Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solar Tracker

Vizitator centex

Postări Recomandate

Vizitator centex

Cer si eu un ajutor. IN curand o sa fac 200w in panorui de 12v. Sper sa iau macar 2 baterii de 100ah tempest, momentan detin o baterie auto de 65ah+7ah mica pe 120w in panouri. (2*50w+1*20w)Din ce am citit, incarcare eficienta pe zi se face in functie de multe conditii, printre care si iluminatul perpendicular pe panouri. Asta inseamna foarte putin. Cineva spunea pe un forum de o solutie inteligenta numita SOLAR TRACKER. Pe net am gasit multe scheme, insa fiind novice, as dori putin ajutor.Merita sa te chinui sa-ti faci tu singur unul sau, la munca depusa, iesi mai bine cu unul cumparat?(are cineva unul facut si-l vinde?)Partea mecanica se poate lua din cea de "satelit tracker" ? (adica actuator h-h pe o axa)La asa de putine panouri (4 buc*50w), merita un Solar Tracker?Tin sa amintesc faptul ca voi folosi becuri de 3w/12v, eventual un invertor de 300w tot pt. becuri fluorescente de 15w/220v, incarcator laptop max 12v/80w, incarcator telefoane, eu si sotie. Si cam atat.. multumesc mult..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureliu67

6

• Depanatorul

4

• verde

4

• bratueduard

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1. Bateria auto are un alt regim de incarcare fata de bateriile dedicate pentru panourile solare.Asta inseamna ca eficienta nu va fi foarte ridicata, insa va functiona.. La auto incarcarea se face cu amperaj foarte mare. In cazul tau ti-ar trebui un soare foarte puternic si panouri foarte eficiente.De mers insa merge (am si eu un panou de 75W + incarcator dedicat + baterie auto).2. Solar Tracker...papa si ala ceva curent din cand in cand...deci eu zic la ce instalatie ai tu (putere mica) nu merita sa te complici. Doar daca vrei asa...de hobby.3. Eu in loc de invertor + becuri fluorescente folosesc LED la 12 Volts, din alea standard pe soclu GU5,3. Gasesti lampi frumoase cu GU5,3...deci va arata si bine si e si ceva standard.4. Nu ai specificat cum incarci bateria. Adica daca ai un incarcator/adaptor specializat. Eu am unul care are intrare dinspre panouri, iesire catre baterie si iesire (cu regulator) catre consumatori. Asta e important pentru ca bateriile se incarca cu tensiuni de pana la 14V!!! Iar daca ai consumatori care vor exact 12 V atunci ii poti praji!Spor..

Link spre comentariu
Vizitator centex

Am uitat sa spun ca la configuratia mea de 120w+baterie Varta 65Ah+1 acumulator 7.2ah mic, am un incarcator CNCD 12ah/12/24V. e bun, ce-i drept. folosesc output-ul lui pr. 3 becuri de 12v/3w led, si merg, cu toate ca tensiunea sare de 12v din charger.(aproape 13,2v). Am crezut ca chargerul da 12v exact pe output, dar la mine nu-i asa. Cat are bateria , atat da si el. :-P

Am gasit pe net la 100 lei modulul de solar tracker, dar am impresia ca el face cam jumatate construit diy. Nu am calculat piesele insa.

Intentionez sa iau 1-2 baterii de 100ah Tempest. Le-am gasit la 430 lei/buc. Zic in specificati ca sunt bune la eoliene si solare. Sa de-a Domnul sa fie, chiar am nevoie.

Stiu ca nu prea se merita, insa poate fi ..ceva..

Piesele nu prea ar fi asa de scumpe, insa, doar actuatorul HARL (SRT) A12+ l-am gasit la 83 lei.

Partea grea va fi la ..mecanica..

Eu totusi nu inteleg un lucru..

Led-urile care controleaza si determina miscarea actuatorului sunt bagate intr-un tub? Nu de altceva, insa ele vor da curent continuu in "aer liber" si motorul va merge fara incetare, banuiesc..

Cred ca e vorba de testari pana se ajunge la miscarea optima.

Am gasit cateva scheme, ce parere aveti de ele?

http://www.electroschematics.com/8019/d ... er-system/

si aici

http://greentechtown.com/solar-tracker/

si aici

http://solartracker.greenwatts.info/sol ... ematic.htm

Care ar fi mai usoare pt. cei "potentiali viitori" 200 w ai mei?

Link spre comentariu

Nu sunt led-uri (emitatoare de lumina), sunt detectoare de lumina. Fotorezistente (LDR = light dependent resistor), fototranzistoare sau fotodiode. Tuburile alea maresc directivitatea, adica limiteaza zona din care se primeste lumina. Ideea este asta: daca cele 2 detectoare nu sunt iluminate egal, in montaj se produce un dezechilibru si apare o tensiune (cu un sens sau altul) care comanda miscarea motorului intr-un sens sau cel opus, pana se ajunge la iluminare egala (orientare spre soare).Apuca-te de lucru daca ai ceva cunostinte si scule, altfel nu prea faci economie...

Link spre comentariu
Vizitator centex

De fapt, la fotodiode ma gandeam, la unele cu spectru pana in 650nm.(bpw-uri, sfh-uri)Orientarile acestora trebuie sa fie in unghiuri diferite, din ce vad eu.Atunci, cum sunt "iluminate egal"?

Link spre comentariu

1. Bateria auto are un alt regim de incarcare fata de bateriile dedicate pentru panourile solare.Asta inseamna ca eficienta nu va fi foarte ridicata, insa va functiona.. La auto incarcarea se face cu amperaj foarte mare. In cazul tau ti-ar trebui un soare foarte puternic si panouri foarte eficiente.De mers insa merge (am si eu un panou de 75W + incarcator dedicat + baterie auto).2. Solar Tracker...papa si ala ceva curent din cand in cand...deci eu zic la ce instalatie ai tu (putere mica) nu merita sa te complici. Doar daca vrei asa...de hobby.3. Eu in loc de invertor + becuri fluorescente folosesc LED la 12 Volts, din alea standard pe soclu GU5,3. Gasesti lampi frumoase cu GU5,3...deci va arata si bine si e si ceva standard.4. Nu ai specificat cum incarci bateria. Adica daca ai un incarcator/adaptor specializat. Eu am unul care are intrare dinspre panouri, iesire catre baterie si iesire (cu regulator) catre consumatori. Asta e important pentru ca bateriile se incarca cu tensiuni de pana la 14V!!! Iar daca ai consumatori care vor exact 12 V atunci ii poti praji!Spor..

Panoul cu solar tracker e mai eficient cu 30% din studiile efectuate. Am vazut personal calculele facute si spun ca se merita.. Era calculat inclusiv consumul mecanismului care rotea instalatia.Referitor la incarcator.. Bateriile se incarca cu valoarea a 10% (MAXIM!) din Ah a bateriei. Deci mai mult nu se poate ca strica acumulatorul. Cititi Desulfatarea bateriilor sa va cinvingeeti ca curentul mai mic e mai bun pt baterie.Mai mic se poate doar ca dureaza mai mult.. Schema tracerului care il folosesc la incalzit apa il gasesti la postarile mele. Ce vreau sa spun ca am pozitionat ambele fotorezistente spre sursa luminii insa intre ele , pe verticala, am plazat o placa de cablaj de 25 cm.La cea mai mica miscare a soarelui se umbreste una din fotorezistente si imediat se pozitioneaza cu mare precizie.Focalizarea de pe 1 metru patrat se face pe o teava de cupru de 3 cmdiametru si nu se pierde nimic din raze care sa rateze teava neagra.http://elforum.info/download/file.php?id=38714&mode=view
Link spre comentariu
Vizitator centex

Undeva, pe un site , am gasit si varianta mai "sh", sa zicem asa. Anume, se cumpara o "pocnitoare" de receiver satelit care functioneaza cu disecq H-H motor, si se fixeaza pozitia ZERO pe amiaza,ora 12, apoi capetele, rasarit - apus. Pt. fiecare moment al zilei, sa zicem, 30min, se fixeaza din softul receiverului cate un satelit, apoi sa mute automat pe alt satelit la ora fixata. De la 40 grade est la 4 grade vest e o plaja destul de mare, aproape 6-7 ore de soare lumina. Nu mai e nevoie de limitatoare de cap pt. a nu arde motorul, pur si simplu, la ora programata, receiverul muta "antena-panourile" la satelitul din program care corespunde, pt. solar, unei ore potrivite de iluminat aproape perpendicular..Ce ziceti, merita incercarea?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări