Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre SKA GB150D


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce interesant, trecerea din curent in tensiune se face pe etajul de iesire... si C4,C5 au un rol interesant. Ar merita deschis un topic separat ca sa dezbatem schema...

Asa zic si eu, poate cei care se tot uita la acele AVxxx incearca ceva mai bun cu acesti mosfeti, eu unul am facut nmos200 dar nu mi-a placut cum suna, e decent dar nu cine stie ceDin cate vad eu pare ceva mai deosebit din punct de vedere sonic, pe forumul autorului unii zic ca l-au comparat chiar si cu amplificatoare pe lampiAm sa il incerc si eu pe acesta
Link spre comentariu

Da, am remarcat si eu aseara cand m-am mai uitat inca odata pe schema. Cred ca in ultima vreme e cam singurul lucru interesant care mi-a facut cu ochiul. Poate deschideti un topic dedicat, merita sa dezbatem schema. Aici nu e cazul s-o lungim ca e frumoasa sectiunea asta de scheme, am inceput sa ma uit aproape zilnic la ea.

Link spre comentariu

Am deschis eu un subiect cu acest amplificator ca sa nu mai poluam sectiunea Scheme Amplificaoare

Pare a fi o solutie interesanta folosind niste mosfeti verticali

Cateva discutii in legatura cu acest amplificator aici

http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... omain.html

http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... sions.html

Alte impresii de la cei care l-au construit mai gasiti aici

http://www.ska-audio.com/Forum/YaBB.pl?num=1182549533

Aici este subiectul original cu discutii tehnice

http://www.ska-audio.com/Forum/YaBB.pl?num=1370063142

Va trebuie cont pe forumul acela ca sa vizualizati fisierele atasate si link-urile

 

Multumesc user-ului franzm ca ne-a adus in atentie pe forum acest amplificator

Poze cu,,, cablajul

http://s1157.photobucket.com/user/JIMSA ... f.jpg.html

http://i1157.photobucket.com/albums/p59 ... 4a90cc.jpg

 

P.S. Poate ne ajuta si alex mm cu un desen de cablaj daca doreste si are timp

SKA GB150D Public Domain sch 1.pdf

Link spre comentariu

Repet comentariul meu din topicul celalalt:

Amplificatorul functioneaza corect doar cu tranzistoare cu tensiune de prag mare (verticali). Deci sunt excluse MOSFET-uri audio (2SJ162/2SK1058, 2SJ201/2SK1530, etc)

Desi autorul nu a considerat necesar acest lucru, eu am inclus rezistoare de 0,1ohm (2W SMD) în serie cu sursele finalilor la exemplarele realizate de mine. (N-am avut finali împerechiati foarte strâns.) Schema contine o mica eroare: alimentarea trebuie conectata la nodurile C6/R28 si C7/R29. Cablajele par a fi corecte din acest punct de vedere (eu am folosit perfboard).

Link spre comentariu

...trecerea din curent in tensiune se face pe etajul de iesire...

Acei dubleti sunt o varianta hibrida (BJT/MOS) a ceea ce se cunoaste sub denumirea de dublet Boxall sau "Baxandall super pair" (frecvent folosit de catre apexaudio în VAS). O alta aplicatie ar fi viewtopic.php?f=5&t=128529&p=1098634&hilit=Zeta#p1098634http://www.freepatentsonline.com/2960660.pdf
Link spre comentariu

Pai fai un bode plot atat in bucla inchisa cat si in bucla deschisa si dupa aceea sa discutam, ca eu nu pricep de unde-si ia stabilitatea. In stadiul actual nu stim mai nimic despre comportamentul sau. In privinta laudelor cum ca suna bine pe inalte si foarte spatial, cu soundstage puternic, m-am cam lamurit, dar nu ma prind inca la stabilitate unde-i trucul.

Link spre comentariu

Franzm in prima faza nu ma intereseaza fizic cine da stabilitatea, ci mai degraba sa-mi explic bode plot-urile din OLG si CLG care mie din simulare imi releva o instabilitate puternica. Contrar la ceea ce ma astept, daca simulez amplificatorul ca si cand ar functiona normal, acesta lucreaza fara probleme, fara oscilatii, ba chiar si cu semnal treapta totul este curat, nici macar un mic ringing. O sa inlatur si filtrul trece jos de la intrare sa vad daca se schimba situatia. Oricum, e un amplif "destept". Vad ca are aceeasi tactica de la SARA, cu gain foarte mare la frecvente foarte inalte. Aici se joaca soundstage-ul si inaltele catifelate. Dar eu la 1Mhz a trebuit sa cobor la un castig de circa 20dB astfel incat sa mentin stabilitatea, la amplificatorul asta inca sunt 40dB de castig la 1Mhz ! iar faza e dusa pe aratura rau. Cu toate astea amplificatorul pare sa fie perfect stabil. De ce ? Cumva faza nu are variatii mari si cade destul de liniar ?

Link spre comentariu

Cei 6pF pot fi considerati lejer ca facand parte dintr-o componenta parazita. Chiar cu ei adaugati rezulta CLG bode plot-ul de mai jos din care eu nu inteleg de unde vine stabilitatea. La amplificatorul tau Tehnomate, lucrurile sunt clare, la gain zero avem o margine de faza de circa 65 de grade, cum am si eu la SARA, asa cum scrie la carte. Poate reusesc sa ma lamuresc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări