Mishu_17 Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 (editat) Am revenit la valorile de 1nF pentru C9 si C10 si am obtinut rezultatele urmatoare. Fara sarcina la iesire. Tensiunea de la iesire a este reglata la 30V (max), curentul la 3.2A (max). 1. Pin 1 LM358 2. Pin 7 LM358 3. Pin 4 723 4. Pin 5 723 6. Pin 6 723 7. Pin 10 723 8. Baza lui BD139 Frecventa oscilatiilor pare sa fie 1.739 MHz. Am observat ca pe terminalul dinspre + a lui R6 nu apar oscilatii dar pe terminalul dinspre U2A apar oscilatii. Oscilatiile sunt ca in pozele precedente. Edit: am inlocuit BD139 si R6 cu unele noi, dar rezultatul este acelasi. Nu am folosit valori mai mici pt C9 si C10. Mi se pare deosebit de ciudat ca nu reusesc sa o fac functionala, in timp ce la majoritatea pare sa functioneze ok. Am mai verificat in dimineata asta cablajul, sa nu fie vreun scurt unde nu trebuie sau vreo lipitura rece, dar totul pare ok. Am verificat daca apar oscilatii pe iesirile lui 7812 si 7912 si nu apar. Am verificat alimentarile la 358 si la 723, ambele par a fi ok, n-am gasit oscilatii. Editat Iulie 5, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 La pinul 10 la 723 e liniste? Din ce vad eu in imagini oscilatiile sint de frecvennta mare, n-are treaba riplul de retea. Daca vrei sa rezolvi trebuie sa cauti sursa oscilatiilor cu osciloscopul, masurind in diferite puncte si eventual izolind diferite parti din schema, dar pt asta trebuie si sa intelegi bine functionarea. Pt partea de control masa este triunghiul plin (plusul de iesire) si masuratorile in partea de control este bine sa le faci fata de aceasta referinta. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 Acum 6 ore, Mishu_17 a spus: Mi se pare deosebit de ciudat ca nu reusesc sa o fac functionala, in timp ce la majoritatea pare sa functioneze ok. Ai gasit pe forum oscilograme de la altii? Daca da, ar fi bine sa le atasezi aici. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 Sursa Elektor avea blocurile de control realizate cu 2 buc 741.La tensiune condul era de 100 pF iar la curent de 56 pF. Pe schema Elektor italienii au realizat două surse industriale PS 1010 şi PS 1100.Modificările în schemă au fost minore. Şi sursa Conex are modificări mici faţă de originalul Elektor. Mishu_17.Ai încercat şi alte operaţionale?De ex NE5532 sau ceva tip OPA duble... Mă gândesc să n-ai ceva 358 pãrãte,dacă zici că pe intrarea de referinţă la opamp nu ai oscilaţii. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 Mishu_17.Îţi sugerez şi eu ceva.Poate ai tu sau cineva cunoscut local o sursă chinezească liniară de 3 sau 5A.Aproape toate funcţionează pe aceiaşi schemă de principiu ca cea Conex.Pe una ca aceasta se pot face măsurători de riplu şi mai ales zgomot,în diverse puncte. Contrar a ce cred mulţi sursele chinezeşti sunt copii reuşite după unele consacrate din Vest şi nu stau rău la caracteristici.La capitolul calitate componente şi fiabilitatea acestora stau ceva mai prost. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 @BRANCA, problema e ca am schimbat LM358 (pana acum am folosit 4, 3 de la TI si 1 de la ST), am schimbat diodele D2, D3 cu unele noi, am schimbat soclul de la 358, am incercat si cu alt 723 (tot de la TI), si rezultatul e ca tot oscileaza ca pana acum. Iesirea (pin 10) al lui 723 e ok, e curata. Am facut masuratorile fata de triunghiul plin si tot am oscilatii, la fel ca pana acum. Sunt pe forum cateva oscilograme, dar inca nu am gasit care sa arate aceeasi problema ca a mea. Mai caut cand am posibilitatea. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 Mishu_17.Problema la tine e şi riplul relativ mare şi zgomotul de frecvenţa mare suprapus pe riplu.De asta zic ca şi sesebe verificat pe zone,mai ales după filtrare. Nu ai nici plăcile băgate în cutie metalică ecranată şi posibil să culeagă,ca o antenă,paraziţi de la altă aparatură sau din aer. Nu ai spus dacă ai schimbat condensatorul pe ieşire sau dacă ai folosit combinaţie cond + rezistenta 0,1-1 ohm. Şi totuşi caută şi opamp dublu de alt tip,5532 chiar şi tl072,tl082,să vezi cum se comportă. Conzii C9,C10 încearcă-i şi spre valori mai mici decãt cele din schemă. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 (editat) Fiind canicula, am ramas in casa si am incropit rapid montajul cu TIP142 si zener de 6,2V in loc de 723. Integratul este un MC1458 unguresc. Compensare 120pF, sarcina 2k la 11,5V. ################################## ########################### EDIT 2: am pus peste 120pico inca 560 pico. Frecventa pe iesire operational a scazut de la 1,47MHz lz 1,44MHz iar amplitudinea de la aprox. 160mVvv la 140mVvv. Editat Iulie 6, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 (editat) Acum 10 ore, BRANCA a spus: Şi totuşi caută şi opamp dublu de alt tip,5532 chiar şi tl072,tl082,să vezi cum se comportă. Domnule, esti de-a dreptul diabolic ;-) Nu se pune 5534 sau 5532 si altele asemanatoare în surse sau alte aplicatii unde pot apare tensiuni de intrare diferentiale mari. Chiar daca pe diyaudio.com apar tot timpul rataciti care tocmai asta recomanda. Editat Iulie 6, 2023 de franzm Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 franzm.E vorba numai de testare... Sursa NA 01 a olandezului "Black Dog",aka "Bram",participant activ pe eevblog a fost făcută fix pe NE5532! https://www.circuitsonline.net/forum/view/110029/1 https://www.eevblog.com/forum/projects/help-with-psu-design/ Nu ştiu dacă pe elforum este cineva care să fi făcut atâtea sarcini electronice pentru testare ca inginerul olandez. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 (editat) Schema asta nu mi se pare gindita eficient, nici din punct de vedere al disipatiei si nici din punct de vedere al pieselor utilizate. Faptul ca cineva a facut un lucru intr-un anume fel, faptul ca acel lucru functioneaza corect, faptul ca persoana respectiva postat online multe echema si realizari, nu inseamna ca acea persoana este expertul expertilor si/sau ca trebuie sa faci ca el. @BRANCA dece sint inventate un milion de tipuri de operationali si dece apar permanent modele/tipuri noi daca putem face orice lucru, schema, aparat folosind doar un singur tip de amplificatoare operationale? In domeniul audio s-ar mai intelege ca exista tot felul de nostangici ce prefera sa faca un amplifcator pe tuburi cu o carcasa imensa si consumind sute de wati dar livrind rar peste 10 W cind acum exista amplificatoare in clasa D ce aproape ca incap intr-o cutie de chibrituri (fara sursa sau cu sursa inca o cutie de chibrituri ceva mai mare) si care sint capabile sa livreze zeci-sute de wati la distorsiuni insesizabile la ureche Editat Iulie 6, 2023 de sesebe Link spre comentariu
alibiduda Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 Si eu am avut ceva probleme cu acesata sursa. La mine nu functiona limitarea de curent cand alimentam un bec de lumini auto H4 de 12V/50W, imi gaurea tranzistorii BD911 si dupa ce i-am inlocuit cu 2n3055 ardea siuguranta din secundar. In rest cu orce alta rezistenta de sarcina (nu neaparat rezistenta) limitarea de curent functiona adecvat. Neavand instrumentele necesare pentru investigatii mistreul a ramas pana acum neelucidat. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 Cred că asta e ultima variantă a olandezului. Am pus schema findcă şi aceasta lucrează după aşa numitul concept "Harrison",ca si cea Conex. http://www.bramcam.nl/NA/NA-01-PSU/NA-PSU-SCH-42.png Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Am modificat fata de ultima configuratie urmatoarele lucruri: 1. Am inlocuit 2x TIP35CW cu alti 2x TIP35CW - oscilatiile nu au disparut 2. am schimbat rezistentele de egalizare a curentului din E la TIP35 de la 0.1R la 0.22R - oscilatiile nu au disparut 3. BD139 l-am schimbat cu BD243C - oscilatiile nu au disparut 4. am adaugat un condensator ceramic de 100p pe C-B la BD243C - oscilatiile nu au disparut 5. am modificat condensatorul de pe jonctiunea C-B la BD243 de la 100p la 1n - si oscilatiile au disparut, am verificat pinii 1, 2, 3, B la BD243, E la BD243 si pare ok, nu vad oscilatii. Am verificat fata de masa cu triunghiul plin. Editat Iulie 7, 2023 de Mishu_17 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Mishu_17.Felicitări!Perseverenţa e bună totdeauna... Curios că oscilaţiile apăreau pe BD243...După filtraj nu erau înainte,aşa sâ înţeleg? Rămâne să mai testezi la cateva tensiuni şi cãteva amperaje şi să pui oscilogramele pentru "posteritate"! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum