Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem LED iluminare bicicleta (alimentare din dinam)

khrystyan

Postări Recomandate

Va salut!Recent mi-am cumparat si eu un dinam in butuc (6V 3W), la care am un far halogen Axa-Basta 6V 2.4W, care as putea zice ca da lumina suficienta la viteze mari, doar ca e prea galbuie, iar in spate am un un singur LED de 5mm, care e cam chior :)Vreau sa trec fata pe un LED de putere, impreuna cu 6x LED-uri 5mm albe iar spatele sa il reconstruiesc complet cu 6x LED-uri 5mm rosii, la care voi adauga si un condensator (sa ramana aprinse dupa ce ma opresc din pedalat).Ce LED imi recomandati sa folosesc? Un dinam scoate aproape de 500mA in orice regim de mers.Eu ma gandeam la Cree MC-E, care e format din 4 miezuri care pot fi rulate la 700mA fiecare. Ma gandeam sa le leg toate miezurile in serie, asa fiecare ar fi rulat la 700mA.Orice idee e apreciata. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• khrystyan

3

• Ticu

2

Top autori în acest subiect

1. Generatorul de 6V si 3W da 3/6=0,5A=500mA deci nu ai de unde sa alimentezi direct ledurile cu 700mA.2. Daca legi 4 cipuri led in serie si fiecare are nevoie de aprox. 3,2V o sa ai nevoie de cel putin 12,8 V.In general vorbind, daca 3W ai, cel mult 3W poti sa consumi. Asta e suma tuturor consumatorilor.Un singur cip din ala consuma 3,2x0,7=2,24W.

Link spre comentariu

Nu vreau sa te contrazic, insa stiu sigur ca nu sta in totalitate treaba asa...Uita-te spre exemplu la faruri mai de firma (Busch&Muller, Schmitd), care au LED-uri peste 3W (XP-G, XR-E, XT-E) si nu au inauntru baterii.Ce sisteme de alimentare au LED-urile respective?Ce LED imi recomanzi atunci sa folosesc? E mai OK sa merg pe unul no-name chinezesc sau pe ceva de firma?

Link spre comentariu

Poti folosi orice led, cu conditia ca sa-i asiguri tensiunea necesara pentru functionare (volti).Curentul generatorului (mA) poate fi mai mic decat cel maxim suportat de led, dar puterea luminoasa va fi micsorata corespunzator.In niciun caz nu poti cere ledului sa "lumineze" cu o putere mai mare decat a generatorului.Cauta si pe forum, poate te inspiri din realizarile altora.

Link spre comentariu

Am inteles...Pai cred ca voi merge pe un MC-E.la 700mA scoate ~700 lumeni. La 500mA, va scoate aproape de 500 lumeni. Eu zic ca e mai mult decat suficient, avand in vedere ca un bec clasic halogen de bicicleta, 6V 2.4W scoate 60 lumeni. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări