Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

... fara izolatoare intre tranzistori si radiator !?

Vizitator alinlupulescu

Postări Recomandate

Vizitator alinlupulescu

Salutare,Un perfect amator are o dilema:- Un amplificator are nevoie neaparat de izolatoarele din mica intre tranzistorii finali si radiatorul din aluminiu ?Amplificatorul a fost desfacut pentru a fi curatat si inclusiv radiatorul i-a fost scos de pe tranzistori si spalat cu un diluant. Dupa ce au fost curatate bine, atat radiatorul cat si tranzistorii, s-a refacut montajul fara izolatoarele respective (nefiind constient de posibila importanta a acestora), doar cu pasta termoconductoare.Tin sa precizez ca pe acelasi radiator, pe langa cei patru finali, mai sunt montati si 2 tranzistori mai mici, care din fabrica nu au avut decat pasta termoconductoare spre deosebire de ceilalti. De asemenea, radiatorul este prins cu suruburi direct de carcasa, iar amplificatorul nu are impamantare la priza, mufa IEC nefiind prevazuta cu al 3-lea pin central.Cu toate acestea, amplificatorul functioneaza perfect, se aude foarte bine si nu curenteaza la atingere.- E posibil ca tranzistorii sa fie laminati pe partea metalica de contact, radiatorul din aluminiu sa fie anodizat (eloxat), sau ambele, si acestea sa nu conduca electric sau pur si simplu schema electronica sa permita acest eventual circuit comun ?- De ce ar avea tranzistorii curent in afara celor 3 picioruse lipite pe placa ?Multumesc anticipat pentru raspunsuri...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

- De ce ar avea tranzistorii curent in afara celor 3 picioruse lipite pe placa ?

Siliciul folosit in tranzistorii astia este montat direct pe partea aia metalica de contact, pentru racire optima. Partea aia metalica si pinul din mijloc sunt legate impreuna la toti tranzistorii de putere (daca nu-s o piesa dintr-o bucata).Exista tranzistori incapsulati fara nicio suprafata metalica de contact cu radiatorul, izolati. Insa nu cred ca ai asa ceva.Pune niste poze, da modelul aparatului, poate sunt pe forumul asta experti cu zeci de ani in spate, insa niciunul n-ar putea ghici ce ai acolo.
Link spre comentariu
Vizitator alinlupulescu

Amplificatorul este un MARANTZ PM6004 (productie recenta) si din pacate nu am apucat sa-i fac poze inainte sa-l inchid. Mi-a iesit atat de frumos incat n-as vrea sa-l mai desfac fara a fi imperios necesar si de asta caut sa ma lamureasca cineva in aceasta speta...

Asta e cea mai mare si clara poza de pe net:

http://www.hifisistem.com/images/gallery/86.jpg

Va mai las aici una cu fratele mai mic (PM5004) in care se vad tranzistorii (SANKEN) care sunt aproape identici, cu exceptia codurilor care difera putin:

http://soundnews.ro/wp-content/uploads/MG_4147.jpg

Multumesc mult pentru timpul acordat!

Link spre comentariu

Probabil nu ai strans prea tare tranzistorii pe radiator si a ramas spatiu datorita pastei termoconductoare , astfel explicandu-se faptul ca nu face contact electric intre colectoarele tranzistoarelor de putere si radiator.Trebuie numaidecat la acest amplificator izolator termoconductor sau cum te-ai exprimat este imperios necesar sa pui inapoi izolatoarele din mica (sau silicon pad cum cred ca de fapt erau ) .

Link spre comentariu
Vizitator alinlupulescu

- De ce ar avea tranzistorii curent in afara celor 3 picioruse lipite pe placa ?

Siliciul folosit in tranzistorii astia este montat direct pe partea aia metalica de contact, pentru racire optima. Partea aia metalica si pinul din mijloc sunt legate impreuna la toti tranzistorii de putere (daca nu-s o piesa dintr-o bucata).Exista tranzistori incapsulati fara nicio suprafata metalica de contact cu radiatorul, izolati. Insa nu cred ca ai asa ceva.Pune niste poze, da modelul aparatului, poate sunt pe forumul asta experti cu zeci de ani in spate, insa niciunul n-ar putea ghici ce ai acolo.
Insist cu intrebarea mea puerila: De ce ar fi legat pinul din mijloc la partea aia metalica a tranzistorului ?Multumesc.
Link spre comentariu
Vizitator alinlupulescu

Probabil nu ai strans prea tare tranzistorii pe radiator si a ramas spatiu datorita pastei termoconductoare , astfel explicandu-se faptul ca nu face contact electric intre colectoarele tranzistoarelor de putere si radiator.Trebuie numaidecat la acest amplificator izolator termoconductor sau cum te-ai exprimat este imperios necesar sa pui inapoi izolatoarele din mica (sau silicon pad cum cred ca de fapt erau ) .

Am strans suruburile respective atat cat s-a putut (asa cum erau din fabrica), dovada fiind si surplusul de pasta termoconductoare care a iesit pe langa tranzistori...Multumesc.
Link spre comentariu
Vizitator alinlupulescu

Am cumparat un multimetru digital si dupa ce verific toate curiozitatile mele si presupunerile voastre revin cu noutati. Am gasit de asemenea si izolatorii din mica de care ar fi nevoie...

Link spre comentariu

Insist cu intrebarea mea puerila: De ce ar fi legat pinul din mijloc la partea aia metalica a tranzistorului ?Multumesc.

Pai asa au fost proiectati de catre cei care i-au conceput/realizat.E vorba de disiparea caldurii de pe pastila de semiconductor.Disiparea caldurii cu randamentul cel mai mare se realizeaza doar daca pastila de siliciu/semiconductor are colectorul lipit direct pe bucata de aluminiu / in alte cazuri cupru , care iese pe o parte a capsulei tranzistorului ,prin montarea pastilei de semiconductor direct pe acea bucata metalica.E o solutie tehnologica optima folosita la componentele de putere in electronica , pentru racirea semiconductoarelor care au de disipat puteri medii/mari .Gasesti documentatie daca chiar te intereseaza.
Link spre comentariu

Insist cu intrebarea mea puerila: De ce ar fi legat pinul din mijloc la partea aia metalica a tranzistorului ?

Multumesc.

Majoritatea tranzistorilor de putere arata asa daca scoti plasticul capsulei:

Posted Image

Acel chip de siliciu e intotdeauna construit asa: jos e colectorul, iar sus sunt baza si emitorul (cele 2 fire).

Pinul e legat pentru ca partea metalica (fundalul aramiu in poza) este prima parte conductoare electrica a tranzistorului care intra in contact cu colectorul pastilei de siliciu.

Pinul e folosit pentru conexiunea electrica spre colector, iar "partea aia metalica" este conexiunea termica spre pastila, prin care se elimina caldura din ea, fizic tot prin colector.

Sunt legate impreuna ptr ca duc in acelasi loc. Orice izolare introdusa ar impiedica sansele de a utiliza la maxim capabilitatile siliciului dinauntru, si ar creste costurile.

Sper sa fii lamurit.

In cazul amplificatorului tau, pariez pe varianta radiatorului fiind eloxat.

Link spre comentariu

Norocosule... daca nu era eloxat radiatorul faceai un scurt de mai mare frumusetea! daca finalii sunt pereche NPN si PNP, faceai scurt pe alimentare, caz in care ardeai ceva sigurante! dar daca finalii erau doar PNP sau doar NPN, scurtul era intre alimentare si iesirea amplifului, caz in care paguba era pe masura greselii! Pune urgent mica intre tranzistori si radiator!

Link spre comentariu
Vizitator alinlupulescu

In cazul amplificatorului tau, pariez pe varianta radiatorului fiind eloxat.

Ai pariat bine! Am pus multimetrul pe radiator si nu conduce in nici un punct. Cred ca a fost eloxat chiar dupa ce i s-au dat gaurile pentru suruburi... Am putut masura fara sa mai desfac amplificatorul si nici ca o mai fac..Asta da noroc!Sa fii iubit!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări