Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce procesoarele au atat de multi pini?

Vizitator nokas

Postări Recomandate

Poate ca e o intrebare stupida, dar mereu m-am intrebat de ce au nevoie procesoarele de multi pini. De exemplu, un AMD Sempron 64 are 939 pini, conform cpu-world, aproape 1000. Inteleg ca e nevoie de pini pentru adrese, date, si comenzi de control, ca si pentru alimentare.

Dar de aici pana la aproape 1000 mi se pare mult. Cum eu sunt ignorant, sper sa ma lamureasca cei care stiu mai multe.

Sunt realmente curios in aceasta privinta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

1

• valangjed

1

• Phaenius

1

Top autori în acest subiect

Ai sa fi multumit, Intel te-a auzit si noile procesoare din seria I7 nu mai au nici un pin. :)Lasand gluma la o parte, chiar nu mi-am pus niciodata intrebarea asta. Sigur se gasesc pe internet scheme electrice cu structura procesoarelor, macar in mare.

Link spre comentariu

De exemplu, un CPU pe socket 939, avand controller de memorie integrat dual channel(spre deosebire de CPU-urile pe socket 754 care are c.m. single channel), mai are nevoie de 184 pini+1 pentru cel de-al doilea bank de memorie DDR1, asadar 754+184+1=939...apoi, multi pini sunt redudanti, mai ales pe alimentare, un singur pin n-ar suporta cu nici un chip zecile de amperi consumati de un CPU modern.

Link spre comentariu

Asta m-am intrebat si eu cand am vazut primul procesor pentium.Invatasem in facultate ca un 8086 are 40 de pini si lucreaza pe 16 biti (daca mai retin bine :nas: ).Mi-a explicat apoi un prieten cum sta treaba, ca se lucreaza la frecvente mari si nu poti folosi masa "de-a roata cablajului" ca la la amplificatoarele audio.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări