Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Am mai multe LM723. Am testat cu 2 buc 723 ca sa observ de unde vine variatia de tensiune si curent.

R9 este de 22k.

R17 a fost mereu 0.1R/5W. Nu am aparat care sa masoare 0.1R, deci nu pot sa imi dau seama fiecare rezistenta ce valoare are.

Edit: am pus o rezistenta de 10M intre pin 4 si 5 la TL082 si acum pot regla curentul de la 0 mA. Este corect pusa acolo rezistenta sau se poate face prin alta metoda mai buna ?

Practic acum fara sarcina pe iesire (numai cu rezistenta de 4k7) cand dau curentul la minim se aprinde led-ul rosu si multimetrul afiseaza - 0.31V (cu minus).

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Nu e corect cu rez legată la pinii ăia.Curentul minim se obţine cu ajutorul potului 1k care trebuie să aibă "0" ohmi pe poziţia minim şi rezistenţa R23 de 33 ohm.

Link spre comentariu

Potentiometrul probabil ca nu o sa aiba fix 0 ohmi, si daca pun R23 = 33 ohm atunci curentul minim e de 170mA.

Eu cautam o alta solutie pentru a obtine 0 mA la iesire.

Ideea era sa pot pune orice pot liniar de 1k. Daca comand potentiometrele de pe internet, nu am cum sa le masor inainte sa ajunga la mine, si din cauza aceasta caut o solutie alternativa.

Va rog un utilizator mai avansat sa ma ajute, daca este posibil.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Mishu_17.Schema asta utilizează un opamp de uz general,cu limitele lui.

Nu ştiu ce calitate pot 1k ai tu.Dă-l afară şi pune un ştrap în locul lui.În locul lui R23 de 33 ohm pune un pot sau semireglabil de 100 ohm şi fixează-ţi o limită de curent de zeci de mA,cât vrei.Urmăreşte cu osciloscopul comportarea sursei în sensul să fie stabilă şi să nu oscileze.

Pentru limitări de precizie,reproductibile,există circuite consacrate.Mai apoi rezistenţa pe post de traductor e din materiale speciale.Ar însemna să modifici schema.

Nu poţi obţine performanţă fără piese de calitate.

Link spre comentariu

Leaga terminalul de la masa al potentiometrului de curent la -0.7 v si vei putea regla de la zero curentul . Pe ramura de -12v pui o dioda 1N4007 si o rezistenta de polarizare ....eventual pe dioda pui un semireglabil  de 250 ohmi ca sa reglezi curentul zero(cuplezi pot de 1k la cursorul semireglabilului de 250 ohmi)

Editat de grosu99
Link spre comentariu

Am uitat să precizez că recomandările de testare sunt pentru stabilirea curentului minim la care sursa e stabilă.

Dacă o foloseşti pe post de curent constant ai grijă că la oprirea curentului sau la închiderea sursei,cu sarcina cuplată,poţi să ai curenţi f mari pe ieşire.

Link spre comentariu

grosu99.Interesantă sugestia cu -0,7V.O schemă de mână se poate?

Nu-mi imaginez cum arată findcă potul de 1k e legat la masa opampului care,la rândul ei,e legată la +Vout.

Mishu_17.Am uitat să menţionez că rez de 6k2 pe intrări trebuie să fie de 1%.Eventual selecţionate perechi de valori relativ egale,pe lângă valoarea de 6k2.

Rezistenţele mici,de ex 0,1 ohm,se măsoară cu o sursă de curent constant sau cu metoda indirectă cu voltmetru şi ampermetru.Se citeşte amperajul iar căderea de tensiune direct la bornele rezistenţei.Grijă la wataj să nu se încingă rezistenţa.

Link spre comentariu

Cu o dioda in direct -0.7 V am facut o sursa acum 45 ani ,dioda era alim dintr-un redresor separat 3V si era conectata la pin 2( cl)pe dioda era un semireglabil de 1K ce regla 0 initial cand pot. de reglaj curent este la 0,,izolare galvanica fata de 723,,

Link spre comentariu

Cred ca schema ar fi ca in poza. Dar solutia lui @Mishu_17 cu 10M e mai simpla si nu vad ce probleme ar putea crea, in fond face acelasi lucru, aduce putina tensiune negativa pe pinul 4.

https://imgur.com/a/6BHqpMt

Pe cursorul potentiometrului din imagine se pune capatul potentiometrului de 1k, care inainte se conecta la masa

Editat de cristi7521
Link spre comentariu

Am conectat rezistenta de 10M intre pinii 4 si 5 si daca rotesc potentiometrul de curent la minim iar pe cel de tensiune il las la maxim, atunci pe iesirea sursei am -0.3V, in timp ce daca pun la minim si potentiometrul de tensiune atunci am pe iesire -0.5V.

Cea mai mare problema mi se pare a fi tensiunea negativa care apare la iesire, ma gandeam ca poate sa afecteze condensatorul ce 100uF sau alte componente

Edit: tensiunea aia de -0.5V e atata pentru ca o limiteaza dioda de pe iesire, daca scot dioda atunci am -1.5V. Deci metoda cu rezistenta nu e ok.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

cristi e cel mai tare...s-a prins repede ...fa schema de mai sus si reglezi ce vrei                                                                                 

Link spre comentariu

Lasa in pace sursa asa cum este. Oricum este o sursa cu performante relativ slabute.

Fa-o sa mearga asa cum este si daca vrei performante mai bune ia si fa o sursa mai performanta din start, mai bine gindita si nu cu piese din preistoria electronicii. 

Link spre comentariu

R23 - 33 ohmi seteaza valoarea curentului minim. Daca o pui 0 ohmi ar trebui sa poti regla curentul minim de la o valoare mult mai mica. Daca tot nu merge adauga schema cu dioda.

Link spre comentariu

Păi n-am sugerat dat afară potul de 1k şi variat R23 pentru curent minim,cu testarea stabilităţii sursei?

Se poate şi altfel,adică dat afară R23 şi văzut cât e curentul minim când potul de 1k e pe zero.

Tot am senzaţia câ potul de 1k are rezistenţă reziduală pe "zero"...

Link spre comentariu

Nu înțeleg la ce ar folosi reglarea curentului din zero, mai ales la o sursa ca asta. Se vor testate LED-uri? I-ați gindul de la asa ceva. Pina întra în limitare de curent sursa LED-ul s-a ars demult. Chiar și cu surse scumpe și de pretenții (mii de euro) eu pun întotdeauna cind testez un LED și cite o rezistenta mica serie (minim 50-100ohm). Am ars destule LED-uri fără rezistenta chiar și cu surse cu pretenții. Dacă la minim ai curent de 30-50mA este super ok. 

Și, apropo, sursa asta nu prea are nimic de-aface cu 723 pt ca nu folosește decit referință din el, nu el controlează sursa, iar ca referințe sint altele mult mai bune, pina și banalul 431 se descurca mai bine. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări