Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

Postări Recomandate

La aceasta sursa ca si filtrare am folosit 10000 uF/63 V. 

Am scos ieri sursa din carcasa, am inlocuit iar LM 358 si functioneaza impecabil. Am reusit chiar sa ard un bec auto de 12 V / 21 W. 

Alibiduda, traf.ul tau ce putere are ? La becul de 12 V / 55 W deja ai 4,5 A. Si la mine cu bec de 24 V / 75 W ardeam siguranta, limitarea era la 2,75 A, dar tranzistoarele nu au patit nimic. 

Link spre comentariu

Legat de capacitatea de filtrare, aceasta se dimensioneaza in functie de riplul de tensiune acceptat si curentul maxim de sarcina, spre exemplu pentru redresare cu punte ( deci dublu-alternanta) 1Vpp riplu si cei 3A, este nevoie de 30mF, sau 30000uF. Exemplele pot continua dupa preferintele fiecaruia.

Legat de limitare, imi pare ca nu se intelege prea bine insasi ideea de limitare de curent, aceasta impune scaderea tensiunii de pe iesire, daca este nevoie catre 0, pentru a mentine nivelul maxim admis de curent de sarcina, deci daca sa zicem setezi sursa la 10v si pui o rezistenta de 10 Ohm curentul de sarcina este de 1A deci sub pragul limitarii, adica tensiunea se mentine la 10V, daca pui o rezistenta de 3 Ohm atunci curentul de sarcina pentru 10V ar fi 3,33A, dar limitarea este la 3A deci se reduce tensiunea de pe iesire la 3A*3Ohm ( 3a curentul maxim admis, si 3Ohm rezistenta de sarcina ), deci la 9V, in aceste conditii curentul de sarcina este de 3A deci tensiunea poate fi mentinuta la 9V. Daca reducem rezistenta de sarcina la 1 Ohm atunci urentul de sarcina pentru cei 10V in gol ar fi de 10A, dar nu se poate asa ceva pebntru ca nu permite limitarea decat 3A deci se reduce tensiunea de pe iesire la 3A*1Ohm, adica 3V, astfel se poate mentine curentul de sarcina maxim permis, si exemplele pot continua. Asadar daca inainte de regulator pui pe alimentarea sa siguranta mai mare decat pragul limitarii, atunci nu ai voie sa o arzi decat daca regulatorul este defect, in conditii normale de functionare a regulatorului, este imposibil sa arzi siguranta indiferent de tipul sarcinii de pe iesire, daca siguranta totusi se arde atunci aveti probleme.

PS: Schema asta e depasita, mult prea complicata pentru ceea ce ofera, si total neindicata unui amator, cuiva neexperimentat, eu n-as face-o nici platit, nu atata vreme cat se pot apela la solutii mult mai simple si cel putin la fel de performante.

Link spre comentariu

Eu am folosit siguranta de 3 A, adica atat cat permite limitarea. Oricum, mai am o siguranta pe iesire, montata pe panoul frontal,  in caz de neplaceri sa nu demontez cutia sa schimb siguranta. (La toate sursele realizate am procedat asa.)

Ca idee, la sursa Briobit am filtrare de  9400 uF  iar la cealalta a lui Marian & Smilex 18400 uF. Din cate am citi pe forum am inteles ca "raportul" este de 1500 uf / 1 A. 

"PS: Schema asta e depasita, mult prea complicata pentru ceea ce ofera, si total neindicata unui amator, cuiva neexperimentat, eu n-as face-o nici platit, nu atata vreme cat se pot apela la solutii mult mai simple si cel putin la fel de performante." Pai da, Mariane, am vazut regulatorul in comutatie facut de tine: simplu si eficient, fara radiatoare mari. Felicitari !

Link spre comentariu

Ma vad nevoit sa raspund ca sa lamuresc ceva, nu am zis ca schema este depasita cu intentia de a redirectiona atentia spre regulatorul meu in comutatie, in nici un caz nu a fost intentia mea sa-i fac vreun fel de reclama, sunt destule solutii de regulatoare liniare mult mai elegante si cel putin la fel de performante, eu insumi incepusem cu ceva saptamani in urma lucrul la unul liniar dar lipsa timpului si-a spus cuvantul... cand o sa fiu multumit eu de rezultate o sa fac intrg proiectul aici public.

Link spre comentariu

"Ma vad nevoit sa raspund ca sa lamuresc ceva, nu am zis ca schema este depasita cu intentia de a redirectiona atentia spre regulatorul meu in comutatie,...". I-mi pare rau, dar s-a inteles gresit. Nu asta a fost intentia. Mea culpa.  :jytuiyu

Ca idee, v-am tot plictisit cu sursa mea, care bagata in carcasa de aluminiu i-mi tot arde LM 358, iar scoasa din carcasa  functioneaza.  Am verificat sa nu atinga pinii componentelor de fundul carcasei, este distanta suficienta; radiatorul este izolat de tranzistori; pe carcasa sursei nu mai este fixat nimic, in afara radiatorului. Pot apare cumva oscilatii, ar trebui sa folosesc un material izolator pus sub PCB-ul cu piese ?  PCB-ul este fixat cu suruburi si intre el si carcasa distantiere din plastic. Ma dispera sa tot schimb LM-uri. Cred ca  o carcasa din lemn/PVC rezolva situatia.

Link spre comentariu

@albasete: introdu placa de circuit inapoi in carcasa si verifica eventuale scurturi intre pinii LM358, intre pinii LM358 si carcasa, respectiv intre diodele inseriate cu iesirea LM358 si carcasa si/sau barele de  +/-12V (daca folosesti schema de la Conex).

Poti posta o fotografie cu parte cu trasee a circuitului? 

Link spre comentariu

Acum sunt la serviciu. Inainte sa bag montajul in carcasa, am pozitionat PCB-ul pe distantierele din plastic si le-am pus pe o suprafata plana. Privind pe sub PCB, se vedea ca niciun pin nu atinge suprafata plana. Carcasa are fundul plan. PCB-ul nu este contorsionat in momentul fixarii in suruburi.

Link spre comentariu

@albasete. Ai invocat mai sus oscilațiile - este neuzual dar posibil. Întrebări : radiatorul e legat la carcasă ? Carcasa este legată la masă ? Există pământare ( al treilea fir ) și dacă da cum e legată ? Dacă carcasa și radiatorul sunt legate între ele - prin montaj și nu sunt legate la masă - este posibil un cuplaj capacitiv între colectorii tranzistorilor de putere ( care au o capacitate relativ mare față de radiator ) - prin intermediul carcasei care devine o antenă - și intrarea LM358 ( care nu are decuplare ! ).

E o teorie , nu afirm că ar fi chiar așa.

Link spre comentariu

Am realizat cu mai multi ani in urma aceasta sursa (din revista conex ) piesele folosite  conform schemei dar am schimbat bd911 cu 2n3055 si rezistente de 0r15/5w in emitoarele lor,. traful 23V /4.5 A , puntea redresoare de la un alternator auto de dacie -diode pastila si radiatorul propriu , voltmetru cu icl 7107 - la care am pus un comutator pt a afisa amperajul la cerere)

functioneaza fara probleme si sunt multumit ,un inconvenient totusi ar fi pragul de jos al limitarii curentului (care la mine este de 100mA ) pt montaje sensibile (mcu & stuff) ceea ce m-a  determinat  sa mai realizez inca una (cea de 0-30v cu limitarea minima la 2mA) - care este inca in lucru cam demult unde sper sa pun un v/a metru  dublu  :)

L.E.: @ little_fellow cred ca sunt  gresit puse cele 2 potentiometre adaugate de tine  - trebuie conectate intre intrarile  neinversoare ale operationalelor si masa - (in serie cu cele originale ) si trebuie sa aiba valori mici ~ 10 % din valoarea celor folosite, iar rezistentele din schema care au fost inlocuite cu potentiometrele puse de tine in schema sa ramana la valorile din schema originala .

spun asta pt ca in articolul din revista , se afirma ca ansamblul de potentiometri si rezistentele aferente creaza o punte ce determina functionarea in parametri stabili a sursei -   propunerea ta fiind pt reglajul fin al celor 2 valori- tensiune/curent daca am inteles eu bine 

Editat de RETY
Link spre comentariu

Am mentionat ca tranzistoarele sunt izolate electric fata de radiator. Am verificat cu multimetrul , conectand un crocodil pe radiator si cu celalalt am pus pe fiecare terminal al tranzistoarelor. Am setat multimetrul atat pe buzzer cat si pe ohmetru. Nu am avut nicio indicatie sau tiuit.

Radiatorul este fixat pe carcasa, fara nicio izolatie. Nu exista fir pentru nul de protectie, am doar 2 fire la 220 V. Carcasa nu este legata la nicio masa. Adevarat, la alimentarea LM 358 nu sunt decat condensatorii electrolitici de 1000 uF / 25 V si atat, fara alti condensatori ceramici. 

Tot ciudat este, ca lasand doar transformatoarele in carcasa si PCB-ul cu tranzistorii in exteriorul acesteia, la fel, se prajea LM-ul. Folosesc un traf. toroidal pentru partea de forta si un traf 2x12 Vca Chn. pentru partea de comanda, fixate foarte aproape unul de celalalt. Langa traf-ul mic mai am un incarcator ( in comutatie) de telefon pentru alimentarea voltampermetrului. Daca scot afara din carcasa toata sursa, functioneaza perfect. Cum o bag in carcasa, imediat ce o alimentez, se arde LM-ul. Cred ca voi pune pe o bucata de parchet toate montajele si renunt la carcasa. Atasez si 2 poze cu sursa fara carcasa, la momentul primei testari, adica functionala.

post-199853-0-36921900-1399292683_thumb.jpg

post-199853-0-67858000-1399292699_thumb.jpg

Link spre comentariu

@albasete  " Si la mine cu bec de 24 V / 75 W ardeam siguranta, limitarea era la 2,75 A, dar tranzistoarele nu au patit nimic."  Multumesc pentru informatie.

Deci pana acum am o confirmare ca schema asta nu se imapca cu becul de far auto. Cum spuneam am o banuiala ca rezistori de 0,1ohm la mine nu sunt chiar egali si atunci e normal sa prleasaca tranzistorii.

Cat despre transformator e greu de estimat ce putere are. Dupa miez si formule empirice ar iesi in jur de 70W dar este "semitoroidal" si miezul nu e ferosiliciu. 3A duce fara scaderea tensiunii fata de mersul in gol.

Editat de alibiduda
Link spre comentariu

@alibiduba. Mă tem că nu ai înțeles , la @albasete  se ardea siguranța , până la urmă s-a ars și becul dar sursa ca atare nu pățește nimic decât dacă o pune în carcasă. E o altă ciudățenie decât la tine...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări