Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Mishu.Dacă acum când sursa nu e băgată în cutie ecranată....

E indicat ca pe alimentarea trafului să pui filtru de reţea.F bune şi compacte sunt cele care sunt montate în prize gen calculator.

"Fixiştii" merg şi mai departe şi pun filtru şi pe traful pt opamp.

Excelente sunt şi filtrele R-C serie, montate pe secundarul trafului,dar alea necesită un modul Quasimodo pentru stabilirea valorilor.

Link spre comentariu

Un nou test, am schimbat TL082 (cel vechi, primul) cu un TL082 nou, am pus 4x TIP3055 (din astia mai am pe acasa) si am folosit driver BD139.

1.Cu sarcina de 2.7A la 33V

DS0106.thumb.PNG.ccf8746195f6bbb6df3969095f600dd7.PNG

2. Cu scurt pe iesire, pt un timp foarte scurt

DS0112.thumb.PNG.a6ba986fb8ea74bda82a541a973be55e.PNG

3. Cu scurt pe iesire, cu sonda pe terminalele rezistentei R17 (0.1R).

DS0111.thumb.PNG.3a4b0c5807c449d2147562c47dc2b0b4.PNG

Initial mi-a fost in scurt colectorul si baza de la tranzistorul driver si mi s-a ars un TL082 (tot unul nou). Testele prezentate in postarea aceasta sunt facute cu al doilea TL082 nou.

Cu noul TL082 curentul de iesire minim este de 70mA. Cum pot face sa fie mai joasa limitarea ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ca sa intelegi mai bine un circuit trebuie sa intri mai adanc in intestinele lui. Sincronizeaza extern cu semnalul de la 555 si pune 2 sonde la iesirile celor 2 amplificatoare. Refa masuratoarea cu scurtul pe iesire si vezi cum isi cedeaza sarcinile cele 2 AO.

Link spre comentariu

Am testat de 2 ori, prima data cu masa sondei la masa iesirii si apoi cu masa sondei la masa cu triunghi negru.

DS0113.thumb.PNG.dd624740147e670d33fb96038c130d48.PNG

DS0114.thumb.PNG.cfb980a1a05850d5d82e41cad1d90f2a.PNG

DS0118.thumb.PNG.f24a5e55bb9e3cbb7f4e8bbb8fae4aa1.PNG

Edit: Canalul galben este pinul 1 si cel albastru este pinul 7.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Poate ca asa cum s-a zis, nimeni n-a verificat la fel de minutios schema asta.

Cel putin eu n-am vazut nici un alt proiect bazat pe schema asta si care sa fie supus la o analiza de genul celei de aici.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, grosu99 a spus:

Nu se mai termina sursa asta ! O fac in 5 minute si nu oscileaza nimic !

Ca sa fiu si eu off topic, thread-ul asata este dedicat exact acestei surse, este normal sa se discute doar despre asta. Faptul ca cineva doreste sa intre in amanuntit detalii mi se pare un lucru bun.

Link spre comentariu

Nu te obliga nimeni sa urmaresti topicul!
O sa te rog ca sa nu mai intervii cu astfel de remarci.

Daca ai ceva constructiv de zis fa-o, daca nu atunci e mai constructiv sa te abtii.

Link spre comentariu

Am facut sursa pe pcb inca de la inceput, apoi i-am facut un pcb nou, de pe care am scos puntea redresoare, rezistentele din emitorul tranzistoarelor de putere, tranzistorul driver si tranzistoarele de putere. Pcb-ul nou a fost necesar deoarece primul s-a exfoliat in mai multe locuri dupa cum am tot lipit si dezlipit.

La pcb-ul nou am observat ca tensiunea maxima poate fi reglata pana pe la 34.5V, in timp ce la cel vechi era pana la 33.1V, iar curentul maxim poate fi reglat pana la 3.5A, in timp ce la pcb-ul vechi era pana la 3.04A. Se poate ca aceste variatii de la un pcb la altul sa fie din cauza tolerantelor componentelor sau exista o alta explicatie ? Am incercat si sa schimb integratele cu altele, inclusiv sa aduc de pe pcb-ul vechi pe cel nou integratele, dar nu s-a schimbat nimic.

N-am observat sa oscileze.

Edit: am schimbat de pe un pcb pe altul rezistenta R17 si potentiometrul de 1k si acum sursa care avea pana acum 3.04A debiteaza 3.5-3.6A. Deci asta era de vina.

Cum as putea limita curentul de la 0? Am incercat cu o rezistenta de 10M de la pinul 4 la pinul 5 si acum incepe limitarea de la 0A, este corecta aceasta modificare ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Mishu_17.Dacă la tensiunea ta maximă poţi asigura curentul de 3,5-3,6 A,fără cădere tensiune,poţi lăsa aşa.Altfel umbli la reglajele menţionate.

Privitor la curent factorii care influenţează sunt:

-tensiunea de referinţă.Ai schimbat cumva lm723?S-a schimbat Uref?

-R9 de 22k,care fixează Imax.Ai pus altă valoare?

-rezistenţa R17 de 0,1 ohm.Posibil să se fi decalibrat la curenţi mari.Acolo de regulă se bagă o rez de manganină,cu variaţie mică a valorii la creşterea temperaturii.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări