Link spre comentariu

Intervin si eu in aceatsta discutie cu cateva aspecte.Nu cred ca cineva vrea sa declare ca acest amplificator ar fi chintesenta audiofiliei, nirvana topologiei amplificatoarelor de putere audio. Insa are cateva aspecte foarte interesante: simplitate (relativa), nivel de distorsiuni (foarte) scazute, cost extrem de redus (din cauza finalilor ieftini si prefinalilor TO92) si, nu in ultimul rand, a faptului ca distorsiunea aia putina se manifesta preponderent ca armonica a 2-a. Ultimul aspect ar trebui sa se reflecte printr-un sunet extrem de agreabil realizat cu piese cu un cost cat al unei sticle de vin mai rasarit (daca facem abstractie de radiator si transformator).S-a discutat aici ca ar avea nu stiu ce vicii de proiectare. Ca nu ar fi stabil, ca ar trebui ca prefinalii - cu tot cu VAS- sa fie alimentati la o tensiune mai mare decat cea a prefinalilor. Insa "detractorii" uita ca amplificatorul asta a fost facut de foarte multe persoane, iar acestia s-au manifestat laudativ pe diyaudio. Tin sa spun ca inca nu am construit acest amplificator, insa intentionez sa o fac. Acesta sau cel al lui Stochino tot cu finali verticali. Tot ce am facut pana acuma a fost sa simulez. Insa simuland am aflat ca nu are nicio problema cu tensiunea prea mica a prefinalilor. Asa cum este conceput, alimentat la +/-45V, limitarea este simetrica pe la 43.8V. Prin urmare se pare ca topologia aleasa pentru finalii mosfet dicteaza, sau nu, necesitatea utilizarii unei tensiuni mai mari pentru etajul driver al finalilor. Iar autorul aceste scheme a fost suficient de inspirat ca sa evite o topologie care ar fi complicat alimentarea.In privinta stabilitatii, argumentele @greierasului sunt -asa cum inteleg eu lucrurile - in esenta corecte: diagrama Bode a functiei de trasfer in bucla deschisa e departe de a sugera stabilitatea neconditionata. Insa, asa cum spunea @franzm, nu e exclus ca in simulare capacitatea mosfetilor sa fie subdimensionata din cauza vreunui model neadecvat, iar in "lumea reala" stabilitatea sa nu fie problematica. Nu de alta, dar pe diyaudio nu am citit ca cineva sa se planga de stabilitate.Am o intrebare/recomandare pentru @laur. Am vazut in pozele tale ca ai folosit doar o pereche de finali. Daca capacitatea acestora are vreo legatura cu stabilitate, nu e exclus ca problemele sa dispara daca vei utiliza doua perechi de finali. Ai incercat si varianta cu 2 perechi de finali?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări