Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/3A cu LM723

CornelM

Postări Recomandate

Astazi am patit un lucru care nu credeam ca s-ar putea intampla. Dupa ca am construit un alt cablaj, usor modificat (fara punte redresoare - am montat-o direct pe radiator si cu tranzistorul driver si cu tranzistoarele de putere direct pe radiator, m-am trezit ca nu pot regla tensiune de iesire mai mult decat 22V. Dupa ce am tot cautat sursa defectului am ajuns la concluzia ca LM723 pe care l-am folosit pana acum (deci si la montajul vechi, unde am facut testele din postarile anterioare) era defect, avand tensiunea de referinta mai mare decat cea normala (avea cam 7.7V). Atunci mi-am dat seama ca valorile rezistentelor R5, R9 trebuie modificate. Am modificat R5 la 10k si R9 la 22k, potentiometrul RV1 la 50k. Am modificat si R9 deoarece curentul maxim era de 2A, in loc de 3A cat a fost atunci cand am testat cu 723 defect.

Apoi am verificat daca oscileaza, dar am verificat numai cu TL082, si pare ok, fara sarcina (numai R18 ca si sarcina).

Fata de schema anterioara am modificat condensatorul de filtaj, de la 10000uF/63V la 2x4700uF/63V si tranzistorul driver de la BD243C la BD241C (voi incerca si cu BD243C, numai sa reusesc sa il recuperez).

Am mai verificat si cu sarcina, si am reglat tensiunea de iesire la 31.56V, rezistenta de sarcina la 10R si curentul la maxim (3.04A) si am inceput testele. La primul test am obtinut un raspuns oscilant amortizat.

Am inteles din postarile anterioare ca nu e ok.

Ce ar trebui sa fac ? Ar fi cazul sa maresc valoarea lui C10 ?

DS0088.PNG

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Mishu_17.Ai osciloscopul şi poţi jongla cu C10 în sus sau în jos cum vrei.

Reacţia reglajului e normală,simte scăderea de tensiune,apoi creste tensiunea peste valoarea referinţă,apoi o scade,s.a.m.d.Practic amortizează oscilaţiile până atinge referinţa fixată.Contează ca overshootul sâ fie cât mai mic.

Link spre comentariu

Am mai facut cateva verificari, cu "switch load" si am simtit miros de ceva cald. Am verificat repede placa sursei si am observat ca se incalzeste condensatorul C4 (100uF/50V) de pe iesire. L-am inlocuit cu unul de 100uF/63V, dar se incalzeste la fel de mult. La iesire tensiunea maxima este de 32-33V. Acest lucru se intampla numai cand testez cu "switch load", daca las sursa fara sarcina, atunci C4 nu se incalzeste.

In mod normal n-ar fi trebuit sa se incalzeasca nici cu 100uF/50V, deoarece 32-33V e mult sub 50V.

Atunci cand este conectat C4, si functioneaza switch load se aude un tacanit, iar daca deconectez C4 atunci nu se mai aude.

Pentru switch load am folosit schema atasata, cu modificarile, R2=4k7, C2=330n, Q1=AOT298L si acolo unde este scris 10R am facut scurt.

Ilir6.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Condul de pe iesirea sursei nu are voie sa se incalzeasca absolut deloc!

La o sursa liniara, stresul pe condul de pe iesire este absolut nesemnificativ.

Nu ai riplu de curent, nu ai nici macar riplu de tensiune, orice chinezarie de cond rezista acolo ani multi.

Singura explicatie e ca sursa oscileaza si supune condul la o componenta alternativa semnificativa.

Link spre comentariu

Am verificat sursa in mai multe puncte si nu pare sa oscileze. Nu am vazut nicio oscilatie.

Am verificat pe,

LM723 - pin 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12

TL082 - pin 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8

Am verificat pe iesire, si pe rezistenta R17, si pe iesirile lui 7812 si 7912.

Dar daca deconectez condensatorul de 100uF atunci imi apar oscilatii pe R17.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Se incalzeste de la curentul comutat din sarcina. N-ar trebui sa fie o problema daca nu faci toata ziua teste cu load switch.

Oscilatia amortizata iarasi nu-i neaparat o problema dar nu ai specificat intre ce valori de curent faci comutarea. Oscilatia se amortizeaza destul de repede si nu constituie o problema prea mare. Nu-i o oscilatie care sa dureze secunde.

Load switch nu se pune la iesirea sursei si se lasa acolo de dimineata pina seara. Un test de switch load ar trebui sa fie ce citeva zeci de secunde, maxim citeva minute. Daca se incalzeste in citeva zeci de secunde condesatorul atunci posibil sa fie de calitate indoielnica. 

Si inca o chestie care mie mi se parea bine stiuta mai ales ca am specificat acum citeva pagini intre ce valori se face switch load-ul. In schema de comutare a curentului eu nu vad rezistorul ce seteaza valoarea mare a curentului.

Tu faci switch load scurtcircuitind iesirea?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

sesebe.Parcă a specificat anterior că pune o rezistenţă de 10 ohmi la test.Şi eu zic să verifice conzii la esr dacă are cu ce,sau mai bine schimbă cu ceva sigur.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Am facut comutarea intre 300R sarcina si 10R sarcina. Asta a fost atunci cand am avut raspuns amortizat.

Atunci cand s-a incalzit condensatorul, am facut comutarea intre 1k sarcina si 0R sarcina (adica scurt circuit).

Condensatorul se incalzeste in cateva zeci de secunde cam dupa 1 min e cald bine. Am incercat cu condensator de la 3 producatori diversi, Samwha, Elite si Aishi.

Nu am aparat care sa verifice esr-ul.

Am gasit: switch load-ul se face intre 10% si 90% sau intre oricare 2 valori intermediare.

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
47 minutes ago, sesebe said:

Se incalzeste de la curentul comutat din sarcina.

Doar daca acel circuit ar comuta scurtul ala periodic si cu o frecventa semnificativa.

Daca doar comuta si mentine scurt atunci condul n-are nici un motiv sa se incalzeasca.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mishu_17 a spus:

Atunci cand s-a incalzit condensatorul, am facut comutarea intre 1k sarcina si 0R sarcina (adica scurt circuit).

Daca faci asta (adica pui iesirea regulatorului in scurt) zi bogdaproste ca nu ti-a pocnit intre ochi condensatorul! Tu practic incarci condensatorul si apoi il pui in scurt la fiecare 52ms. Ai avut noroc ca probabil ca timpul cat era tinut in scurt era destul de mic. 

De ce nu ai lasat rezistorul de 10 ohmi? 

Condensatoarele nu se descarca facand scurt circuit la bornele sale. 

Si ai fost intrebat clar:

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Tu faci switch load scurtcircuitind iesirea?

Deci @sesebe s-a prins primul ca tu scurtcircuitezi iesirea. 

P.S. Deja a mai scris un user intre timp, deci se poate sterge mesajul meu. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Am testat cu sarcina intre aprox. 6% si 90% din 3A, la iesirea de 33V si am obtinut rezultatul de mai jos

DS0098.PNG

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări