Mishu_17 Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Dupa filtraj nu am observat sa fie oscilatii, deocamdata. In sensul in care nu am verificat amanuntit. As dori sa testez sursa mai bine, dar cred ca ar fi bine sa mai adaug 1-2 x TIP35 si sa ramana BD243C, pt situatia in care BD139 este insuficient (adica daca nu poate sa le dea destul curent in baza la TIP35), daca adaug mai multi TIP35. Probabil ca in timpul testelor, condensatorii vor mai trebui ajustati. Editat Iulie 7, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 1n BC pare totusi mult, se duce naibii dinamica sursei. Dar na, probabil ca pretentiile sunt totusi modeste, deci... Uneori am impresia ca suntem masochisti... Cautam cu disperare componentele cele mai ieftine, din cele mai indoielnice surse de distributie, fara sa intelegem ca ne facem rau singuri. Pe site-ul Onsemi o singura varianta de BD243 mai este activa, dar nu-i disponibila la niciunul dintre marii distribuitori ( Digikey, Farnell, Mouser, TME ). Redundant este sa banuim ca BD-urile pot fi de provenienta indoielnica. In conditiile astea de ce D-zeu insistam sa folosim vechiturile alea atunci cand variante din seria MJE1503x inca se produc la Onsemi si se gasesc si la TME pe stoc la pret cat se poate de ok ( sub 10 lei cu TVA ), si-s mult peste BD-uri la capabilitati. Nu stiu de ce... TIP3x la fel, a fost o data ca niciodata o vreme cand erau ok, dar vremea le-a trecut, sunt peste tot pe site-uri cu provenienta indoielnica ( chinezarii ), riscul e prea mare, si sunt depasiti. Acum tot Onsemi au bipolari de putere la ani lumina fata de TIP-uri, si costa maxim cateva zeci de lei bucata ( aia foarte buni ). In electronica daca vrei sa evoluezi trebuie sa ajungi in punctul in care sa treci de faza achizitiei de componente active de pe la magazine de pe strada aia din Bucuresti, sau site-uri din RO. Deasemeni sa cauti componente active, sa te documentezi pe site-uri de producatori sa vezi daca inca sunt active, si sa le comanzi numai de la marii distribuitori si in variantele in care se specifica in mod explicit ca sunt de la cutare producator si au pdf dedicat atasat. E singura cale de a evita alergarea dupa probleme greu de diagnosticat sau care nu ar trebui sa apara. Daca schema este simpla si corecta si totusi nu functioneaza atunci trebuie sa-ti lanseze semnale de alarma, sa incepi sa banuiesti fie componentele active folosite ( ca provenienta celor pasive e mai putin importanta ), fie implementarea fizica a montajului, stilul de lucru sau asamblare, legaturile electrice si stilul lor, eventuale fire de legatura catre tranzistori si chiar pcb-ul in sine... PS: Felicitari totusi pentru perseverenta, si nu lua in nume de rau ce am scris aici, sunt niste simple observatii motivate de propria experienta din trecut. Spor. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Mishu_17.Înclin să cred ca Marian că unele piese sunt suspecte... Schema Conex permite şi scoaterea a 5-10A,dacă adaugi suficienţi tranzistori sau dacă foloseşti şi comutare secundare traf,de ex pe 3. În unele surse de tipul ăsta pentru atacarea tranzilor finali se mai folosesc şi tranzi darlington. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 In nici un caz darlington, dupa ce ca te lupti de atatea zile cu niste oscilatii la tranzistori simpli, sa vii cu darlington care-s intrinsec mai greu de stapanit, e pur masochism... Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 O sursă cu "pedigree" cea de dinainte,ELV 22532 0-30V,0-5A.A fost şi kit: https://de.elv.com/universelle-netzteilplatine-komplettbausatz-ohne-netztrafo-und-kuehlkoerper-022532 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Am pus TL082 RDG in loc de MC1458 unguresc si este liniste totala! EDIT: am vazut in schema germana operationalul alimentat la +/-5V. Am redus si eu alimentarea simetrica si la +/-6V a disparut oscilatia de 1,5MHz de la MC1458. Editat Iulie 7, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Care ar fi varianta optima (recomandata) pentru aceasta sursa ? Sa folosesc condensatorul de 1nF pe jonctiunea C-B a lui BD243, sau sa reduc alimentarea lui 358 la +/- 5V ? Edit: observ ca daca alimentez operationalul la +/-5V atunci voi avea nevoie de sursa de +/-5V separata, deoarece nu pot sa inlocuiesc 7812 si 7912 direct cu 7805 si 7905, pt ca 723 are nevoie de minim 9.5V la alimentare. As ramane la alimentarea de +/- 12V, oricum ramane de vazut cum se va comporta sursa de acum inainte. As incerca si varianta cu 3-4 tranzistoare TIP35C. Editat Iulie 7, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) In niciun caz cond. de 1nF. Colegul UDAR intervine de obicei pe la operationale. Poti intreba daca 082 (072 este de zgomot mai mic) poate fi folosit in acest caz. Asta si ca la mine nu oscileaza cu 12V. EDIT: am pus la loc MC1458 si am modificat iesirea operational ca in schema germana. Nu mai oscileaza. Editat Iulie 7, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Mishu_17.Zic să rămâi pe tensiunea actuală şi să testezi comportamentul sursei la diferite tensiuni şi diferite sarcini. Pentru o testare complexă nu prea avem noi scule...Ce recomanda sesebe,un Bode 100,e peste 5000 $! Posibile măsurări de stabilizare la variaţiile sarcinii,impedanţa internă la 1kHz,100kHz şi 1MHz,eventual timpul de revenire. La capitolul testări sesebe e cel mai bun "consilier",are şi acces la aparatură specifică şi poate sugera teste mai accesibile. N-ai încercat opuri ca tl072,tl082,ş.a... Editat Iulie 7, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Am incercat cu 4xTIP35, si a inceput din nou sa oscileze. Cu tot cu condensatorul de 1nF. Apoi am inlocuit LM358 cu TL082 (l-am gasit ratacit prin organizator) si am eliminat condensatorul de 1nF si nu mai apar oscilatiile (am testat pe pinii 1,2,3,5,6,7,8 ai lui TL082), cu sarcina numai rezistenta de 4k7/1W. Va rog sa ma ajutati, @UDAR daca TL082 (sau TL072) poate fi folosit pentru aceasta aplicatie de sursa de alimentare ? Editat Iulie 7, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Acum 6 ore, BRANCA a spus: O sursă cu "pedigree" cea de dinainte,ELV 22532 0-30V,0-5A.A fost şi kit: Oh, ja. Mai am si acuma foliile (pe calc) din revista, pentru realizarea cablajelor prin metoda foto. Si doua cablaje "de fabrica". Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Eu am folosit la mai toate sursele făcute de mine TL074 sau TL072. Singura lor problema este ca întrările nu trebuie sa se apropie prea mult de alimentari, în special de alimentarea negativa. Pt testarea stabilității se face load switch rapid (cit mai rapid) între 10% și 90% (dar poate fi între oricare doua valori intermediare) și se urmărește pe osciloscop dacă exista oscilații pe tensiune după comutare. Se poate gasi pe net o echivalenta între forma oscilațiilor amortizate și nr lor și rezerva de faza. Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Vă salut! Am urmărit subiectul dar nu cu foarte mare atenție deci poate unele lucruri mi-au scăpat. Voi începe cu sfârșitul - da, se poate folosi fără probleme TL072/TL082 cu mențiunea făcută de colegul @sesebe. La această schemă, cu alimentare de +/-12V, condiția este îndeplinită lejer. Probabil că și problemele de stabilitate vor fi mai puține - dacă vor mai fi. Și acum despre oscilațiile schemei cu LM358. Pe de o parte este greu să acuzi schema deoarece a fost realizată de prea mulți oameni cu succes. Pe de altă parte câți au pus osciloscopul la interior dacă ieșirea era curată sau câți au pus pur și simplu osciloscopul? Deci e posibil să fie o deficiență intrinsecă a schemei care se manifestă sau nu. Utilizarea lui LM358/LM324 sau a altora similare în acesată configurație poate fi problematică deoarece etajul de ieșire al lor nu este tocmai simetric - partea care ”trage curent” spre masă este slabă față de cea care furnizează. Ori în acest gen de scheme doar partea ”slabă” este utilizată. Mai poate conta și faptul că este un operațional relativ lent, etc. Se observă că și în această schemă și în cea postată de colegul @dumitrumy compensările sunt destul de stufoase. Pe de altă parte revenind la realizarea concretă în discuție a colegului @Mishu_17 nu s-au făcut (sau mi-au scăpat mie) niște verificări : Cum variază oscilația în sarcină, apare cumva numai în gol ? Ce tensiune de CC este pe ieșirea lui LM358 - cea de tensiune, pinul 1 probabil ? Există decuplare de minim 100nF pe pinii de alimentare ai lui LM358 chiar lângă integrat ? și ar mai fi . Mi se pare curios faptul că frecvența oscilației pare destul de insensibilă la modificări. Nu cumva alergăm după cai verzi ? Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Schema originală Elektor se baza pe 2 opuri lente 741 şi a fost realizată şi industrial.În România,din auzite,s-ar fi executat sute de copii,inclusiv la întreprinderi pe "autodotare". Montajul lui Mishu e în aer,nu în carcasă...Nu a precizat dacă LM358 sunt originale. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum